CHP'li Polat uyardı: Çeşme halkı susuz kalabilir

CHP’li Polat, Çeşme’nin Ovacık Mahallesi’nde kurulacak JES'i bakana sordu.

CHP'li Polat uyardı: Çeşme halkı susuz kalabilir

CHP milletvekili Mahir Polat, Çeşme’nin Ovacık Mahallesi’nde kurulacak JES için açılması planlanan 9 sondaj kuyusu ile proje için verilen “ÇED gerekli değildir” kararını Çevre Bakanı Murat Kurum’a sordu.

Turizm kenti olan Çeşme’de, tarım arazilerinde açılacak kuyular için verilen kararın kabul edilemeyeceğini belirten Polat, “Aydın’da kurulan JES’ler nedeniyle yaşanan sıkıntılar ortadayken, Çeşme’de hayata geçirilmek istenen JES’le bölgedeki yerleşim alanları, tarım arazileri ve doğanın tahrip edileceği gerçeği göz önüne alınmış mıdır?” diye sordu.

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi, CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, İzmir’in en önemli turizm merkezlerinden Çeşme’de kurulmak istenen jeotermal enerji santrali ile proje için verilen “ÇED gerekli değildir” kararını TBMM gündemine taşıdı. Çeşme’nin Ovacık Mahallesi’nde kurulacak JES için açılması planlanan 9 sondaj kuyusu ile proje için verilen “ÇED gerekli değildir” kararının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Polat, “Aydın’da kurulan JES’ler nedeniyle yaşanan sıkıntılar ortadayken, Çeşme’de hayata geçirilmek istenen JES’le bölgedeki yerleşim alanları, tarım arazileri ve doğanın tahrip edileceği gerçeği göz önüne alınmış mıdır?” diye sordu.

“ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR” KARARINI ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL

Polat, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün internet sitesinden 09.01.2018 tarihinde yapılan duyuruda, İzmir ili Çeşme ilçesi Ovacık Mahallesi (197 Ada 17 Parsel, 198 Ada 10 ve 14 Parseller, 203 Ada 8 Parsel, 222 Ada 4, 7, 20, 38 ve 66 Parseller) mevkiinde, Geoid Mühendislik İnşaat Jeotermal Enerji Turizm San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan Sondaj Yöntemiyle Jeotermal Kaynak Arama Faaliyeti (9 Adet Sondaj Kuyusu) projesi ile ilgili olarak sunulan dosyanın, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 17. maddesi doğrultusunda incelendiği ve uygun bulunduğu belirtilerek, projeye ilişkin ÇED sürecinin başlatıldığının ifade edildiğini vurguladı. Daha sonraki süreçte Valilik tarafından projeyle ilgili “ÇED gerekli değildir” kararı verildiğini anımsatan Polat, “Bölge halkı jeotermal sondaj kuyuları ile ilgili verilen bu kararın iptali için İzmir 5. İdare Mahkemesi’nde dava açmıştır. Son olarak 11 Ekim 2018 tarihinde bilirkişiler ve mahkeme heyeti tarafından keşif yapılmıştır. Söz

Etiketler
Ordu Çeşme