Munzur Gözeleri'ndeki proje iptal edildi

Tunceli'nin Ovacık ilçesindeki Munzur Gözeleri'nde halkın tepkisine rağmen yapımına başlanan proje, Danıştay 13. Dairesi'nde açılan dava sonucu iptal edildi.

Munzur Gözeleri'ndeki proje iptal edildi

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde bulunan Munzur Gözeleri'ndeki ihalenin iptali için dava açan Dersim Kültürel ve Doğal Miras Girişimi Sözcüsü Avukat Barış Yıldırım, Munzur Gözeleri'nin eğlence veya dinlenme projesine değil korunmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Milli parkın temel kaynak değeri olan Munzur Irmağı’nın, Ovacık Ziyaret köyünde bulunan gözelerden çıktığını söyleyen Yıldırım, “2003 yılında 2 bin 862 sayılı kültür varlıklarını koruma kanunu uyarınca Erzurum kültür varlıkları kurulu tarafından birinci derece doğal sit alanı olarak ilan edildi. Bu kanunlara göre birinci derece sit alanları bilimsel çalışmalar dışında muhafaza edilecek alanlardır. Peyzaj gibi birçok projeye izin verilemez. Bu alanlarda turizm yapılamaz. Bölge halkı tarafından da buralar ibadet alanı. İnsanların ibadetlerini gerçekleştirdiği ritüel alanı aynı zamanda. Hal böyleyken Munzur Gözeleri'ne yönelik rekreasyon projesi gerçekleşti ve ihalesi yapıldı. Bizler de insan etkileşiminin artacağı ve oranın ekosistemini bozacağı gerekçesiyle projenin ihalesinin iptal edilmesi için dava açtık” dedi.

Gözelerin turistlik alan ilan edilmesine sebep olan rekreasyon projesinin sit alanı mevzuatına aykırı olacağını belirten Yıldırım, “Bir diğeri de bölgede sadece Munzur’da habitat bulan Munzur alası türünün yumurtlama sahası olduğunu vurgulamıştık. Çevre de ekolojik karakterlerin korunmasını da belirtmiştik. İçme ve kullanma suları mevzuatına göre de su kaynaklarına 2 bin metreden yakın bir yerde işletmenin olmaması gerekmektedir. 2872 sayılı Çevre Kanunu'na göre zorunlu olmasına rağmen Munzur Havzası’nda maalesef biyolojik atık arıtma tesisi yok. Munzur Irmağı’nın su ekosisteminin kirlenmesine ve geri dönüşü olmayacak şekilde zarar görmesine sebebiyet verileceğini de belirtelim” dedi.

'PROJEYE DEĞİL KORUNMAYA İHTİYACI VAR'

Netice itibariyle yapılan yargılama sonucunda Danıştay 13’üncü Dairesi'nin yapılan ihalenin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na aykırı olduğunu ifade ederek ihalenin iptaline karar verdiğini dile getiren Yıldırım, “Halihazırda oranın eski haline getirilmesini de talep ediyoruz. Ve daha önemlisi şu Munzur Gözeleri'nin kesinlikle bir eğlence veya dinlence projesine ihtiyacı yoktur, Munzur Gözeleri'nin korunmaya ihtiyacı vardır. O alanda uyarı tabelalarının ve koruma görevlilerinin olması gerekiyor. İnsanların oraya çok hızlı bir şekilde nüfuz etmesi, oralarda kendi eğlenme ve dinlenme faaliyetlerini yapması bir defa yasal değil. Devlet orada gerekli önlemleri alırsa dile getirdiğimiz tahribatlara karşı önlem alınmış olunur” dedi.

(Evrensel)

Etiketler
Tunceli Danıştay