Süleyman Soylu'dan 'mülteci' itirafı: Hepsi köle gibi çalıştırılıyor

Süleyman Soylu, ' Suriyeliler meselesinde sabahtan akşama kadar dayağı biz yiyelim, iş adamları parayı kazansınlar, belki oturdukları yerden bize sallayıversinler.' ifadelerini kullandı.

Süleyman Soylu'dan 'mülteci' itirafı: Hepsi köle gibi çalıştırılıyor

Bahçeşehir Üniversitesi’nde göçle ilgili konuşma yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, iş insanlarını eleştirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olduğu dönemde iş insanlarının düzenleme yapılmasını istediğini aktaran Soylu, “Burada iş adamlarımıza da sitem ediyorum. Hepsi köle gibi çalıştırılıyor. Şimdi çok net söyleyeyim, işin yürütümünü aksatmayız ama kim kayıtsız çalışıyorsa canına okuruz. Bu kadar açık ve net” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bahçeşehir Üniversitesi’nde “Akademisyenler ile Göç Buluşması Programı”ndaki konuşma yaptı.

Türkiye’nin Suriyeliler mülteciler konusuyla 8 yıldır uğraştığını söyleyen Soylu, “8 yıl bizim için önemli bir tecrübe ve daha da önemlisi, Türkiye’nin, Anadolu’nun göç tecrübesi, göçü algılayışı, yaşayışı, tarih ve medeniyet değerlerimiz itibarıyla Batılı ülkelerden biraz daha farklıdır. Batı’nın göç tecrübeleri hem kısıtlıdır hem de belli amaçlara göre şekillenmiştir” diye konuştu.

Avrupa’daki birçok devletin mülteci politikalarında revizyona gittiğini belirten Soylu, “Örneğin, 2018 yılında 28 Avrupa Birliği ülkesine yapılan 646 bin iltica başvurusunun sadece 333 binine olumlu cevap verildi. Koruma sağlanan bu 333 bin kişinin ise sadece 163 bin 790’ına mültecilik statüsü verildi. Dolayısıyla da tarihsel olarak bakıldığı zaman Avrupa’nın göç konusunda liberal sığınma politikalarından kısıtlayıcı politikalara doğru kaydığı açıkça görülmektedir” dedi.

‘KAÇACAK GÖÇMENE BATI’DAKİ GİBİ TERÖRİST MUAMELESİ YAPMIYORUZ’

“Biz burayı da vicdanla yönetiyoruz” diyen Soylu, “Yani yakaladığımız bir kaçak göçmene, Batı’da olduğu gibi suçlu veya terörist muamelesi yapmıyoruz. Onlara ‘ölümden kurtardığımız insan’ muamelesi yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘İÇERİDE SURİYELİLERLE İLGİLİ PEK ÇOK ASILSIZ İDDİA VAR’

Mülteciler konusunda karşılaştıkları en büyük sıkıntının iftiralar ve karalama kampanyaları olduğunu dile getiren Soylu, şöyle devam etti:

“Avrupa, elini taşın altına koymuyor ama Türkiye’nin göç politikasındaki açığını aramak için projektörlerini buraya yansıtmaya çalışıyor. Bir de iç meselelerimiz var. ‘Suriyelilerin devletten maaş aldığı, hastanelerde öncelikli bakıldığı, Suriyeli öğrencilere devletten bin 200 lira burs verildiği, TOKİ’den bedava ev verildiği, üniversitelere sınavsız kabul edildikleri, araçlarında MTV’den muaf oldukları, Suriyelilerin devlet memurluğuna alındığı, özellikle seçim dönemlerinde Suriyelilerin gelişigüzel vatandaş yapıldığı’ gibi pek çok asılsız iddia ile karşı karşıya kalıyoruz.”

‘SURİYELİLER MESELESİNDE DAYAĞI BİZ YİYELİM, İŞADAMLARI PARAYI KAZANSIN’

İş insanlarını eleştiren Süleyman Soylu, yapılan düzenlemelere rağmen mültecilerin kaçak olarak çalıştırıldığını ifade etti. “Kim kayıtsız çalışıyorsa canına okuruz” diyen Soylu, şunları söyledi:

“Burada iş adamlarımıza da sitem ediyorum. Bize söz verdiler, Çalışma Bakanıydım, ‘Çalışma şartlarını çıkartın, biz bunları rahat bir şekilde çalıştırma kabiliyetine sahip olalım’ dedi, hepsi. Yukarıdan aşağıya, hangi sivil toplum kuruluşunu tanıyorsanız, biliyorsanız, TÜSİAD’ından bilmem nesine kadar. ‘Söz veriyoruz bunları çalışma izniyle beraber çalıştıracağız.’ dediler.

Hepsi köle gibi çalıştırılıyor. Şimdi çok net söyleyeyim, işin yürütümünü aksatmayız ama kim kayıtsız çalışıyorsa canına okuruz. Bu kadar açık ve net. Bu da ayrı uyumdur, bunun SGK’sını, korumasını, güvenliğini sağlıyorsun. Bunu sert bir üslupla da yapmıyoruz, 31 Ekim’e kadar rehberlik yapıyoruz. 32 bin iş yerine gittik, İstanbul’da sadece. Şimdi Bursa, Ankara… 10 bin Suriyeli çalışıyor gözüküyor, böyle bir şey var mı? Para nereye gidiyor? Suriyeliler meselesinde sabahtan akşama kadar dayağı biz yiyelim, iş adamları parayı kazansınlar, belki oturdukları yerden bize sallayıversinler ama kaçak çalıştırmaya gelince de ‘Suriyeli şöyle gelsin, Afgan böyle gelsin’ diye konuşsunlar. Yok öyle bir şey. Devlet böyle idare edilmez.”

Toplantı, Bakan Soylu’nun konuşmasının ardından basına kapalı devam etti.

Etiketler
Para Süleyman Soylu Suriye