Milli futbolcu Orkun Kökçü gökkuşağı renkli kaptanlık pazubandını takmadı tartışmalar başladı: 'Dini gerekçeler'

Feyenoord'un kaptanı milli futbolcu Orkun Kökçü'nün, "dini gerekçelerle" LGBTİ+ hareketini simgeleyen gökkuşağı renkli pazubandını takmayı reddetmesi Hollanda'da tartışmalara neden oldu.

Milli futbolcu Orkun Kökçü gökkuşağı renkli kaptanlık pazubandını takmadı tartışmalar başladı: 'Dini gerekçeler'

Hollanda 1. Futbol Ligi (Eredivisie) takımlarından Feyenoord'un kaptanı milli futbolcu Orkun Kökçü'nün, "dini gerekçelerle" LGBTİ+ hareketini simgeleyen gökkuşağı renkli pazubandını takmayı reddetmesi, ülkede tartışma yarattı.

LGBTİ+ haklarını savunan örgütler, Kökçü'nün davranışı nedeniyle hayal kırıklığı yaşadıklarını açıklarken, bazı Feyenoord taraftarları da futbolcuya destek verdi.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre; Kökçü, Pazar günü oynanan AZ - Feyenoord maçı öncesi, "dini inancından dolayı" LGBTİ+ bireylerin kabulünü simgeleyen, gökkuşağı renkli kaptanlık bandını takmayacağını açıklamıştı.

Bu nedenle Kökçü'nün yerine Gernot Trauner, sahaya kaptan olarak çıktı. Kökçü'nün açılış golü ile deplasmanda lider AZ'yi 3-1 yenen Feyenoord'un başarısı, LGBTİ+ bireylerle ilgili tartışmanın gölgesinde kaldı.

Kökçü'nün ardından Excelsior kaptanı Redouan El Yaakoubi de, Pazar akşamı oynanan Ajax maçına, gökkuşağı renkli kol bandı yerine, "Saygı" yazan beyaz bir bantla çıktı. Hollanda 1. Ligi takım kaptanları, toplumda LGBTİ+ bireylerin kabulü için hafta sonu oynanacak maçlara “One Love” (Aşk Birdir) yazılı gökkuşağı renkli kol bandı ile çıkma kararı almıştı.

'İNANÇ HER ZAMAN SEVGİDİR'

Ülkenin köklü kulüplerinden Feyenoord'un kaptanı Kökçü'nün, dini inançları gereği bu kol bandını takmaması, Hollanda'daki LGBTİ+ örgütlerin tepkisine neden oldu.

Roze Comrades (Pembe Yoldaşlar) adlı taraftar grubunun başkanı Paul van Dorst, AD gazetesine yaptığı açıklamada, “Kökçü'nün kararı çok talihsiz ve üzücü. Bu onun kişisel tercihidir. Gernot Trauner'ın bandı takmasından dolayı mutluyuz" dedi.

Van Dorst'a göre, Kökçü'nün kol bandını takması, birçok ön yargıyı ortadan kaldırabilirdi.

Hollanda'da 2008 yılından bu yana LGBTİ+ bireylerin spor alanlarında kabulü için uğraş veren John Blankenstein Vakfı Başkanı Karin Blankenstein de, gazeteye, "Kökçü'nün dini inançlarının buna neden olması büyük talihsizlik. Bana her zaman inancın sevgi anlamına geldiği öğretildi" açıklamasında bulundu.

Eşcinsel futbol hakemi John Blankenstein'ın adını taşıyan vakfın yöneticisi, bu konuda Kökçü'ye baskı yapılmasına da karşı.

Karin Blankenstein, "Bu onun inancı, belli ki önemli. Birbirimize biraz anlayış gösterelim, bu sizi birbirinize çamur atmaktan daha ileri götürür. Ama Kökçü Hollanda'da futbol oynuyor. Burada da standartlara ve değerlere biraz uyum sağlamanız gerekiyor" diye konuştu.

Blankenstein'e göre, Kökçü'nün kararı, homofobiyi futbolun içinde ve dışında ortadan kaldırmak için atılması gereken daha çok adım olduğunu gösteriyor.

Etiketler
Hollanda Futbol