2022 yılının son Ay tutulması bugün

Bugün Kuzey ve Orta Amerika, Asya ve Okyanusya bölgelerinden görülebilecek Tam Ay Tutulması yaşanacak. Tutulma, Türkiye saati ile 11.02'de Ay'ın Dünya'nın yarı gölgesine girmesiyle başlayacak.

2022 yılının son Ay tutulması bugün

2022 yılının ikinci ve son Ay tutulmasının gerçekleşmesine saatler kaldı. Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, bugün (8 Kasım 2022) yılın son Ay tutulması gerçekleşecek.

NASA'ya göre bundan sonra Ay Tutulması tekrar Mart 2025'e kadar olmayacak. Dünyanın neresinde olduğunuza göre tutulma sırasında Ay'ın kırmızıya döndüğünü görebilirsiniz. Buna "Kanlı Ay Tutulması" deniyor.

"Kanlı Ay Tutulması" aslında bilimsel bir terim değil. Ay tamamen tutulduğunda kırmızı bir renge dönüştüğü için böyle bir isim veriliyor. Ay, Dünya'nın gölgesinden geçtiğinde ve güneş ışığının Ay'ın yüzeyini aydınlatmasını engellediğin böyle bir tutulma yaşanıyor.

Güneş ışığının ufak bir kısmı, Dünya'nın atmosferi yoluyla dolaylı olarak Ay yüzeyine hala ulaşıyor ve Ay kırmızı, sarı ve turuncu bir parıltıyla kaplanıyor. Ay tutulması, Dünya'nın Güneş ile Ay arasına girerek Ay'a düşen ışığı kestiğinde gerçekleşiyor.

Bir başka deyişle, Ay Tutulması sırasında Dünya'nın gölgesini Ay üzerinde görebiliriz.

Uluslararası Astronomi Merkezi'ne (IAC) göre bunun Güneş Tutulması'ndan farkı, Güneş Tutulması'nın ne kadar görülebileceğinin, Dünya üzerindeki gözlemicinin konumuna bağlı olması. Ay Tutulması'nda ise Dünya'nın neresinde olursanız olun, Ay gökyüzünde görülebildiği müddetçe Ay Tutulmasını da izleyebilirsiniz. Güneş Tutulması'nın derecesi de coğrafi konuma bağlı.

Türkiye'den izlenemeyecek olan tutulma, saat 11.02'de Ay'ın Dünya'nın yarı gölgesine girmesiyle başlayacak. NASA'ya göre Tam Ay Tutulması sırasında, Ay ve Güneş, Dünya'nın tam ters yönlerinde hizalanıyor. NASA, "Ay bütünüyle Dünya'nın gölgesinde kalıyor olsa da, bir miktar Güneş ışığı Ay'a ulaşır" diye ekliyor.

Etiketler
Türkiye