Ahmet Davutoğlu'ndan Can Atalay açıklaması: Tüm siyasi ve aydınları ortak tavır sergilemeye çağırdı

AYM kararını bir kez daha uygulamayarak Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne gönderen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne bir tepki de Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu'ndan geldi. Davutoğlu, tüm siyasi ve aydınları ortak tavır sergilemeye çağırdı.

Ahmet Davutoğlu'ndan Can Atalay açıklaması: Tüm siyasi ve aydınları ortak tavır sergilemeye çağırdı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin hakkında verdiği ikinci ihlal kararını, ilk ihlal kararında olduğu gibi yine Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi. Kamuoyundan mahkemenin kararına tepkiler çığ gibi büyürken, bir tepki de Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu’ndan geldi.

Davutoğlu, "Can Atalay’ın dosyasının Anayasa Mahkemesi’nin ikinci hak ihlali kararından sonra yeniden Yargıtay’a sevk edilmesi yüksek yargı kurumları arasındaki devlet krizinin yeniden tırmandırılması demektir. Adalet inatlaşma üzerine değil insan haklarına dayalı objektif hukuk kuralları üzerine inşa edilir. Bireysel başvuru hakkı başta olmak üzere insan haklarını teminat altına alan hukuk süreçlerinin korunması en öncelikli hedef olmalıdır. İnsan hakları ile ilgili uzun on yıllar süren mücadelelerle elde ettiğimiz kazanımlarımızın kaybedilmesi riski karşısında bütün siyasileri ve aydınları ortak tavır sergilemeye davet ediyorum" açıklamasını yaptı.

SİYASİLERİ VE AYDINLARI ORTAK TAVIR SERGİLEMEYE DAVET ETTİ

Davutoğlu açıklamasında şunları söyledi:

"Can Atalay’ın dosyasının Anayasa Mahkemesi’nin ikinci hak ihlali kararından sonra yeniden Yargıtay’a sevk edilmesi yüksek yargı kurumları arasındaki devlet krizinin yeniden tırmandırılması demektir. Anayasa ve kanunlar Anayasa Mahkemesi kararını yerine getirme yükümlülüğü altında olan kamu makamlarına ve somut olayda İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine dosyayı farklı bir yargı merciine gönderme yetkisi vermediği gibi herhangi bir yargısal makama Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığını tartışma yetkisi de vermemektedir. Adalet inatlaşma üzerine değil insan haklarına dayalı objektif hukuk kuralları üzerine inşa edilir. Bireysel başvuru hakkı başta olmak üzere insan haklarını teminat altına alan hukuk süreçlerinin korunması en öncelikli hedef olmalıdır. İnsan hakları ile ilgili uzun on yıllar süren mücadelelerle elde ettiğimiz kazanımlarımızın kaybedilmesi riski karşısında bütün siyasileri ve aydınları ortak tavır sergilemeye davet ediyorum."

Kaynak: ANKA

Etiketler
Ahmet Davutoğlu Can Atalay Anayasa Mahkemesi (AYM) Gelecek Partisi