Dolar için kritik tarih...

Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım, dolarda bundan sonraki kritik eşiği yazdı.

Dolar için kritik tarih...

12 Ekim'deki Brunson davasıyla piyasalar için kritik bir eşik daha aşıldı. Türkiye, ABD arasındaki ilişkilerin gerilmesine yol açmasından dolayı yaşanan kur şokunda önemli bir rol oynayan rahip Brunson davasının sonuçlanması ile Türk lirası, döviz karşısında bir nebze de olsa değer kazandı.

Dolar, pazartesi sabahı itibarıyla 5.90 seviyelerinde seyrederken Euro da 6.80 düzeyinde devam ediyor.

Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım, bundan sonraki kritik eşiğin ne olacağını irdelediği yazısında, bunun İran yaptırımlarında Türkiye’ye ne ölçüde muafiyet tanınacağına bağlı olacağının altını çizen Yıldırım, “Bundan sonraki kritik eşik 4 Kasım olarak ortaya çıkıyor” diyor.

“İki ülke arasındaki ilişkilerin tamamen normalleşme ise Türkiye ve ABD’nin Ortadoğu’daki siyasi ve askeri çıkarlarının uyumlaştırılmasına bağlı” diyen ekonomist, “Bu da şimdilik Türkiye açısından mümkün değil” görüşünü dile getiriyor.

Ekonomi yönetimi, yüklüce faiz artırımı, Yeni Ekonomi Programı’nın açıklanması, şirket kredilerinin yeniden yapılandırılması, 1 Ağustos sonrası alınan ticari kredilerin faizlerinin yüzde 10’a düşürülmesi gibi adımlar attı.

Brunson’ın serbest bırakılmasının ardından gelişen borsalar yüzde 3 düşerken Türkiye borsasının yüzde 1.9 arttığına dikkat çeken Yıldırım, bu gelişmelerin, “Türkiye piyasalarının tansiyonunun ve riskinin düştüğünün net bir ifadesi” olduğunu söylüyor.

Piyasaların kısa vadede beklentisinin karşılandığını savunan Yıldırım, “Bundan sonra dikkatler 4 Kasım’da İran yaptırımları ile 6 Kasım’da ABD ara dönem seçimlerinde olacak” ifadesini kullanıyor.

Haber için TIKLAYIN

Etiketler
Habertürk