Sayıştay'dan Karşıyaka Belediyesi hakkında rapor

Sayıştay, Karşıyaka Belediyesi’nin 2018 yılı mali harcamalarına dair çalışmalarda mevzuata aykırılık tespit etti.

Sayıştay'dan Karşıyaka Belediyesi hakkında rapor

Karşıyaka Belediyesi’nin 2018 yılı mali harcamalarını inceleyen Sayıştay mali hizmetler, imar ve yapı kontrol müdürlüklerinin çalışmalarında mevzuata aykırılıklar tespit etti.

Ege Medyası'nda yer alan habere göre; Kamu kurum ve kuruluşlarının mali yapılarını ve harcamalarını inceleyen Sayıştay Başkanlığı’nın belediyelere yönelik çalışmaları tamamlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi dahil olmak üzere birçok belediyeyi yakından inceleyen kurum Karşıyaka Belediyesi’nin 2018 yılı harcamalarında usulsüzlükler tespit etti.

İŞTE O BULGULAR!

REKLAM ALANLARI ŞİRKETE VERİLEMEZ

“Karşıyaka Belediyesi 2018 mali yılı iş ve işlemlerinin incelenmesi neticesinde Belediyenin karar organı Belediye Meclisi’nin 7 Haziran 2018 tarih ve 2526 sayılı kararıyla belediyemizin hüküm ve tasarrufu altında olan (193 adet Billboard, 136 adet CLP (Raket), 24 adet Dijital Ekran (CLP), 7 adet Light Box, 7 adet Mega Light ve 2 adet Dijital Ekran (Büyük) ile … 22 adet Billboard, 1 adet Dijital Ekran (Büyük) ve … 142 adet Billboard, 2 adet Light Box ve 2 adet Mega Light olmak üzere) toplamda 357 adet Billboard, 136 adet CLP 2 (Raket), 24 adet Dijital Ekran (CLP), 9 adet Light Box, 9 adet Mega Light ve 3 adet Dijital Ekranda (Büyük) reklam yapılması işi işletme hakkının 10 (on) yıl süre ile … ayni sermaye olarak …” belediyenin sermayesinin % 96’sına sahip olduğu Kent Karşıyaka Sosyal Tesis İşletmeleri San. Tic. A.Ş.’ye (KENT AŞ) verilmesinin kararlaştırıldığı tespit edilmiştir.

Belediye meclisi kararının gereği 2018 yılsonu itibarıyla tekemmül etmemiş, bu alanların işletme hakkının KENT AŞ’ye ayni sermaye olarak verilmesine ilişkin işlemler henüz tamamlanamamıştır. 2018 yılı içinde yapılan işlemler, hali hazırda bu reklam alanlarının işleticisiyle belediye arasındaki sözleşmenin feshedilmesi sonucu bu alanların işletme hakkının herhangi bir sözleşme olmaksızın ve bedel alınmaksızın KENT AŞ’ye verilmesi ve bu alanların değerinin belirlenmesi olmuştur. Ele alınması gereken ilk konu, bu alanların belediye şirketine ayni sermaye olarak konulmasıdır. Şunu baştan belirtmek gerekir ki ayni sermaye olarak konulacak varlıklar bu sermayeyi koyacak kişilerin mülkiyetinde olmalıdır.

Oysa belediyenin ayni sermaye olarak koymak için işlemlerini yürüttüğü varlıklar 5393 sayılı Belediye Kanunu gereği belediyenin tasarrufuna bırakılmış alanlar olup belediyenin mülkiyetinde değildir. KENT AŞ’ye ayni sermaye olarak 10 yıl süreyle devrinde bir hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Bu durum ancak ihalesiz iş görme olarak nitelenebilir. Ayni sermaye olarak konulmak istenen alanların değerinin takdir edilmiş tutarıysa gerçeği yansıtmamaktadır”

“Belediye tarafından gerçek kişilere kiralanmış olan bazı işletmelerin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı olmaksızın faaliyet yürüttüğü tespit edilmiştir”

İŞYERLERİNİN SAYISI BİRBİRİYLE UYUMLU DEĞİL

Karşıyaka Belediyesi’nin 2018 yılı mali iş ve işlemlerinin denetimi çerçevesinde işyeri açma ve çalışma ruhsatlarıyla işyerlerine ait emlak vergilerinin incelenmesi neticesinde belediye sınırları içinde faaliyet gösteren işyerlerinin sayısı hakkında hem belediyenin kendi içinden hem de farklı kurumlardan temin edilen sayılarda farklılıklar bulunduğu tespit edilmiştir. İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarıyla ilgili olarak yürütülen çalışmada Karşıyaka Belediyesi Ruhsat Müdürlüğü’nde belediye sınırları içindeki ruhsatlı işyerlerinin listeleri incelenmiş, müdürlük kayıtlarının belli bir yıldan sonra bilgi sistemlerinde tutulduğu, öncesindeki kayıtların şahsa bağlı çalışmalar niteliğinde olduğu ve sistematik olarak düzenlenmiş bir veri bulunmadığı görülmüştür. Şahsa bağlı çalışma niteliğindeki verilerde bir takip ve kontrol mekanizması bulunmamaktadır. Örneğin herhangi bir yılda verilmiş işyeri açma ve çalışma ruhsatının iptal edilip edilmediğine yönelik sistemli bir bilgi söz konusu değildir. Bu şekilde bir görünüm arz eden müdürlük kayıtlarından, Karşıyaka Belediyesi sınırları içinde yaklaşık 25.257 adet işyerinin bulunduğu tespit edilmiştir.

Emlak vergisi tarh ve tahakkuk ettirilen işyerleriyle ilgili olarak yürütülen çalışmadaysa Mali Hizmetler Müdürlüğü Gelir Birimi kayıtları incelenmiştir. Gelir biriminden alınan kayıtlar nispeten daha düzenli ve sistematiktir. Bu müdürlükten alınan kayıtlardan belediye sınırları içinde 2018 yılında 21.535 adet işyerine emlak vergisi tarhiyat işlemi yapıldığı bilgisine ulaşılmıştır.

Belediye tarafından protokol yapılan bankalar aracılığıyla kredi kartıyla yapılan tahsilat tutarlarının 20 gün içinde belediyenin kamu sermayeli banka hesaplarına aktarılmadığı görülmüştür.

Karşıyaka Belediyesinin 2018 yılı mali iş ve işlemlerinin incelenmesi neticesinde; bazı muhasebe kayıtlarının geçmiş tarih verilerek geriye dönük olarak muhasebe kaydı yapıldığı tespit edilmiştir.

Karşıyaka Belediyesi 2018 yılı yevmiye defterinde, yürürlükteki mevzuata aykırı olarak boş bırakılan yevmiye kayıtlarının bulunduğu tespit edilmiştir.

Karşıyaka Belediyesi 2018 yılı mali iş ve işlemlerinin incelenmesi neticesinde emlak vergisi alınan bina sayılarıyla inşaat ruhsatı ve/veya yapı kullanma izin belgesi verilmiş bina sayıları arasında tutarsızlıklar bulunduğu tespit edilmiştir.

Etiketler
Karşıyaka Sayıştay Karşıyaka Belediyesi