Tuncer Marangoz: AKP'ye oy verenler bu kez CHP'ye oy verecek

CHP Esenyurt Belediye Başkan Aday Adayı Marangoz, “Türk, Kürt, Karadenizli, Sünni, Alevi hepimiz aynı sefalet koşullarında yaşıyoruz. AKP’ye oy verenler de aynı kaderi paylaşıyor. Bu kaderi sandıkta birleşerek değiştireceğiz” diye konuştu.

Tuncer Marangoz: AKP'ye oy verenler bu kez CHP'ye oy verecek

İstanbul’un en kalabalık ve en yoksul ilçesi Esenyurt’ta Belediye Başkanı olmak için yola çıkan 38 yıllık tecrübeli belediyeci CHP’li Tuncer Marangoz, “Esenyurt’ta rant belediyeciliğine son vereceklerini belirtiyor.

Birgün gazetesinden Dilara Şimşek'e konuşan Marangoz, “Önce sokaklarda, meydanlarda birleşeceğiz, bu ittifakla da sandığa gideceğiz” diyor.

►Esenyurt gibi İstanbul’un en kalabalık ve en yoksul ilçelerinden birinde belediye başkanı olmak istiyorsunuz.

Evet, Esenyurt’ta 1 milyonu aşkın insan yaşıyor ve seçmen sayısı 550 bine yaklaşmış durumda. Türkiye’nin her tarafından gelen vatandaşlarımızla birlikte çok zor şartlarda yaşıyoruz… Son yıllarda gelen Suriyeli göçüyle mevcut sorunlarımız katlanarak arttı. En büyük önceliğimiz zorlaşan hayat şartlarını düzeltmek, sonra da kalıcı çözümleri uygulamaya koymak.

► Bu kadar sorunun olduğu bir ilçede neden adaysınız?

Çünkü ben ailem, akrabalarım, köylülerim, memleketlilerimle birlikte yıllardan beri burada oturuyoruz. Esenyurt’un nasıl bugünlere geldiğini yakından takip ettim. Deyim yerindeyse her mahallesini, sokağını karış karış biliyorum. Esenyurt’taki sorunları yalnızca bugün değil yıllardır yaşıyoruz. Benim babam Ahıska Türk’lerinden bir aileden, annem ise bir Kürt kadını. Birlikte bir hayat kurmuşlar ve Ardahan Göle’den buralara savrulmuşlar diğer birçok aile gibi. Hepimizin ortak kaderi Esenyurt’ta zor şartlarda yaşamak olmuş. Ama artık insanca, hakça, huzur içinde, yaşamak istiyoruz. Esenyurt’un geleceğini kurtarmak için aday oldum.

AKP’YE OY VERENLER BU KEZ BİZE OY VERECEK

► Seçimi kazanabilecek misiniz?

Bundan hiç kuşkum yok. 16 yıldan beri ülkeyi yöneten anlayışın makro düzeyde ülkeyi nereye getirdiğini biliyoruz. Aydınları, sanatçıları konuşturmayan, işçiyi, emekçiyi, öğrenciyi baskı altına alan, Meclis’teki yasal politika yapan bir partinin seçilmiş eşbaşkanını, milletvekillerini, belediye başkanlarını cezaevlerine atan, ana muhalefet partisini her fırsatta tehdit eden bir iktidarın zulmü altında ülkemiz. Yerel düzeyde ise, bu baskı koşullarının oluşturduğu boşlukta rant ve çıkar üzerine kurulu bir belediyecilik anlayışı işliyor. AKP’li belediyeler her alanda yerel yönetimlerin kaynaklarını bir avuç yandaşa peşkeş çekiyor. AKP tabanı bile artık bu gidişe bir son verilmesini istiyor. Bunu sokaktaki vatandaşla konuştuğumuzda açık açık görüyoruz. Sayın Ekrem İmamoğlu’nun Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olması da CHP’ye İstanbul’da iktidarı getirecektir. Buna inanıyorum. Esenyurt’ta AKP’ye oy veren seçmenlerin çoğu bu seçimde bize oy verecek. Biz sokakta çalışmaya aylar öncesinden başladığımız için rahat konuşuyorum. Hatta bir yüzde bile verebilirim ama AKP duymasın…

► Yerel anlamda sorunları ve çözümlerini daha iyi gözlemlemenizde belediye kökenli bir bürokrat olmanızın avantajları var mı?

