Kılıçdaroğlu'ndan CHP'lilere provokasyon uyarısı

Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Nazlı Çelik ile Star Ana Haber'de seçime ve gündeme dair soruları yanıtladı.

Kılıçdaroğlu'ndan CHP'lilere provokasyon uyarısı

GERÇEK GÜNDEM - Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Nazlı Çelik ile Star Ana Haber'de seçime ve gündeme dair soruları yanıtladı.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

"Zillet İttifakı'ndan oy istiyoruz" diyen CHP'li vekil Aysu Bankoğlu ile ilgili olarak, "O konuşmanın tamamını okudum. Bir haksızlıkla karşı karşıya. Deposunda soğan bulunduranlar, terörist ilan ediliyor. Bu bağlamda kullanılan bir cümle. Kalkıp da PKK'dan oy istiyor bilmem ne... PKK'lı sandığa gider mi? Hangi partiye oy verirse versin, bütün vatandaşların oyuna talibiz. Miting yaparken sadece CHP'liler için değil, oy kullanacak bütün vatandaşlardan oy istiyoruz. Bu ülkede yaşayan, seçim listesinde adı olan herkesin oyuna talibiz."

8 Mart'ta Taksim Meydanı'nda yaşanan protestoların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'ezana saygısızlık' olarak nitelediği olayla ilgili olarak Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

"Ezan, inanç üzerinden oy devşirmeye çalışıyorlar. Ezan nedir? Bütün islam aleminin kabul ettiği ve hepimizin saygı duyduğu bir çağrıdır. İbadete, namaza çağrıdır. Ezanlar, dünyada hiç susmaz. Herkes de saygı duyar. Orada yapılan hareketin ezana saygısızlık olmadığını, polisin şiddetine karşı bir hareket olduğunu pek çok kişi ifade etti. Bu çerçevede olan bir gelişme. Yoksa kimsenin ezana saygısızlık etmek gibi bir hakkı da olamaz. Böyle bir kusur işlenemez bizim ülkemizde. Bir polis hareketine karşı yapılan bir protestoyu ezana saygısızlık olarak sunmak bir acizlik göstergesidir. Ezana saygısızlık yapıldı diye dava açıldı mı? Savcı harekete geçti mi? Yok. Hadi iki kişi saygısızlık yapsa, orada binlerce kadın var. Siz binlerce kadını suçluyorsunuz. İnsanda biraz vicdan olur, ahlak olur. Siz kalkıp da bütün kadınları, toptancı yaklaşımla suçlamak hiç doğru değil. Oy devşirmek bu kadar ucuz olmamalı. Siyaset bu kadar ayağa düşmemeli."

Devlet Bahçeli'nin 'Kılıçdaroğlu siyaseten bitmiş' açıklamasına istinaden;

"Düne kadar Erdoğan hakkında en sert ifadeleri kullanan bir kişi. Ben kendisine şunu sormak isterim. Bir askeri fabrikanın Katar ordusuna satılması konusunda Devlet Bahçeli ne düşünüyor? Merak ediyorum. Milliyetçilik bunun neresinde? Bir ülkenin silah fabrikasının yabancı bir ülkeye satılması ne demek? Konuşacaksan bu konuda konuş.

Edremit'teki iş insanı 'Kürdistan'a oy vereceğiz' demesi üzerine: "O insanın kim olduğunu bilmiyor. Provokatör. Tanımıyoruz, bulmaya çalışıyoruz. Kim bu adam, bilmiyoruz. Bütün CHP'lilerin önümüzdeki süreçte provokasyonlara düşmemelerini, dikkatli davranmalarını istiyorum."

Nazlık Çelik'in "Siyasi polemiklerden uzak duruyorsunuz, daha az miting yapıyorsunuz, salon toplantılarına ağırlık veriyorsunuz" sorusu üzerine şunları kaydetti:

"Mitingler güzel tabii miting de yapıyoruz. Ama önemli olan belli konuları derinlemesine konuşmak. Mitingde bunu anlatamazsınız. Biz o toplantılar sırasında bazen sorular da alıyoruz. Bize sorular da yöneltiliyor. Olayları aktarıyoruz. Bunlar daha verimli oluyor. Toplumun kanaat önderleri, bulundukları yerlerde bizim düşüncelerimizi başka mecralara da taşıyorlar."

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 seçimi kaybettiniz diyerek koltuğu bırakmamakla suçladı. Bu seçimden de beklediğiniz sonuçları elde edemezseniz bırakmayı düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine

"Bana Bay Kemal diyor. Bay Kemal olmak kolay iş değil. Bay Kemal olmak için namuslu olmak lazım. Erdoğan olmak kolaydır. Onun ayrı jargonu vardır. Ayrı kulvarda yürürler. Biz o kulvarda yürümeyiz. Biz herkese saygılıyız. Haram lokma yemem. Bay Kemal olmak için haram lokma yememek lazım.

