Muhalefet “darbe girişimi” dedi: AKP’nin ağır topları da yargı krizine tepkili

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin AYM kararını tanımaması ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararına AKP içinden tepkiler geldi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Hüseyin Çelik, Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Eski Adalet Bakanı Abdulhamit Gül konuya dair bir açıklama yaptı.

Muhalefet “darbe girişimi” dedi: AKP’nin ağır topları da yargı krizine tepkili

Yargıtay, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 14 Mayıs genel seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay’ın tahliye edilmesi yönünde verdiği kararı tanımadı. AYM’nin Anayasa’yı ihlal ettiğini ve yetkisini aştığını belirten Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Atalay hakkında ihlal kararı veren Yüksek Mahkeme üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulundu.

Muhalefet yaşananları “anayasaya yönelik darbe girişimi” olarak niteledi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Eski Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Yargıtay kararına tepki gösterdi.

“KENDİ MİLİTAN YARGIMIZI OLUŞTURDUK”

Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik karara sert tepki gösterdi:


“Yıllar yılı, başını Vural Savaş, Sabih Kanadoğlu, Yekta Güngör Özden, Nuh Mete Yüksel ve benzerlerinin başını çektiği, vesayetçi güçlerin güdümündeki Kemalist militan yargıdan çektik. Tam vesayetler kalktı derken, bu sefer biz kendi militan yargımızı oluşturduk. Helal olsun bize!!!

Bu yargıya ve anlayışa sahip olunan ülkede, bir de kalkmış, AB’nin eleştirilerine karşı efeleniyoruz.

Aynada kendimizle yüzleşmek için vakit geldi geçiyor bile. Cumhuriyetin 100. Yılı değil de 1000. yılı olsa ne yazar. Cumhuriyet, Cumhuriyet olmadıktan sonra yaşının ne önemi var… Unutmayalım ki, Suriye, İran, Irak, Libya, Kuzey Kore, Çin, Rusya, Küba, Venezuella da Cumhuriyet’tir….”

Muhalefet “darbe girişimi” dedi: AKP’nin ağır topları da yargı krizine tepkili - Resim : 1

“DEVLETİ OLUŞTURAN ERKLER BİRBİRİNİ ÇELMELEYEMEZ”

AKP Genel Başkanı Yardımcısı Hayati Yazıcı da yaşananlara tepki gösterdi. AKP’nin hukukçu kurmayı, “Öyle olaylar olur ki, analiz yapmak için, konuşsan da konuşmasan da sorun olur. Hiç ve asla olmaması gereken öylesi bir olay yaşıyoruz. Yazık, çok yazık. Devleti oluşturan erkler, sorun çözümler. Asla sorun üretmez, üretemez. Birbirini çelmeleyemez” diye tweet attı. Yazıcı’nın paylaşımı 1 buçuk milyona yakın bir görüntülenme aldı.

Muhalefet “darbe girişimi” dedi: AKP’nin ağır topları da yargı krizine tepkili - Resim : 2

“YARGI HAKEM OLMA VASFINI YİTİRİRSE, ÇÖZÜMÜN DEĞİL SORUN VE ÇATIŞMANIN KAYNAĞI HALİNE GELİR”

Eski Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de konuya dair bir açıklama yaptı. Gül, bakanlığı döneminde reform çalışmaları yapmış ancak AKP içinden engellerle karşılaşan ve görevinden ayrılmak zorunda kalmıştı. Şu an AKP Grup Başkanvekili olan Gül, şunları kaydetti:

“Yüksek yargı mercileri arasındaki çatışma görüntüsü, hukuk devleti ve mülkün temelinde yer alan adalet duygusu için endişe vericidir.

Yargı hakemdir, sorunları çözer. Yargı hakem olma vasfını yitirirse, çözümün değil sorun ve çatışmanın kaynağı haline gelir.

Her kurumun kaynağını milletten alan yetki ve fonksiyonunu hukuk çerçevesinde kullanması esastır. Yargı organlarının da ihtilafları derinleştirmeden, anayasal sınırlar içinde kalarak sorun çözmesi milletimizin en tabii beklentisidir.”

Muhalefet “darbe girişimi” dedi: AKP’nin ağır topları da yargı krizine tepkili - Resim : 3

T24 yazarı Murat Sabuncu, başta Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Aslan, Başkanvekili Hasan Tahsin Gürcan, üyeler Muhammed Emin Kuz, Muammer Topal, Engin Yıldırım'ı da Cumhurbaşkanı olarak yüksek mahkemeye atayan isim olan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e Yargıtay’ın AYM’ye karşı açtığı ‘bayrağı’ sordu.

Gül, Sabuncu’ya verdiği yanıtta, Yargıtay’ın AYM’yi hedef haline getirmesinin yanlış olduğunu belirterek şunları söyledi:


"Yüksek yargı organlarının yetki ve sorumlulukları Anayasamızda sarih bir şekilde belirtilmiş olmasına rağmen Yargıtay'ın dün aldığı kararın izahı mümkün değildir.

Vaktiyle Anayasa Mahkemesi'nin özgürlük karşıtı vesayetçi kararlarını tenkit ve reddetmiş ama Anayasa'ya uyarak gereğini yerine getirmiştik. Anayasa Mahkemesi'nin İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uygun özgürlükçü kararlarını ve bu kararı alan üyelerini Yargıtay'ın hedef yapması çok yanlış olmuştur.


Hukuk sistemi ve adalete olan güvenin kaybolmaması hayati derecede önemlidir. Ayrıca ekonomi ve dış politika uygulamalarında Türkiye'nin itibarını zedeleyecek ve hükümeti zor duruma sokacak bu hukuk kaosunun hızlı bir şekilde, olgun bir demokrasi anlayışı ve anayasal çerçevede çözümü bir zarurettir."

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
Abdulhamit Gül Hayati Yazıcı Türkiye İşçi Partisi - TİP Can Atalay Anayasa Mahkemesi (AYM) Yargıtay