Kuşkusuz. 1980 yılından itibaren belediyecilik yaptım. Bu sürede bana gelen ve sorunu çözülmeyen bir vatandaşımız bile yoktur. Bu kadar iddialı konuşuyorum çünkü biz liyakatımızla çalışırken vicdanımız ve ahlakımız da kalbimizdeydi. Haktan, haklıdan, yoksuldan yana olduk. Benim belediyecilik anlayışım, “çözüm odaklı düşünürseniz çözülmeyecek sorun yoktur” ilkesi üzerine kuruludur. O nedenle Esenyurt’un sorunlarını büyümeden çözmek lazım yoksa iyice içinden çıkılmaz bir hale gelecek. Biz seçimi ev ev, sokak sokak dolaşarak alacağız. Kürt-Türk tüm vatandaşlarımızın önce sokakta, sonra sandıktaki ittifakıyla alacağız.

► Projeleriniz hazırdır o zaman?

Elbette… Küçük çaplı bir araştırma da yaptık. Hayat pahalılığı, işsizlik, ulaşım, sağlık, eğitim, barınma, imar, güvenlik, belediyenin yetersizliği, göç en önemli sorunlar arasında… Zaten, sorun var, çözüm de varsa burada tek eksik doğru bir anlayıştır. İşte biz bu anlayışı yerleştirmenin öncüsü olacağız. Esenyurt’ta ilk yapacağımız şey vatandaşımızı iktidarın enflasyonundan korumak olacak. Temel, güvenli ve ucuz gıdaya ulaşımı için hazırladığımız bir sistemi uygulamaya koyacağız. Diğer önemli sorun işsizlik. Bu konuda da yapacağımız projelerle istihdam yaratacağız.

► Başkan olduğunuzda ilk neleri hayata geçireceksiniz?

Belediyenin net bir fotoğrafını çekmek . Bugüne kadar neler yapılmış, yanlışlar doğruları bir göreceğiz. Yapacağımız her şeyde bizim parametremiz bellidir: Halk yararı, vatandaşın çıkarı.

► Dezavantajlı gruplar için ne yapacaksınız?

Esenyurt bugüne kadar ihmal edilerek zaten toptan dezavantajlı bir kent haline getirilmiş. Ortalama yıllık gelir 700 dolar civarında. Bu müthiş bir rakam. Kent yoksuluyuz yani. Bütün gündemimizi bu yöndeki çalışmalar oluşturacak. Göçle birlikte asayiş ve güvenlikle ilgili sorunlar da artış gösterdi. Hırsızlık, gasp, şiddet, uyuşturucu kullanımında büyük artış oldu. Buna karşı çeşitli projeleri hayata geçireceğiz. AKP iktidarının gerici, ayrımcı, ötekileştirici ve kirli siyaset dili ülkemizde olduğu gibi Esenyurt’ta da toplumsal gerilimi artırmıştır. Bu dile son vereceğiz.

ÇOCUKLAR BUNDAN SONRA AÇ YATMAYACAK

► Çocuklar, çevre ve ekoloji açısında neler düşünüyorsunuz?

Esenyurt’ta bütün çocuklar sıcak bir yatakta yatacak. Hiçbir çocuk akşam yatağına aç girmeyecek. Bunun sözünü şimdiden veriyorum. Sokakta yaşayan çocuklarımıza sıcak bir yuva kazandırmak da bizim boynumuzun borcudur. Biz Esenyurtluyuz ama adına Dünya denilen bu gezegenin de bir parçasıyız. Dolayısıyla ülkemize olduğu gibi Dünyaya karşı da sorumluluklarımız var. Gezegenimiz bugün iklim değişikliği sorunuyla karşı karşıya iken bizim buna sessiz kalmamız düşünülemez.

Çocuklarımıza yaşanılır bir dünya bırakacaksak bu sorunun çözümü için de çalışmalıyız.

İlçemizde son zamanlarda gördüğümüz en önemli sorunlardan biri de kadınlara yönelik şiddettir. Kadınlarımız sokakta, işte, evde, kafede her yerde şiddete ve tacize maruz kalmaktadır. Kadınlarımıza yönelik şiddetin sona erdirilmesi amacıyla, şiddet gören ya da görme ihtimali olan kadınlarımızın her zaman yanında olacağız.

TUNCER MARANGOZ KİMDİR?

1961 Ardahan doğumlu. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde tamamladı. 2004 yılında Haraççı Belediyesi’nde Belediye Başkan Yardımcısı olarak göreve başladı. 2009 yılında Esenyurt’ta CHP’den Belediye Başkan Aday Adayı oldu. Almanca ve İngilizce bilmektedir.

Etiketler
Esenyurt Denizli Alevi Karadeniz