Beklediğimiz sonucu elde edeceğiz. Ankara'yı, İstanbul'u, Bursa'yı, Adana'yı, Mersin'i alacağız. Hiçkimsenin endişesi olmasın. "

"Bu seçim için başarı kriteriniz nedir?" sorusu üzerine, Gerçek Gündem'in derlediği habere göre Kılıçdaroğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: Söylediğim yerleri alacağız. Bütün veriler bunu gösteriyor. Halkın takdiri, Allah'ın izniyle alacağız. Bu ülkeye gerçek anlamda baharı yaşatacağız.

Nazlı Çelik'in gündeme dair konu başlıkları ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanıtları şöyle devam etti:

"Bir sistem değişikliği söz konusu olabilir mi?"

Bu bir yerel seçim. Normal seçim için epey vakit var. Şu anda kendimizi yerel seçime kilitlemiş durumdayız.

"Partinizin HDP'yle gizli ittifak içinde olduğu iddiaları var"

Devletin bütün imkanları ellerinde. İstihbarat bana mı bağlı? Varsa böyle bir şey ortaya çıkarsınlar. İftirayla yalan dolanla nereye gidecekler. Vatandaş bunalmış vaziyette. Mutfakta yangın var. Kalkmışlar CHP, HDP'yle işbirliği yaptı... Bütün dünyası kin üzerine kurulu.

Sen bir sefer Cumhurbaşkanı değilsin. AKP'nin genel başkanısın. Siz onu cumhurbaşkanı olarak veriyorsunuz ama o AKP'nin genel başkanı olarak konuşuyor. Utanıyor mu AKP'nin genel başkanı olmaktan. Cumhurbaşkanı olması için tarafsız olması lazım.

Beka tartışmalarıyla ilgili;

"Bir ülkeyi üretimden koparırsanız beka sorunu çıkar. Türkiye saman, mercimek, et ithal etti. Sadece 2018'de 115 milyon dolarlık pamuk ithal etti Yunanistan'dan... 13 milyon dolarlık tütün ithal etti. Osmanlı niye battı? Üretimden koparıldığı için battı. Osmanlı'nın parasını basacak bankası yoktu. 1930'larda kuruldu. Kıbrıs çıkarmasında Amerika bize en ağır ambargoyu uyguladı. Silah satışından tutun birçok alanda. Hiçbir ortamda Türkiye beka sorununu gündeme getirmemiştir. Terör örgütü var diye beka sorunu var... Türkiye bu kadar küçük bir devlet mi?

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meral Akşener'e dava açması"

Erdoğan, beğenmediği herkesi, grubu terörist ilan etme merakına sahip. Soğan diyelim stoklandı. Bastılar orayı terörist ilan ettiler. Hal esnafını terörist ilan etti. Pek çok kesimi terörist ilan etti. Onun üzerine Meral hanım da "yakında hepinizi terörist ilan edebilir" dedi. E doğru, edebilir. Bu tartışmalardan sonra dava açıldı. Beyefendi o kadar emin ki, davanın sonuçlanacağını, hapse gireceğini falan anlatıyor seçim meydanlarında. Hakime, savcıya talimat verdiğini biliyoruz.

FETÖ'nün bir numaralı mali ayağı Fetthah Tamince. İhaleyi Erdoğan'dan aldı. 17-25 Aralık'ı milat kabul ediyorlardı. O tarihten sonra Pensilvanya'ya gitti.

Anket açıklaması

Biz alanlara bakıyoruz. Otobüsle giderken, bir köyü ziyaret ederken, oradaki ilgi güzelse o zaman demekki, sizin açısından siyaseten parlak bir tablo var. Biz bu ilgiyi alanda görüyoruz. Sadece ben görmüyorum.

"Ekrem İmamoğlu'nu risk olarak görüyor musunuz?"

Bu seçimlerde bizimle AKP arasındaki fark şu. Biz genç adaylar getirdik, dinamik adaylar getirdik. Belediye başarısı olan adayları getirdik. AKP kimleri getirdi. Binali Bey. Başbakanlık, Meclis başkanlığı yaptı, nasıl belediye başkanlığı yapacak? Başbakanken işsizlik sorununu mu çözdü?

Ekrem Bey işsizlik sorununu çözeceğim dedi, Binali Bey'den tepki geldi. Düne kadar başbakandın. Sen istihdam yarattın da birisi elinden mi tuttu.

"Muharrem İnce neden İstanbul adayı olmadı?"

