Meclis koridorlarında bu konuşuluyor: Soylu’yu hangi soru susturdu?

İçişleri Bakanlığı bütçesi Meclis’te görüşülürken sert tartışmalar yaşandı. Soylu’nun ana muhalefet ve lideriyle ilgili hakaret ve tehditleri, Engin Altay’ın konuşmasıyla başka boyuta taşındı. İşte Meclis’te yaşananlar…

Meclis koridorlarında bu konuşuluyor: Soylu’yu hangi soru susturdu?

GERÇEK GÜNDEM - ANALİZ

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, dün İçişleri Bakanlığı bütçesi görüşüldü. Görüşmeler, beklenildiği gibi gergin bir ortamda geçti.

KOMİSYON YAŞANACAKLARIN FRAGMANIYDI

İçişleri Bakanlığı Bütçesi’nin komisyon görüşmelerinde yaşananlar, Genel Kurul’da yaşanacakların fragmanı gibiydi. Muhalefetin, Soylu’nun işlediğini öne sürdüğü suçları hatırlatıp, uyuşturucu, mafya, siyaset üçgeniyle ilgili sorular yöneltti.

Soylu bu sorulara hakaretlerle yanıt verdi. Hatta, CHP’li belediyelerle ilgili dosyaları açıklayacağını söyledi; ana muhalefet lideri Kılıçdaroğlu’yla ilgili çeşitli iddialarda bulundu.

GENEL KURUL’DA NELER YAŞANDI

TBMM Genel Kurulu’nda dün İçişleri Bakanlığı Bütçesi görüşmelerinin gergin geçeceği biliniyordu.

Süleyman Soylu, Meclis kürsüsüne yürürken hemen ardında bir görevli büyük bir çantayı Soylu’nun ayağının yanına bıraktı. Bakanın konuşması, başlangıcından sonuna kadar büyük bir gerginlik içinde geçti, hemen her muhalefet partisine tehditler savurdu; “onlarla ilgili gerçekleri açıklayacağını” söyledi.

Ancak…

ALTAY’IN KONUŞMASI DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ

Soylu’nun sözlerine CHP adına yanıt vermek üzere kürsüye, Grup Başkanvekili Engin Altay çıktı. Soylu, Altay’ın hemen her cümlesine, oturduğu koltuktan yanıt verdi, Altay’la ve CHP’yle ilgili suçlamalarda bulundu.

Gerginliğin artması üzerine oturuma ara verildi.

Genel Kurul yeniden açıldığında, Engin Altay’ın söyledikleri tartışmanın yörüngesini değiştirdi.

CHP’nin kurmayı Altay, AKP ile devletin bir olmadığını belirterek başladığı konuşmasını Soylu’ya getirdi ve tartışmaları sonlandıracak cümleleri kurdu.

“BAK BU KONUŞMA DOSYAM BU DA SENİN YAPACAĞIN KONUŞMADAN SONRA AÇACAĞIM DOSYA”

Altay’ın görüşmelerin seyrini değiştiren kritik cümleleri şöyle başladı:

“Sayın Bakan, siz buraya bütçe istemeye geldiniz, para istemeye geldiniz, bu Mecliste hiçbir siyasi parti grubuna, hiçbir milletvekiline hadsizlik yapmak, parmak sallamak sizin işiniz değil. Buranın huzurunu daha fazla kaçırmayın. Belgeyse belge, bilgiyse bilgi. Bak, bu konuşma dosyam, bu da senin yapacağın konuşmadan sonra açacağım dosya. Elinden geleni ardına koyarsan şerefsizsin!”

“GİDERKEN UÇAĞINIZDA KAÇ KİŞİ VARDI GELİRKEN KAÇ KİŞİYLE DÖNDÜNÜZ”

Süleyman Soylu’nun yakın zamanda, Sedat Peker’in bulunduğu Birleşik Arap Emirlikleri’ne gitmesini hatırlatan Engin Altay, şunları kaydetti:

“Bir de şunu merak ediyorum: Birleşik Arap Emirlikleri’ne gittiniz, gidebilirsiniz. Güvenlikle ilgili uluslararası ilişkiler, iş birlikleri olabilir ama merak ediyoruz niye gittiniz; ne zaman, hangi uçakla gittiniz; giderken uçağınızda kaç kişi vardı, gelirken kaç kişiyle döndünüz, bunu da merak ediyoruz ve millet adına sormak da bizim en temel görevimizdir diyorum.”

Engin Altay’ın bu sözlerine sadece AKP Milletvekili Yelda Erol Gökcan, “Kılıçdaroğlu’na sor” diye yanıt verdi. CHP’li her konuşmacıya müdahale eden AKP’li vekillerden başka kimse Altay’ın sözlerine yanıt vermedi.

CHP’li Altay, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Gelinen noktada, siyaset münakaşa, müzakere işidir. Elbette tartışırız ama siyaseti bu kadar germekten sizin muradınız geçmişte Tayyip Bey’e onca ettiğiniz hakareti örtbas etmektir. Onu da son turda size cevaben söyleyeceğim.”

Genel Kurul’daki, “çanta”, “Gerçek yüzünüzü açıklayacağım” tartışmaları Engin Altay’ın tutanaklarına da geçen bu sözleriyle son buldu.

Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Ahmet Şık, konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Sedat Peker’in iddialarını hatırlattı. Şık, şunları kaydetti:

“CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili bazı dosyalar açıklayacağına dair günlerdir yaygara yapan Süleyman Soylu, Meclis’te faşist retoriklerine bir yenisini ekledi ve dut yemiş bülbüle döndü. AKP’nin pis İşleri bakanının susmasının sırrını Engin Altay’ın bu sözlerinde aramak gerek.

Sorunun en can alıcı kısmının ‘Birleşik Arap Emirliklerine giderken uçağınızda kaç kişi vardı, gelirken kaç kişiyle döndünüz?’ olduğunu ve BAE’de yaşayan Sedat Peker’in kendisine yönelik bazı suikast girişimlerinin engellendiğine yönelik iddialarda bulunduğunu da anımsatalım.”

Soylu’nun ve AKP grubunun suskunluğunun sebebi olan detaylarla ilgili CHP’lilerin elinde bilgilerin olduğu ve Genel Kurula hazırlıklı geldikleri öğrenildi.

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
Süleyman Soylu Meclis Kavgalar Meclis bütçe görüşmeleri CHP Sedat Peker