Bütçe görüşmelerine kadınlar damga vurdu: 'Troller kuduradursun'

Türkiye İşçi Partisi Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, cemaat vakfında yaşanan çocuk istismarını Meclis'e taşıyan kadınların konuşmalarını paylaştı; "Troller de kuduradursun" diye ekledi.

Bütçe görüşmelerine kadınlar damga vurdu: 'Troller kuduradursun'

GERÇEK GÜNDEM

İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in, kızı H.K.G.'yi henüz altı yaşındayken imam nikahıyla 'evlendirmesi' ve bu çocuğun yıllarca cinsel istismara maruz bırakılmasına tepkiler sürüyor.

Kadın milletvekilleri, kamuoyunda infial uyandıran olayı şu sıralar 2023 yılı bütçesinin görüşüldüğü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'na taşıdılar; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın olaydan iki yıldır haberdar olduklarına dair açıklamasını ve "Çocuk istismarı siyasetin konusu değildir" şeklindeki mesajını sert biçimde eleştirdiler.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sera Kadıgil, bu konuşmaları kişisel Twitter hesabında "Konuya gösterdiğiniz ilgiye minnettarız. Vesileyle dün Aile Bakanı ve İçişleri Bakanı'nın yüzüne yüzüne gerçekleri haykıran başka kadın arkadaşların yaptığı konuşmaları ve yerden göğe haklı protestoları paylaşayım. Troller de kuduradursun" notuyla paylaştı.

'BÜTÜN TÜRKİYE DUYSUN, AİLE BAKANI ÇOCUKLARI, KADINLARI KORUMUYOR'

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş: "(Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın olaydan iki yıldır haberdar olduklarına dair açıklamasını kastediyor) Bakan ne iş yapıyor? Gerçekten ne iş yapıyor? İstismarı koruyor, saklıyor. Gelmiş burada, bu Aile Bakanı var ya... Pandemi döneminde de 'Kadına yönelik şiddet tolere edilebilir boyutlarda' demişti. Aynı Aile Bakanı, 'çocuk istismarı siyasetin konusu değildir' diyor. Sen niye oturuyorsun orada ya? Dün Ensar Vakfı'nı televizyon televizyon gezip savunuyordun. Bugün, iki yıldır en korkunç istismara maruz kalmış bir çocuğu... Kendi ifadesi... Bütün Türkiye duysun. Aile Bakanı çocukları korumuyor, kadınları korumuyor. Onun dışında her işi yapıyor."

'KİMSE BİZDEN SEYİRCİ OLMAMIZI BEKLEMESİN'

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer: "Yasalar, sözleşmeler, anayasamız... Koyalım bir tarafa. Yasalarda olsa ne olur, olmasa ne olur. El kadar savunmasız, korunmasız bir çocuk incitilmiş. Kimse çıkıp 'münferit' demesin. Kimse çıkıp 'bir kere rastlanmış olması, bir vakfı karalamak için gerekçe olamaz' demesin. 'O konuşmasın, bu konuşmasın, kendi bakış açılarıyla değerlendiriyorlar' demesin. Allah aşkına, böylesi bir vahşetin bakış açısı mı olur? İstismarın dini, diyaneti, siyaseti olmaz. Bahsettiğimiz 6 yaşındaki bir çocuk. Sokakta oynaması gereken, okula gitmesi gereken, hayaller kurması gereken bir çocuk. Birileri hala kendilerine yakın diye birilerini korumaya çalışıyorsa, kimse bizden seyirci olmamızı beklemesin."

VIDEO - CHP'li vekiller, Yanık'ın konuşmasını yarıda keserek "Çocuk susmadı. Siz sustunuz, biz susmayacağız" sloganları attı.

'KAÇ DAVAYA MÜDAHİL OLDUNUZ? BUNU ÇOK MERAK EDİYORUZ'

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran: "Şimdi, Bakana sorularımız var yine. Çocuk istismarı siyasetten alakasızsa, hepimizin sorunuysa verilen önergelere niye cevap vermiyorsunuz? Araştırma komisyonları bu Mecliste neden kurulmuyor? 6 yaşındaki çocuk kendisine doğal diye dayatılan istismarın ne olduğunu aylar sonra, yıllar sonra radyodan öğreniyor. Neden okullarda toplumsal cinsiyet eğitimleri vermiyor ve farkındalık yaratmıyorsunuz? Bakanlık çocuk istismarına dair kaç dosyaya müdahil oldu? Müdahil olması için illa basına mı düşmesi lazım, kadınların mücadele etmesi mi lazım, bunu gündem yapmamız mı lazım? Buyurun, kendiniz müdahil olduklarınızı açıklayın. Kaç davaya müdahil oldunuz? Bunu çok merak ediyoruz. Bu, Bakanlığın görevi değil mi?"

'İSTİSMAR VE TACİZİN ÜZERİNE GİTMEYENİN ALLAH BELASINI VERSİN'

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer: "(...) '2020'de biz bu olayı biliyorduk.' Peki ne yaptınız? Bu tecavüzcü, annesi, babası elini kolunu sallayarak gezerken siz neredeydiniz Sayın Bakan? Başka çocukları taciz edip etmediğinin garantisini bize verebilir misiniz? Nerede istismar ve taciz var da onun üzerine kim gitmiyorsa Allah belasını versin. Tarikat-ticaret-siyaset üçgeninden kim fayda sağlıyorsa onun da Allah belasını versin."

'İKTİDARIMIZDA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ'

CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu: "Ülke günlerdir, 6 yaşındaki bir kız çocuğunun 'evlendirilmesi' ahlaksızlığıyla sarsılıyor. Ne yazık ki Sayın Aile Bakanı, bu vahim olaya üç gün sonra refleks gösteriyor. Hiç kusura bakmayın, ne kadınları koruyabildiniz ne yavrularımızı. Bizim iktidarımızda bu bakanlık, her şey olup bittikten sonra davaya müdahil olan bir bakanlık olmayacak. Bu ahlaksızlığa asla müsaade etmeyen politikalar hayata geçirecek."

'İSTEDİĞİNİZ KADAR BAĞIRIN'

TİP Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil: "(...) Beni ne ilgilendirir biliyor musunuz? 6 yaşındaki çocuğunu 30 yaşındaki müridine eş diye veren o şerefsiz tarikat şeyhi… O beni ilgilendirir. Beni ne ilgilendirir biliyor musunuz? 2020 yılında 'ben o çocuğu koruma altına aldım' deyip de ağzını açıp tek laf etmeyen, o tarikatın kapısını basmayan ne Yusuf Ziya Gümüşel'e ne o çocuk tecavüzcüsü Kadir İstekli’ye tek bir laf edemeyen, onları tutuklatamayan sonra da utanmadan Aile Bakanı diye oturan bu kadın ilgilendirir beni.

Bütçe görüşmelerine kadınlar damga vurdu: 'Troller kuduradursun' - Resim : 1

Bak elimde fotoğraf… Fotoroman Süleyman’ın fotoğraflarından. Yanında kim var biliyor musunuz? Hiranur Vakfı’nın yetkilileri. Hani 6 yaşında çocuğu tarikatına eş yapanlar var. İşte beni bu ahlaksızlıklara ağzını açıp tek laf edemeyenler ilgilendirir. İstediğiniz kadar bağırın."

Etiketler
Bütçe Cemaat Sera Kadıgil Meclis