Güvenli Bölge, Fırat’ın Doğusu ve Menbiç…

ABD SURİYE ÖZEL TEMSİLCİSİ’NİN AÇIKLAMALARI

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, 6 Haziran 2019 günü Hürriyet gazetesinde yayımlanan röportajında önemli açıklamalar yaptı. Türkiye’nin ulusal güvenliğini doğrudan ilgilendiren konularda, ABD’nin görüşlerini açıkça belirtmiş oldu. Jeffrey Güvenli Bölge için: “Türkiye yıllardır Suriye sınırında uçuşa yasak alandan bahsediyordu. Şu an sahip olduğunuz şey, Türkiye ve ABD’nin kontrolünde ülkenin kuzeyini kaplayan uçuşa yasak bölge.¨ (1) ABD, Fırat'ın Doğusu ve Menbiç'te PYD/PKK terör örgütünü koruyan bir ¨Uçuşa Yasak Bölge¨nin kurulduğundan söz ediyor. Oysa Türkiye, Fırat’ın Doğusu ve Menbiç’e, PYD/PKK terör örgütüne yönelik olası bir operasyon kararlılığında olduğunu her platformda dile getiriyor. ABD ise PYD/PKK’yı operasyondan koruyacak bir bölge oluşturduğunu açıklıyor.

SURİYE ÖZEL TEMSİLCİSİ’NİN ANKARA’YI ZİYARETİ

22 Temmuz 2019… ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey Türk hükümetinin davetiyle Ankara'da iki gün sürecek görüşmeler yapacak. S-400 Hava Savunma Sistemi’nin Türkiye’ye intikalinin sürdüğü bir ortamda. Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yapacağın olası bir operasyon için, TSK’nın askeri yığınağının devam ettiği bir safhada. ABD’nin Türkiye’ye F-35 savaş uçağı satışını yapmayacağını açıkladığı bir süreçte. ABD’nin uygulayabileceği diğer yaptırmaların ne olacağının görüşüldüğü bir haftada.

22-23 Temmuz 2019’da yapılacak görüşmede, Suriye ana gündem maddesi olacak. Menbiç, Fırat’ın doğusunda “Güvenli Bölge” oluşturulması, PYD/PKK terör örgütü, IŞD/DAEŞ’le mücadele konuları görüşülecek. En önemli konu elbette “Güvenli Bölge”. Genişliği ve derinliği kaç kilometre olacak? Kim kontrol edecek? TSK bölgede olacak mı? Yoksa yerel güçler ve Avrupa ülkeleri mi (İngiltere, Fransa ve diğerleri) “Güvenli Bölge”ye yerleştirilecek. Oluşturulacak Güvenli Bölge, gelecekte Türkiye için ana tehdit durumuna gelir mi? PYD/PKK terör örgütünü güneye kaydırarak oluşturulacak “Güvenli Bölge”, PYD/PKK terör örgütüne kalkan görevi sağlamaz mı? Türkiye, “Güvenli Bölge” tuzağına düşer mi?

TARİH TEKERRÜR EDER Mİ?

Tarih tekerrürdür derler… Yıl 1991, Körfez Savaşı sonrası. Kuzey Irak’taki Kürtleri o zamanki Irak lideri Saddam Hüseyin’e karşı korumak için ABD liderliğinde İngiliz, Fransız uçak ve helikopterlerinden oluşan kuvvet, Türkiye (İncirlik, Pirinçlik) üzerinden “Çekiç Güç” harekâtını gerçekleştirdi. 1991 yılında, Irak Hava Sahası’nda 36’ncı paralelin kuzeyi ile 32’nci paralelin güneyi “Uçuşa Yasak Bölge” ilan edildi ve bu bölge Irak Hava Kuvvetleri’ne yasaklandı. Bu uygulama, ABD işgalinin başladığı 2003 yılına kadar 12 yıl sürdü. ¨Çekiç Güç¨, 12 yıl boyunca Kuzey Irak’ta Kürt Devleti’nin kurulmasına şemsiye oldu ve PKK’nın canlanmasına, güçlenmesine uygun ortam sağladı.

Fırat’ın doğusunda oluşturulması öngörülen “Güvenli Bölge” ve ardından ilan edilecek ¨Uçuşa Yasak Bölge¨, ¨PYD/PKK’nın Suriye’de Fırat’ın Doğusu’nda güçlenmesine neden olmaz mı? Bu bir tuzak değil mi?

ABD’NİN SURİYE’DE HEDEFLERİ

ABD’nin kısa dönemde odaklandığı konu, İran askeri varlığının Suriye’den uzaklaştırılması. PYD/PKK terör örgütüne olan desteğini sürdürmekte ısrarlı bir ABD. Suriye’nin tarıma elverişli coğrafyasının yüzde 50’sini, petrol kaynaklarının yüzde 66’sını, su kaynaklarının çoğunu kontrolünde tutmaya kararlı bir ABD…

ABD, Menbiç’i Türkiye’nin kontrolüne devrederek, Fırat’ın doğusunda Avrupa ülkeleri ya da Arap askeri gücüyle “Güvenli Bölge” oluşturur mu? Menbiç’e karşılık Fırat’ın doğusu seçeneği… Bu seçenek, Türkiye için bir tuzaktır. ABD Menbiç’i ve Süleyman Şah Türbesi’nin eski yerini TSK’nın kontrolüne verse bile, Türkiye kendi kontrolü dışında bir “Güvenli Bölge”yi kabul etmemelidir. ABD’nin öngördüğü “Güvenli Bölge”, PYD/PKK terör örgütünün bir devletçiğe dönüştürülme projesidir.

FIRAT’IN DOĞUSU’NA OPERASYON

“Güvenli Bölge” konusunda ABD ile anlaşamayan bir Türkiye, ABD’ye rağmen Fırat’ın doğusuna operasyon düzenlemeli ve Süleyman Şah Türbesi’ni yerine taşımalıdır. Böylece, PYD/PKK terör örgütünün tehdidini kısa dönem için kendi sınırından uzaklaştırmış olacaktır…

Fırat’ın doğusuna yeni ülkelerin askeri varlıklarının konuşlandırılması, cephenin güçlenmesine neden olacağından, Türkiye’nin operasyonunu daha da zorlaştıracaktır.

Kuvvetin uygun yer ve zamanda kullanılması, stratejinin temel faktörüdür... Kısa süreli bir gecikme, telafi edilemeyecek sonuçlar doğurabilir…

---

(1) http://www.hurriyet.com.tr/dunya/suriyede-cozum-icin-tek-yol-siyasi-surec-41236259 , 6 Haziran 2019.

Etiketler
Menbiç James Jeffrey