CHP 'gayrimenkul' krizini Meclis'e taşıdı

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, krizin ardından gayrimenkul pazarında yaşanan gelişmeleri ve şirketlerin küçülmesini Meclis gündemine taşıdı.

CHP 'gayrimenkul' krizini Meclis'e taşıdı

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, krizin ardından gayrimenkul pazarında yaşanan gelişmeleri ve şirketlerin küçülmesi hakkında Meclis'te soru önergesi sundu.

Levent Gök'ün soru önergesi şöyle oldu:

Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ekonomik kriz ticari gayrimenkul pazarını da etkilemiştir. 2018 yılında A sınıfı ofisler için birincil kira metrekare başına 25 Dolar ve 130 Türk Lirası olarak belirlenirken, ofislerin % 21.3 oranında boş kaldığı tespit edilmiştir.

2018 yılında gerçekleşen ofis kiralama işlemleri genel olarak şirketlerin operasyonlarını küçültmesi, çalışan sayılarını düşürmesi ve kişi başına düşen alanı azaltarak verimli alanın artırılması suretiyle kira bedelini düşürme amaçlı yürütülmüştür. Şirketler içine düştükleri darboğazdan maliyet odaklı hedefler koyarak çıkmaya çalışmakta, kısa vadede büyüme odaklı çalışan şirket sayısı giderek azalmaktadır.

Bu bilgiler ışığında:

2002 – 2019 yılları arasında ticari ofis kira bedelleri metrekare başına ortalama kaç Türk Lirası olarak kaydedilmiştir? Yıllık temelde açıklar mısınız?

2002 – 2019 yılları arasında ticari ofislerin boş kalma oranlarını yıllık temelde açıklar mısınız?

2014, 2015, 2016, 2017 ve 2018 yıllarında iflas veya konkordato ilan eden şirketlerin maliyet düşürmek amaçlı kiralamaktan vazgeçtiği ticari ofis sayılarını açıklar mısınız?

2017 ve 2018 yıllarında kaç şirket iflas veya konkordato ilan etmediği halde küçülmeye gitmiştir?

2017 ve 2018 yıllarında şirketlerin kira bedellerini düşürme amaçlı yürüttüğü daralma politikalarından gayrimenkul sektörü ve istihdam rakamları hangi oranda etkilenmiştir?

Etiketler
Ankara Milletvekili Levent Gök