CHP'li Başarır skandal kitabı Meclis'e taşıdı

CHP Mersin milletvekili Ali Mahir Başarır, 7. Sınıf sosyal bilgiler ders kitabındaki skandal kitap önerisini meclis gündemine taşıdı.

CHP'li Başarır skandal kitabı Meclis'e taşıdı

CHP Mersin milletvekili Ali Mahir Başarır, 7. Sınıf sosyal bilgiler ders kitabındaki skandal kitap önerisini meclis gündemine taşıdı.

CHP’li Başarır Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yazılı olarak yanıtlamasını istediği soru önergesinde; “Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğrencilere dağıttığı ders kitaplarındaki, yanlışlar, hatalar, ihmaller hemen hemen her gün gazete sayfalarını, görsel ve elektronik basın haberlerini süslemektedir” ifadesine yer verdi.

Başarır, yazılı soru önergesinde; “Bu kez de MEB’in 7’nci sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı’nda bir skandal daha ortaya çıktı. Sosyal Bilgiler kitabının bilim insanlarının anlatıldığı kısımda öğrencilere, John Mitchinson ve John Lloyd’un yazdığı, “Nasıl Bilirdiniz” isimli kitap önerildi.

Birgün Gazetesi’nin de yer verdiği haberde, 2010 yılında basılan kitapta yer alan bazı ifadelerin öğrencilerin gelişimine olumsuz etki edecek düzeyde olduğu; ünlülerin, “Uçkuruna Düşkün” ve “Doyumsuzlar” olarak sınıflandırıldığı; hayvanbilimci Alfred Kinsey için, “Penis ölçer”, Amerikalı aktris Tallulah Bankhead için ise “500 sevgilisi olan bücür” yakıştırması yapıldığı bilgileri de yer almaktadır.

Kitabın Freud’un çocuklarıyla ilişkisinin anlatıldığı kısımda ise, en küçük kızıyla, “Kuşku uyandıracak kadar” yakın olduğu belirtilmekte, “Kadınlara katlanamayan kadın düşkünü” olarak tanımlanan Şair Lord Byron’dan ise “Soyunun geleneğini boşa çıkarmayarak bir biseksüel, enseste eğilimli bir şair oldu” şeklinde söz edilmektedir.

7. sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabında önerilen “Nasıl Bilirdiniz” adlı kitap 12 yaşındaki öğrencilerimizde travmalar yaşatacağı çok açık ve nettir” açıklamalarına da yer vererek şu soruların yanıtlanmasını istedi:

1- Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilerimize dağıtılan ders kitaplarının doğru düzgün denetiminin yapılmamasının gerekçeleri nelerdir?

2- 12 yaşındaki 7. Sınıf öğrencilerimize ruhsal travmalar yaşatacak “Nasıl Bilirdiniz” adlı kitap hangi akla hizmet olarak önerilmiştir? Önerilen skandal kitapla öğrencilerimize ne tür davranışlar kazandırılması amaçlanmıştır?

3- Söz konusu önerilen kitabı okuyan 12 yaşındaki çocuklarımızda oluşacak psikolojik sorunlardan, travmalardan kim ya da kimler sorumlu olacaktır?

4- Öğrencilerimizin gelişimini olumsuz yönde etkileyecek söz konusu kitabın önerilmesinde ve denetiminde sorumlu olan kişiler hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Yapılmamışsa gerekçeleri nelerdir?

5- 12 yaşındaki çocuklarımızda ruhsal ve fiziksel derin yaralar açabilecek 7. Sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabında önerilen kitap ile ilgili “sehven hata yapılmıştır” diyerek bu skandal geçiştirilecek midir?


Etiketler
Ali Mahir Başarır Milletvekili Mersin