İnternet sitelerinde yazan 502 Bad Gateway neden olur? 502 Bad Gateway hatası nedir?

Milyonlarca kullanıcısı bulunan çeşitli sitelerde bazen görülen 502 Bad Gateway hatası, şu sıralar en çok merak edilenler arasında yer alıyor. Peki ‘502 Bad Gateway' hatası nedir, neden karşısınıza çıkar? Detaylar haberimizde...

İnternet sitelerinde yazan 502 Bad Gateway neden olur? 502 Bad Gateway hatası nedir?

Sitelerde bazen yazılımsal, bazen de farklı sebeplerden dolayı görülen 502 Bad Gateway hatası, şu dakikalarda birçok internet kullanıcısı tarafından merak ediliyor.

İnternette sürekli girdiğimiz haber siteleri, ya da forum sitelerinde bazen karşılaştığımız, ‘502 Bad Gateway’ hatası, son dönemlerde bazı internet sitelerinde görülmeye başlanmasının ardından yine aramalarda en üst seviyelere ulaştı.

İnternet kullanıcıları, ‘502 Bad Gateway nedir? 502 Bad Gateway neden olur?’ gibi detayları merak ediyor. 502 Bad Gateway hatasına dair aradıklarınız haberimizde…

502 BAD GATEWAY NEDİR?

Öncelikle 502 Bad Gateway ve 504 Gateway Time-out hataları genellikle çok karıştırılır. Genel anlamda benzerlik taşısada birbirinden ayıran en önemli özellik, 502 Bad Gateway dışarıdan çağrılan dosyalar, 504 Gateway Time-out ise yazılım da bulunan hatalı kodlama sebebiyle karşımıza çıkmaktadır.

502 Bad Gateway Nginx hatası almanızın bir çok sebebi olabilir,

1. Yazılım

Yazılım tarafında bulunan genellikle dışarıdan çağrılan isteklerden kaynaklı olarak bu problem ile karşılaşabilirsiniz.

Nedir dışarıdan çağrılan istekler

A- Örneğin siteniz de hava durumu, yol durumu, döviz durumu, namaz saatleri, 3.parti reklamlar (JS) vs. gibi bir başka siteden çağrılan dosyalar komutlar var ise, karşı sitenin geç yanıt vermesi veya ulaşılamıyor olması bu hatayı almanıza sebep olabilir.

B- MySQL veritabanı lokal sunucudan ayrı bir yerde ise, erişimde problem ile karşılaşılabilir.

C- Bu hata, sunucu geçersiz bir dosyaya erişmek istediğinde oluşabilir. Çekilen site timeout'a düşüyor olabilir.

D- Bağlandığınız sunucu zincirdeki başka bir sunucuya erişmeye çalıştığında, zincirdeki bir sonraki sunucu isteği yerine getiremediğinde veya geçersiz bir yanıt verdiğinde 502 kötü ağ geçidi hatası oluşur.

E- Çerezlerinizi temizleyin ve ardından web sayfasına gidin.

F- PHP programlama hataları nedeniyle 502 hata üretiyor olabilir.

G- 502 hatasının tarayıcı türünüzden ya da kaydedilen bir sayfadan kaynaklanması durumunda tamamen önbellek boşaltılamadığından dolayı olabilir.

H- DNS'yi temizlemeniz gerekebilir.

I- Sunucunuzda Firewall - Güvenlik duvarı varsa engelliyor olabilir.

İlgili hatanın giderilebilmesi için bizim değineceğimiz nokta sunucu tarafında nginx.conf dosyasına yapılacak müdehale şeklinde olacaktır. Ancak dışarıdan çağrılan dosyaları kontrol etmeniz ve yazılımda bulunan bu tip hatalı işlemleri gidermeniz gerekmektedir.

nano -w /etc/nginx/nginx.conf

dosyasını açarak aşağıda bulunan değeleri yükseltelim, Eğer ilgili komutlar yoksa ekleyip kaydederek çıkalım.
proxy_buffer_size 128k;
proxy_buffers 4 256k;
proxy_busy_buffers_size 256k;

ilgili komutları ekledikten sonra, service nginx restart komutu ile nginx servisini yeniden başlatalım.

Not : İlgili işlem ile sadece sunucuda nginx değerlerini yükseltmiş olduk, yazılımınızı mutlaka kontrol ederek, en iyi derecede optimize etmeye, ettirmeye çalışınız.