'Brunson gitti kriz bitmedi' dedi; tarih verdi!

Rahip Andrew Brunson, 12 Ekim'deki duruşmanın ardından tahliye edildi ve aynı gün özel bir uçakla ABD'ye uçtu.

'Brunson gitti kriz bitmedi' dedi; tarih verdi!

Ankara ile Washington hattında, ilişkileri büyük bir testten geçiren ve karşılıklı yaptırımlara neden olan Brunson krizi sona erse de, iki ülkeyi çok daha büyük krizler bekliyor.

Sözcü Gazetesi yazarı Zeynep Gürcanlı, 15 Ekim Pazartesi günkü, 'Brunson yetmeyecek' başlıklı yazısında, Rusya'dan alınan S-400'lerin, NATO'ya ihanet gibi görüldüğünü ve Atlantik'in öte yakası ile ilişkileri bozan bir unsur olmaya devam edeceğini ifade ediyor.

"İran'a yönelik ambargonun delinmesinden doğan Hakan Atilla davası, Halkbank'a ABD Hazinesi'nin yazacağı ceza, Suriye'nin kuzeyinde Amerikan desteğiyle kurulan PYD-YPG bölgesi, hatta Rumlar'ın Doğu Akdeniz'de petrol arama heveslerine Amerikan Exxon-Mobil şirketinin de dahil olması ve elbette ABD'nin FETÖ'ye yaptığı ev sahipliği… Bunların hepsi Türk-Amerikan ilişkilerini zehirleyen unsurlar" yorumunu yapan Gürcanlı, bir de uyarıda bulunuyor:

"Durun daha bitmedi; bir de yaklaşmakta olan kriz, ABD'nin 5 Kasım'da başlayacak olan İran'a yeni dalga ambargosu var. Yani Brunson gitti, kriz bitmedi…"

IMF defterinin AKP tarafından 'kapatılmış' gibi gösterildiğine dikkat çeken Gürcanlı, AKP hükümetinin birden bire tavır değiştirip IMF'yle anlaşma yoluna gitse dahi, IMF'nin Türkiye'ye kredi vermeye nasıl bakacağının şüpheli olduğuna dikkat çekiyor.

AKP'nin geçmişinin 'zigzaglar'la dolu olduğuna değinen Gürcanlı, İsrail ile kötü giden ilişkilerde büyükelçinin birkaç hafta içinde görevinin başına döneceğini hatırlatıyor.

Suriye politikasında da 'kardeşim Esad'tan katil Esad'a' bir geçiş yaşandığını ve Rusya ile düşürülen uçak krizinden sonra 'stratejik ortaklık'a geçiğildiğini aktaran Gürcanlı, eleştiri dolu satırlarını şöyle sürdürüyor:

"AKP söz konusuysa, her şeyin olabileceğini görmedik mi? IMF'nin Türkiye'yle bugünkü şartlarda herhangi bir anlaşma yapması da çok zor. Bunun altında ise yine ABD ile Türkiye arasındaki kriz yatıyor.

Yandaş medyada pek çıkmadığı için fark etmemiş olabilirsiniz. Ama ABD Kongresi geçen ay bir yasa çıkardı; bu yasa ile uluslararası kuruluşlarda görev yapan tüm Amerikalı yetkililere bir talimat verildi; “Başta Brunson olmak üzere, mahpus ABD Konsolosluk görevlileri ve haklarında siyasi suçlama olan tüm Amerikan vatandaşları hapisten çıkmadan, uluslararası kuruluşlarda Türkiye'ye yönelik kredi, hibe ya da eğitim destekleri engellenecek.” Brunson çıktı ama Türkiye'de hapishanelerde hâlâ ABD'nin “masum” olduklarını iddia ettiği isimler var.

Washington Post'ta ortak imzayla bir makale yayınlayan ABD'nin eski Büyükelçilerinden Eric Edelman Prof. Henri Barkey, halen Türkiye'de hapishanede ya da ev hapsinde bulunan üç Amerikan Konsolosluk görevlisi Hamza Uluçay, Metin Topuz ve Nazmi Mete Cantürk'ün de salıverilmesi için Amerikan Hükümeti'nin var gücüyle çalışmaya devam etmesi gerektiğini yazdılar. IMF'deki 24 icra direktöründen biri Amerikalı. Ancak bakmayın ABD'nin oyunun sadece 24'te 1 olmasına; IMF'nin en büyük finansal kaynağı Amerikan Hükümeti. Yani ABD Hükümeti istemezse, IMF Türkiye'yle herhangi bir anlaşma imzalayamaz."

Yazının tamamını okumak için TIKLAYIN

Etiketler
Tahliye Andrew Brunson