CHP’li Emre: Sporda şiddet düzenlemesinin nedeni ‘Mazbatayı ver’ sloganları mı?

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, sporda şiddet düzenlemesini eleştirdi.

CHP’li Emre: Sporda şiddet düzenlemesinin nedeni ‘Mazbatayı ver’ sloganları mı?

AKP’li milletvekillerinin imzasıyla verilen ‘Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’da değişiklik yapılmasına ilişkin teklifin görüşmeleri, Meclis Adalet Komisyonu’nda tamamlandı.

CHP Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, düzenlemenin, 31 Mart Seçimlerinin ardından Ekrem İmamoğlu’na mazbatanın gecikmeli verilmesi sırasında taraftar gruplarınca atılan “Mazbatayı ver, mazbatayı ver, İmamoğlu’na mazbatayı ver” sloganlarının neden olduğunu savundu.

Adalet Komisyonu’nda görüşülen 20 maddelik teklifle, spor müsabakalarında güvenlik önlemlerinin artırılması, taraftarlara yeni yaptırımların uygulanması öngörülüyor.

Adalet Komisyonu’nun CHP Grup Sözcüsü İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, görüşmeler sırasında yaptığı konuşmada, düzenlemeyi eleştirdi.

Sporda şiddetin kökenlerine inilmeden yüzeysel değişikliklerle çözüm arandığını kaydeden Emre şöyle dedi:

“’Dünyada bu konuda hangi alanlarda çalışma yapılmış, neye bakılmış?’ dediğimizde önemli başlıklardan biri, ‘Hangi nedenler şiddete sebep verir? Şiddeti nasıl önleriz?’ Yanıt olarak iki temel neden ortaya çıkıyor: İşsizlik ve eşitsizlik. Yani işsizliğin çok, eşitsizliğin yoğun hissedildiği toplumlarda protesto kültürü ve holiganizme kaçan taraftarlığın daha çok arttığını görüyoruz. İçinde biriktirdiği öfkeyi, kini çeşitli şekillerde dışa vuracağı, toplu alanlarla birlikte veya insanların bir araya gelmesinde orada oluşan psikolojiyle birlikte bazen istenmeyen olaylara sebebiyet verdiğini görüyoruz. Yine bununla birlikte hatalı hakem kararları, federasyonun kulüplere karşı yaklaşımı, tüm kulüplere karşı eşit davranmaması gibi başlıkların gerçekten şiddet üzerinde etkili olduğunu görüyoruz.

Şiddet olaylarına katılan kesime baktığımızda ise yüzde 80'inin 30 yaş altında bir grup. Bu tespit de bizim ülkemiz açısından önemli, yüzde 80'i 30 yaş altı. Bu aynı zamanda, ciddi şekilde işsizlikten bunalan, baskı ortamından bunalan, en fazla protesto etmeye meyilli kesimin oluşturduğu grubu görüyoruz. Artı, buralarda eğitim seviyesi üzerinden bir kıyaslama yapıldığında, eğitim seviyesi düştüğünde şiddete meyil artıyor.”

Beşiktaş Meydanı’nda atılan slogan da statta atılmış gibi cezalandırılacak!

CHP’li Emre, düzenlemeyle taraftarların stadyum dışında bir araya geldikleri yerlerin de kontrol altına alınmak istendiğini belirterek, şunları söyledi:

“Düzenlemeyle taraftarın ’toplanma alanları’, ‘seyir alanları" sanki futbol maçının izlendiği stadyumdaki gibi işlem görecek ve iki yıldan beş yıla kadar cezalar öngörülüyor. Bu akıllara şu soruyu getiriyor? Örneklemek gerekirse: Mesela, Beşiktaş taraftarı Çarşı, yıllardır Beşiktaş maçlarından önce toplandığı bir yer vardır Beşiktaş Meydanı'nda, orada tezahürat da yapar, taraftarlar orada eğlenirler, öyle maça giderler. Taraftarların buluşma, eğlenme yerlerine, seyir alanı gibi işlem yapılması gerçekten çok ağır sonuçlar doğurur. Binlerce insan, anlamsız cezalarla karşılaşabilir.”

Düzenlemenin nedeni, ‘Mazbatayı ver’ sloganları!

CHP’li Emre, sporda şiddete ilişkin yasal düzenlemenin geçmişini hatırlatarak, bugün üzerinde değişiklik önerilen kanunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Dünya Basketbol Şampiyonası'nda Ankara'da ve İstanbul'da, daha sonra da Türk Telekom Arena'da protesto edilmesinin sonrasında çıkartıldığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Peki, bu yasa tasarısının kapsamı tekrar niye genişletiliyor? Asıl neden, 6222 sayılı Yasa'nın uygulanmasında ortaya çıkan sorunlar değil, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrasında İstanbul yaşananlar. 31 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını Ekrem İmamoğlu kazandı ve kendisinin kazandığının kabul edilmemesi, üzerinden mazbatanın verilme süresinin emsallerine göre çok çok uzun bir süre sürmesi ve o süre içerisinde de ‘Mazbatayı ver, mazbatayı ver, İmamoğlu'na mazbatayı ver.’ sloganlarının taraftar gruplarında etkili olması. Sanki o tezahüratlar cezalandırılıyor.”

Etiketler
Zeynel Emre Milletvekili Şiddet