Omicron varyantı: Aşısız kişiler, aşılı olanları da riske atıyor

Covid-19’a karşı aşılanmamış kişiler aşılanmış kişiler için nasıl bir risk oluşturur? Covid-19 ile enfekte olan aşılanmamış bir kişi, aynı zamanda aşılanmamış...

Covid-19’a karşı aşılanmamış kişiler aşılanmış kişiler için nasıl bir risk oluşturur?

Covid-19 ile enfekte olan aşılanmamış bir kişi, aynı zamanda aşılanmamış diğer kişiler için çok daha büyük bir risk oluşturur. Ancak aşılar %100 etkili değildir, bu nedenle aşılanmamış bir kişinin aşılı bir kişiye, özellikle de yaşlılar ve bağışıklığı baskılanmış kişiler gibi savunmasız kişilere Covid-19 bulaştırma olasılığı vardır.

Başkasının aşısı bizi neden ilgilendiriyor?

Aşılar Covid-19’a yakalanma olasılığını oldukça düşürmektedir. Buna rağmen aşısı olan birçok kişi, aşılanmamışlarla birlikte olmak istemiyor. Çünkü onların hastalık bulaştırmasından korkuyorlar. Zorunlu aile toplantılarında olmak ya da kalabalık yerlerde bulunmak bu korkuyu daha da artırıyor. Aşı bizi hastalıklardan büyük oranlarda korusa da hastalanma olasılığı yine de vardır. Bu nedenle aşılanmış kişilerin, hastalanmamak için aşılanmamışlarla birlikte olmaktan kaçınmalarını normal karşılamak gerekir.

Peki, aşılanmamış bir kişiden Covid-19 kapma olasılığı nedir?

  • Aşısız arkadaşınızın size Covid-19 bulaştırma olasılığı kabaca 20 kat daha fazladır.
  • Eğer ikinizde aşılı iseniz riskiniz 200 kat daha az olur.
  • Aşılanmamış kişilerin Covid-19’a yakalanma olasılığı aşılılara göre 10 kat daha fazladır.
  • Aşılanmış kişiler enfekte olsalar bile onların hastalığı diğerlerine bulaştırma olasılığı %50 daha azdır.

Çalışanları aşı olan bir yerde yemek yemek ya da o işyerinde çalışmak, aşılı olsun ya da olmasın bizler için çok az risk taşır. Bu yaklaşık 20 kat daha az risk demektir. Eğer aşılı iseniz, hastalık kapma riskinizin 200 kat daha az olacağını tekrar belirtmeliyim.

Aşılı ve aşısız kişilerin Covid-19’dan ölüm riski nedir?

Teksas’ta yapılan bir araştırmada, Covid -19 nedeniyle ölen 29 bin kişinin yaklaşık 25 bininin (%85) aşısız kişilerden oluştuğu saptanmıştır. Eksik aşılı ya da tam aşılılarda ise bu oran sadece %15’tir. Kaldı ki bunların yarıdan çoğu 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan kişilerdir.

Aşıların koruyucu etkisi yaşa göre de değişmektedir. Örneğin 40’lı yaşlarda aşısızların ölüm riski aşılı olanlardan 55 kat fazla iken, 75 yaşından sonra bu 12 kat olmaktadır.

Sonuç olarak;

Omicron varyantının, delta varyantından 70 kat daha bulaşıcı olması toplumda bir panik havası yaratmıştır. Çevremizdeki birçok kişi ya da bir yakını, bu hastalıktan kendisini karantinaya alarak, salgının geçmesini beklemektedir. Maalesef beklemekle geçecek bir salgınla karşı karşıya değiliz. Eğer toplum olarak aşılama oranımız %75-80’leri geçmez ve maske-mesafe önlemlerine uymazsak, daha çok risk altında olacağız demektir.

Dünyada kabul görmüş aşıyı ve hatırlatma dozlarını zamanında yaptıralım. Çünkü hem kendimizi hem de çevremizi korumanın başka yolu yoktur.

Hepinize sağlıklı günler diliyorum.

Sorularınız için:

Instagram: dr.bayramyildiz

Etiketler
Şile