Koronavirüs yediğimiz gıdalarla bulaşır mı? Hazır gıdaları nasıl tüketmeliyiz?

Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Pınar Çıragil anlattı: Corona virüsünün dondurulmuş gıdalardan bulaşabileceği ortaya çıktı. Peki diğer gıdalarda da risk var mı?

Koronavirüs yediğimiz gıdalarla bulaşır mı? Hazır gıdaları nasıl tüketmeliyiz?

Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Pınar Çıragil anlattı: Corona virüsünün dondurulmuş gıdalardan bulaşabileceği ortaya çıktı. Peki diğer gıdalarda da risk var mı?

Bugüne kadar corona virüsünün gıda yoluyla bulaştığına dair bir bulgu yoktu. Ancak geçtiğimiz günlerde virüsün eksi 20 derecede uzun süre hayatta kalabildiği, bu yüzden dondurulmuş gıdaların riskli olduğu açıklanmıştı. Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Pınar Çıragil, aslında tüm gıdalarda risk olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

GIDA HİJYENİ ÖNEMLİ

Corona virüsü enfeksiyonunun damlacık yoluyla bulaştığını bilmekle beraber, fekall-oral yolla bulaş olduğuna dair kesin bir bilgimiz bulunmamakta. Ancak dondurulmuş ya da dondurulmamış olsun tüm paketli ürünlerin üretim aşamasından itibaren hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekir. Özellikle üretimde çalışan kişilerin el hijyenine dikkat etmesi son derece önemli.

Çünkü virüs damlacık yoluyla bulaşsa da ellerden temas eden virüs bir paketin üzerinde ya da yiyecek hazırlanması sırasında gıda ürünlerine geçebilir. Bu ürünlere dokunduktan sonra da ağıza, buruna temas sonucunda da hastalık geçebilir. Yani gıdalarla direkt değil ama hasta kişilerin temas ettiği gıda ürünlerinin özellikle pişirilmeden tüketilmesi sonucu bulaşma söz konusu olabilir. Bu nedenle gıda üretiminde çalışan kişilerin el hijyenine dikkat ettiğinden emin olunmalı.

AMBALAJA DİKKAT

Gıda ürünleri alırken ambalajlarının yırtılmamış olmasına dikkat edilmeli. Gıda güvenliği yönetim tekniklerine uygun üretildiğinden emin olunan gıdalar alınmalı. Özellikle de merdiven altı olarak tabir edilen denetimden uzak işletmelerin ürünleri kesinlikle satın alınmamalı. Uygun muhafaza ve ısı koşullarında saklandıklarına emin olunmalı.

BUZLU İÇECEK VE DONDURMA UYARISI

Koronavirüsünün sindirim yoluyla bulaşma ihtimalinin olmadığı düşünüldüğünde, özellikle yaz aylarında çokça tüketilen dondurma ya da buzlu içecekler için de hazırlanma aşamasındaki hijyen kurallarına uyulmuş olması önemlidir. Bu nedenle mutlaka güvenilir ve üretimden paketlemeye kadar bu kurallara uyulduğundan emin olunan ürünler tüketilmelidir.

DONDURULMUŞ GIDALAR NASIL TÜKETİLMELİ?

Pişirilerek, işlem gören ve tüketilmesi gereken et, süt, yumurta gibi gıdaları özellikle bu dönemde çiğ tüketmemek son derece önemli. Bununla birlikte gıdaların pişirilme sıcaklığının 60-65 derecenin üzerinde olmasına da dikkat edilmeli. Paketlenmiş ve dondurulmuş ürünler mutlaka pişirilerek tüketilmeli.

Dondurulmuş gıdaların mutfak tezgahının üzerinde uzun sürelerde çözülmesi beklenmemeli, bu ürünler bir gün öncesinden buzdolabının üst rafına çıkartılmalı. Ayrıca bir kez çözülmüş ürün kesinlikle bir daha dondurulmamalı. Aynı şekilde evde hazırlanan ürünler kullanılacak miktarlarda derin dondurucuda saklanmalı ve çözüldüğünde hepsi tüketilmeli.

Etiketler
Muş