Başarılı bir belediye başkanımız var. Deneyimi olan bir arkadaşımız. Yeni bir yöntem hayata geçiriyoruz. Belediye başkanlığında başarılı olanı büyükşehir belediye başkanlığına geçiriyoruz. Yerel yönetimlerde başarılı olmuş bir arkadaşımızı daha üst noktaya taşıyoruz. Onlara şunu söylüyoruz, seçildiğiniz andan itibaren herkesi kucaklayacaksınız, ayrım yapmayacaksınız.

Kılıçdaroğlu, Gerçek Gündem'in derlediği habere göre, Çöpten yiyecek alan kadınla ilgili olarak konuşmasını şöyle sürdürdü: "Çöp toplayan kadın ile açıklamayı yapan kadın aynı kadın değil. Bizim orada belediyelerimiz var. O kadını çıkarıp buldular. Bir defa yüzü görünmüyor. Yüzü görünse ben zaten göstermezdim. Naylon toplayan, yiyecek toplayan yüz binlerce kişi var. Biz o kişiyi bulduk. Açıklama yapmak istedi, biz istemedik.

İlk kez biz Sokak Ekonomisi Çalıştay'ı yaptık. Sokaktan geçinenlerin sayısı 6 milyon kişi. Az buz bir rakam değil. Kağıt toplayanları görüyoruz. İlk kez sokak ekonomisi diye bir panel düzenledik. Biz onlara da sahip çıkıyoruz. Nasıl biraz daha uygun koşullar yaratabiliriz onu tartıştık. Erdoğan'ın aklına bu hayatta gelmez. O çöpten bir şeyler toplayan insanları görmüyor. Bir kadın çıkmış, 4 katlı apartmanı var. Hayvanlara çöp topluyormuş. Milleti kandıracağını sanıyorlar. Gerçek öyle değil.

"HDP'li Temelli'nin 'Kürdistan'da biz kazanacağız' sözleri"

Başbakanken Kürdistan kelimesini kim kullandı? Lazistan kelimesini kim kullandı? Erdoğan kullandı. Bu kadar rüzgar gülü gibi bir adam görmedim ben.

Erdoğan toplumu ayrıştırır. İnsanların kimliğine, yaşam tarzına göre ayrıştırır, düşmanlaştırır. Ben bunu yapmam. Vicdanım elvermez. Bizim parti olarak anlayışımız böyle.

"Açılan tazminat davaları"

Bu davaların açıldığı mahkemelerin başkanlarını değiştirdiler. Niye? Oraya başka hakimler getirdiler. Tazminata mahkum etsin diye. Hakim delil bile toplamadı ve yüksek tazminata mahkum etti. Erdoğan'a 1 dava dışında hiçbir davayı kaybetmedim. O da, süresinde başvurmadığım için.

Ben susmam, benim adım Kemal Kılıçdaroğlu. Ben inançları olan, kültürü olan, insana saygı duyan bir gelenekten geliyorum. Dava açıyormuş. Ben o davaların hepsini kazanacağım adım gibi biliyorum. Çünkü söylediğim her şey doğru. Hakim delil toplamaktan korktu.

İYİ Parti'yle yapılan ittifak

Türkiye bugün, geldiği nokta olarak ikili bir yapı sergiliyor, siyaseten. Demokrasiden yana olanlar ve karşı olanlar. Demokrasiden yana olan bütün güçlerin bir araya olması lazım. Karşı olanlar da başka bir cephede yer alıyor. Biz demokrasiyi savunuyoruz. Siyasi düşüncemiz farklı ama ortak noktamız demokrasi. Karşı taraf tek adam rejimini savunuyor, her şeyi satabilirsin onu savunuyor...

Kendilerine Cumhur ittifakı diyorlar. Ne demekse cumhur ittifakı? Biz millet ittifakıyız.

Saray'ın bekçiliği için ittifak yapıyorlar. Saray ne verdi bu millete. Silah fabrikasını Katarlılara sattı, karşılığında uçak aldı. Türkiye Cumhuriyeti'nin başındaki kişi, uçağa bedava biner mi Allah aşkına? Bedava uçak aldı.

"Ben de ülkücüyüm" sözleri

Milliyetçilik vatanseverliktir, ülkücülükte de belli ülküleriniz vardır. Ben ülkeyi sevmiyor muyum? Bu benim tekelimde değil. Bu ülkede yaşayan herkes kendisini vatansever olarak niteler, ben böyle biliyorum.

Madem beraberiz, aynı havayı teneffüs ediyoruz. O zaman niye kavga ediyoruz. Beraber yaşamak zorundayız.

"Türkiye'nin en büyük sorunu"

Türkiye'nin en büyük iki sorunu var. Türkiye üretimden koparıldı ve Türkiye Londra'daki bir avuç tefeciye teslim edildi.

Etiketler
Kemal Kılıçdaroğlu Provokasyon Seçim Nazlı Çelik Cumhuriyet Halk Partisi