AKP'nin yeni anayasa çağrısına HEDEP'ten yanıt

AKP'nin ''yeni Anayasa'' taslağına ''demokratik değerleri savunduğu'' takdirde güç verebileceklerini açıklayan HEDEP, aynı şartı yineledi.

AKP'nin yeni anayasa çağrısına HEDEP'ten yanıt

AKP bir kez daha ''yeni Anayasa'' tartışmasını ortaya attı. Partilerin tepkileri çeşitli. Muhalefette bir eğilim "AKP'nin Anayasa değişikliği yapma meşruiyeti yoktur, içeriği ne olursa olsun parçası olmayız" derken, bir diğer eğilim "AKP'yle müzakere edilir, uygun görülürse destek verilir" şeklinde. Kongresini tamamlayıp yönetici kurullarını belirleyen Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (HEDEP) ilk açıklaması, ikinci eğilimi taşıyacaklarına işaret ediyor.

"DEMOKRASİ AÇIĞI VAR"

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün başlayan 12’nci Kalkınma Planı görüşmelerinde konuşan HEDEP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Türkiye'de ''demokrasi açığının'' olduğunu belirterek, demokratik bir Anayasa teklifini tartışabileceklerini söyledi:

''Türkiye’de ‘demokrasi açığı’ vardır. Kuşkusuz ki bu açığı kapatmanın yolu demokratik anayasayı bir an önce yürürlüğe koyarak, demokratik cumhuriyeti, ortak katılım ve müzakereci demokrasinin araçlarını inşa etmekten geçmektedir. İktidarın sınırlandırılmasının mekanizmalarını oluşturmuş bir rejim için yerel demokrasiyi esas alan bir ademi merkeziyetçiliği, evrensel hukuku ve hukukun üstünlüğünü zemin edinen güçler ayrımını kuvvetli bir şekilde tesis etmek gerekir. Kürt sorununun demokratik barışçıl çözümü hem bölge açısından hem ülke açısından son derece önemlidir. Bunları konuşmak istiyoruz ve bunları konuşup, tartışıp, sonuçlara ulaşmak istiyoruz.''

Etiketler
HEDEP Saruhan Oluç