İstinaf, Ankara Valiliği'nin Halkevi kapatma kararını hukuksuz buldu

Ankara Valiliği'nin, Halkevleri Batıkent, Seyran Umut ve Ethem Sarısülük Kütüphanesi’nin kapatılması kararı, İstinaf mahkemesi tarafından hukuksuz bulunularak reddedildi.

İstinaf, Ankara Valiliği'nin Halkevi kapatma kararını hukuksuz buldu

Ankara Valiliği, Halkevleri’nin Batıkent ve Seyran Umut şubelerini ve Mamak’ta bulunan Ethem Sarısülük Kütüphanesi’ni “izinsiz eğitim öğretim faaliyeti yapmak” iddiasıyla mühürlemişti. İstinafa taşınan davada, valiliğin istemini oy birliği ile reddeden mahkeme kararın hukuksuz olduğunu tescilledi.

Ankara Valiliği tarafından oluşturulan komisyon tarafından şubeye girilerek, fotoğraflar çekilmiş ve arama yapılmıştı. Komisyon, Halkevleri yöneticilerinin yetki belgesi sorması üzerine yalnızca “Ankara Valiliği görevlendirdi” yanıtı verirken, herhangi bir belge gösterememişti.

Valiliğin gönderdiği komisyon, Batıkent Halkevi’nde bulunan ve çocuklar için sosyal ve kültürel faaliyetler için kullanılan sınıfı, Seyran Umut Halkevi’ni ve Tuzluçayır Mahallesi’nde bulunan Ethem Sarısülük Kütüphanesi’ni mühürlenmişti. Seyran Umut Halkevi’nde mühürleme işlemine tepki gösteren, aralarında Halkevleri Merkez Yürütme Kurulu üyesi Nebiye Merttürk’ün de bulunduğu dört Halkevi üyesi gözaltına alınmıştı.

İSTİNAF, KARARIN HUKUKSUZ OLDUĞUNU TESCİLLEDİ

İstinaf mahkemesinde, “Hüküm veren Ankara Bölge İdare Mahkemesi 10. İdari Dava Dairesi’nce işin gereği görüşüldü: Ankara 23. İdare Mahkemesi’nce verilen 17/04/2019 gün ve E: 2018/1778, K: 2019/1021 sayılı karar usul ve hukuka uygun olup kaldırılmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, davalı tarafın istinaf isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına” denilerek Ankara 23. İdare Mahkemesi’nce verilen karar onandı.

KAPATMA HUKUKSUZ

Halkevleri Hukuk Dairesi’nden Avukat Sercan Aran mühürleme kararının ardından Halkevleri’nin “işyeri” olarak tarif edildiğini ve bu usule göre mühürlenmeye çalışıldığını belirterek, kararın hukuksuz olduğunun altını çizdi.

Etiketler
Ankara Mahkeme Ankara Valiliği