Meclis'te cemevleri tartışması: 'Aleviler bunu satın almaz'

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, cemevlerine yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifi üzerine HDP'li ve AKP'li vekiller arasında tartışma yaşandı. HDP'li vekil Turan, "Aleviler bunu satın almaz" dedi.

Meclis'te cemevleri tartışması: 'Aleviler bunu satın almaz'

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlandı.

Komisyon, AKP Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. Teklifin sunumuna geçmeden önce muhalefet milletvekillerinin, usul hakkında konuşma taleplerine Yılmaz, "Usul tartışmak usul haline döndü." karşılığını verdi.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Yılmaz'ın bu ifadelerine tepki gösterdi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nden sonra aynı hatalar ve usulsüzlüklerle dolu kanun tekliflerinin geldiğini, iktidarın bunu bir türlü önleyemediğini belirten Kuşoğlu, yine çok sayıda kanunda değişiklik yapan bir teklifin komisyon gündeminde yer aldığını anlattı.

Kuşoğlu, düzenlemede Anayasa'ya aykırı maddelerin bulunduğunu da ifade etti.

“BÖLÜCÜLÜĞÜ SİZ YAPIYORSUNUZ”

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, cemevlerine ilişkin düzenlemelerin Plan ve Bütçe Komisyonunda torba yasa içerisinde görüşülmemesi gerektiğini, tüm vatandaşların eşit muamele görmediğini belirtti.

AKP Manisa Milletvekili Uğur Aydemir'in, "Bölücülük yapıyorsunuz." sözlerine Paylan, "Bölücülüğü siz yapıyorsunuz" yanıtını verdi.

Paylan'a, Komisyon Başkanı Yılmaz ve AKP milletvekilleri tepki gösterdi. Tartışmaların sürmesi üzerine Yılmaz, komisyona ara verdi ve tutanakların incelenmesini istedi. Ara sırasında da AKP ve HDP milletvekilleri arasında laf atmalar devam etti.

“TÜM İBADETHANELERE AYNI HAK VE İMKANLAR TANINMIYOR"

HDP'li Paylan, tüm vatandaşların vergi ödediğini ancak tüm ibadethanelere aynı hak ve imkanların tanınmadığını belirtti.

AKP Giresun Milletvekili Cemal Öztürk'ün, Paylan'a "Alevilerden sana ne? Aleviler Müslüman." sözleri üzerine HDP ve AKP milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.

İYİ Parti Erzurum Milletvekili Muhammet Naci Cinisli, bütçe görüşmelerinin yapılacağı dönemde, bu tür bir torba kanun teklifinin Meclis'e gelmesinin doğru olmadığını söyledi.

Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği limanlara ilişkin düzenlemenin teklifte yer almasının doğru olmadığını ifade eden Cinisli, iktidarın, cemevlerine yönelik düzenlemeye muhalefetin "hayır" oyu kullanamayacağını bildiği için mahkemenin iptal ettiği düzenlemeyi de içeren bu teklifi "sinsi" şekilde TBMM'ye getirdiğini belirtti.

"ANAYASA’YA KARŞI SUÇ İŞLİYORSUNUZ"

Usule ilişkin söz alan AKP’li Öztürk, Paylan'ı işaret ederek, "Aleviliği din olarak ortaya koyması benim kanıma, canıma dokundu. Alevilik bir din değildir, İslam'ın içindedir." diye konuştu.

Komisyon Başkanı Yılmaz, Paylan'a, "Sayın Paylan, size, mikser üyesiniz desem ne olur? Eleştirdiğiniz insanların yaptığını, siz fazlasıyla yapıyorsunuz." diye tepki gösterdi.

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği limanlara yönelik düzenleme için bu kanun teklifinin TBMM'ye getirildiğini belirterek, "Bu teklifte ısrarcıysanız, Anayasa'ya karşı suç işliyorsunuz. 9. maddenin bu tekliften çıkarılmasını talep ediyorum." sözlerini sarf etti.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, bir Alevi olarak, bu kadar kadim, siyasal ve sosyal tarafları olan bir meselenin torba teklife sıkıştırılmasını, her şeyden önce siyasi nezakete uygun bulmadığını kaydetti. İktidarın, seçime az zaman kala Alevi oylarını almak için bu düzenlemeyi getirdiğini ileri süren Turan, "Aleviler bunu satın almaz." dedi.

“CEMEVLERİ İBADETHANELERİMİZDİR”

Yılmaz, teklifin Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği limanlara yönelik maddesi hakkındaki eleştirileri ise, "9. maddenin biraz daha olgunlaştırılması, çalışılması yönünde bir kanaat var hazırlık aşamasından gelen. Muhtemelen o konuyu, komisyonumuzun takdirleriyle tekliften çıkaracağız. Bu nedenle vaktimizi bu konuya harcamayalım, diğer konuları tartışalım." diye yanıtladı.

Öte yandan HDP milletvekilleri, sıralarına "Cem ibadetimiz, cemevleri ibadethanelerimizdir" yazılı döviz bıraktı.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı, AKP İstanbul Milletvekili Abdullah Güler, komisyona teklife ilişkin sunum yaptı.

Komisyonda, siyasi parti grupları adına milletvekilleri, teklife ilişkin görüşlerini dile getiriyor.

(AA)

Etiketler
Meclis Alevi HDP