Milli tenisçinin yediği köfte, 'doping' sayıldı! Lisansını kaybetti

Türk milli tenisçi Çağla Büyükakçay, geçtiğimiz Ağustos ayında katıldığı Romanya'daki turnuva sırasında verdiği idrar örneğinde 'yasaklı madde' olan ractopamine tespit edilmesi üzerine; lisansını geçici olarak kaybetti.

Milli tenisçinin yediği köfte, 'doping' sayıldı! Lisansını kaybetti

Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF), Ağustos ayında Romanya'da düzenlenen turnuva esnasında, yasaklı madde kullandığı gerekçesiyle 32 yaşındaki milli tenisçi Çağla Büyükakçay'ın lisansını geçici olarak askıya aldı.

Hürriyet'ten Tuğba Öztürk'ün haberine göre, bunun neden olan maddenin ise hindi, sığır ve domuz gibi hayvanların 'hızlı büyümesi' için özel izinle çiftliklerde kullanılan ‘ractopamine’ isimli gıda katkı maddesi olduğu ortaya çıktı.

"BENİM BU MADDEYİ BULMAM MÜMKÜN DEĞİL"

Bu maddenin eczanelerde satılmadığını hatırlatan Büyükakçay ise "Yediğim etlerden bulaşmış olabilir" diye başına gelenlere isyan etti.

Maçtan önce köfte yediği öğrenilen Büyükakçay yaşadıklarını şöyle anlattı:

"3 Ağustos'ta Romanya/Cluj - Napoca turnuvasında verdiğim idrar örneğinde yasaklı bir madde tespit edildiği bildirildi. Bu yasaklı maddenin ismi 'Ractopamine' Hayatımda ilk defa duyduğum bu ismi lütfen siz de Google'da aratın. Bilirkişilere sordum, bu madde özellikle domuz ve sığırlarda kas kütlelerini geliştirmek ve kesime hazır hale getirmek için hayvanlara enjekte edilen bir maddeymiş.

Eczanede satışı yok. Benim Çağla olarak temin etmem mümkün değil. Ancak hayvan ticareti yapan yerlerde sertifikayla, özel izinlerle alınabiliyormuş. Ractopamine'nin sistemimde bulunmasının tek yolunun, tükettiğim bir et olabileceğini düşünüyorum."

ET YEDİĞİNİ İSPAT ETTİ

"ITF’ye maçtan önce et tükettiğimin ispatını faturalarla yaptım. Maalesef itirazımı reddettiler, süreç bizi geçici uzaklaştırmaya götürdü. Verilen bir karar kesinlikle yok. Beni tanıyanlar bilir yediğime içtiğime çok dikkat eden biriyimdir. Senelerdir Doping kontrol havuzunda olan bir sporcuyum. Her sabah uyandığım yeri bildiriyorum ve doping kontrol memurları tarafından haberim olmadan test ediliyorum.

Romanya’da da her zamanki gibi aynı şekilde test edildim. Yanlış bir şey yapmadığımdan yüzde yüz eminim. Beni tanıyanlar bilir, asla ve asla böyle bir şey yapmam. Yapana da tepki gösteririm. Başarılarımı kolay kazanmadım, kaybetmek de bu kadar kolay olmamalı diye düşünüyorum. Önümde bir süreç var. Bu süreçte kendimi müdafaa etmek için en iyisini yapacağım. Yanlış bir şey yapmadım. Kendimi savunacağım ve inşallah alnımın akıyla bundan çıkacağım.''

TENİS FEDERASYONU'NDAN AÇIKLAMA

Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş da gerekli itiraz ve aydınlatma süreci ile ilgili harekete geçtiklerini duyurdu. Hürriyet.com.tr'ye konuşan Başkan Durmuş "Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF) tarafında süreç devam ediyor konu ile ilgili Federasyon olarak gerekli takipleri yapmaktayız" dedi.

Etiketler
Ağustos Roma Çağla Büyükakçay