Bakan Selçuk'tan 'nafaka' açıklaması: Hedefimiz...

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, tepkilere rağmen yeniden düzenlemeye gidileceği belirtilen 'nafaka yasası'na ilişkin BM'de açıklama yaptı.

Bakan Selçuk'tan 'nafaka' açıklaması: Hedefimiz...

Her yıl Mart ayında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi’nde düzenlenen BM Kadının Statüsü Komitesi oturumlarının bu yılki toplantılarına katılan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, boşanma durumunda ‘yoksulluğa düşeceği’ tespit edilen kişilere verilen yoksulluk nafakasına ilişkin yapılacak düzenlemeleri değerlendirdi.

Selçuk, ”Biz bu süreci hükümet olarak büyük bir hassasiyetle izlemeye devam ediyoruz. Tüm tarafların da görüşlerini alarak gerek akademisyenler olsun gerek sivil toplum kuruluşları (STK) ile iletişim halinde yürütüyoruz bu süreci. Hedefimiz yeni mağduriyetler yaratmadan bu soruna sağlıklı ve kalıcı bir çözüm bulmak. Adalet Bakanlığımızla bu anlamda çalışmalarımız sürmekte.” dedi.

Bakan Selçuk, nafaka sürelerinin sınırlandırılması tartışmalarına ilişkin ise şu değerlendirmede bulundu:

MAĞDUR ETMEYECEK ÇÖZÜM BULUNMASINI İSTİYORUZ:

Bizim için önemli olan, bakanlık olarak aslında en büyük gayemiz, ailenin sağlıklı bir şekilde korunması ve sağlıklı bir aile ortamında geleceğe öz güvenle bakan çocuklarımızı yetiştirebilmek. Temel arzumuz da boşanmaların hiç olmaması. Tabii ki bazı durumlarda boşanmalar gerçekleşebiliyor ve bu boşanmalar gerçekleştiği zaman da hiçbir tarafı mağdur etmeyecek şekilde bir çözüm bulunması taraftarıyız.

KALICI ÇÖZÜM BULMAK İSTİYORUZ:

Mevcut sistemde yaşanan bazı sıkıntıların dile getirilmesi üzerine biz Adalet Bakanlığımızla beraber bir çalıştay gerçekleştirdik ve bu konuya dair sivil toplum kuruluşlarını, akademisyenleri ve aynı zamanda kamu kurum ve kuruluşlarındaki arkadaşları çağırdık. Biz bu süreci hükümet olarak büyük bir hassasiyetle izlemeye devam ediyoruz. Tüm tarafların da görüşlerini alarak gerek akademisyenler olsun gerek STK ile iletişim halinde yürütüyoruz bu süreci. Hedefimiz yeni mağduriyetler yaratmadan bu soruna sağlıklı ve kalıcı bir çözüm bulmak. Adalet Bakanlığımızla bu anlamda çalışmalarımız sürmekte.’

YOKSULLUK NAFAKASI NEDİR?

Boşanma sonrası nafaka, Medeni Kanun’un 175 ve 176. Maddeleri ile tanımlanmış durumda. Boşanma sonrasında yoksulluğa düşecek tarafın desteklenmesi yönünde bir düzenlemeyi içeriyor. ‘Sınırsız’ ibaresi kanunun üst çerçevesini oluşturuyor ve 176. maddede nafakanın iptal edilebileceği durumlar sıralanıyor.

Nafaka düzenlemesinde değişiklik yapılması ise Cumhurbaşkanlığı’nın 100 günlük eylem planında yer almıştı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı da, “Gündem Buluşmaları: Nafaka Sistemi” başlıklı bir çalıştayla bu meseleyi masaya yatırdı. Ancak ‘nafaka mağdurlarının sorunlarının çözümü’ iddiasıyla toplanan çalıştayda en çok gündeme gelen konu, ‘yoksulluk nafakasında süre sınırlamasına gidilmesi’ oldu.