CHP'li Kaboğlu: Demokratik olmayan sisteme kayış kabul edilemez

TBMM Genel Kurul’u, 27 Dönem 6. Yasama Yılı’nın ilk gündemine kamuoyunda “sansür” yasası olarak bilinen 340 sıra sayılı “Basın Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin görüşmeleriyle başladı.

CHP'li Kaboğlu: Demokratik olmayan sisteme kayış kabul edilemez

Teklifin 29. maddesinin, seçim tarihine hızla yaklaşılan bir ortamda AKP-MHP ittifakının ifade özgürlüğüne darbe olacak şekilde totalitarizme doğru yürüyüşünü yansıttığını söyleyen CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada şunları aktardı:

"DEMOKRATİK OLMAYAN SİSTEME KAYIŞ KABUL EDİLEMEZ"

TBMM, Anayasa Komisyonu üyesi Kaboğlu, Cumhur İttifakı’nın kendi bekasını koruma telaşıyla dayattığı teklifin, siyaset bilimine göre faşizmin başlıca 9 özelliğinden birini içerdiğini belirtti ve söz konusu 10 özelliği şöyle sıraladı:

- İnsan haklarının aşağılanması ve hor görülmesi,

- Sürekli düşman ve günah keçisi üretme,

- Cinsel ayrımcılığın tırmanması,

- Ulusal güvenlik ve beka takıntısı,

- Din ve yönetimin içiçeliği,

- İktidarı destekleyen özel sermayenin korunması,

- Emek gücünün baskı altına alınması,

- Aydınların, sanatçıların ve bilim insanlarının küçümsenmesi,

- Kitle iletişim araçlarının denetimi ve sansür.

"SEÇİME DOĞRU BASIN VE SOSYAL MEDYA ÜZERİNDE VESAYET"

Kamu tüzel kişiliği bulunmayan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve diğer özerk olmayan kurumların basın özgürlüğünün kullanılmasını engelleyici yetkiler verilmesinin Anayasa’ya aykırı olup medya üzerindeki antidemokratik vesayet düzeneğini pekiştireceğini söyleyen Kaboğlu, basınla sosyal medyayı işlevsizleştirmeye yönelik düzenleme teklifine ilişkin konuşmasında Venedik Komisyonu’nun görüşüne de şöyle değindi:

“Venedik Komisyonu ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları ve Hukuk Devleti Genel Yönetimi de, karşılaştırmalı ceza hukuku verilerini de inceledikleri 7 Ekim 2022 tarihli acil ortak görüşlerinde; madde teklifinin AİHS’nin 10. maddesine aykırı olduğunu ve 2023’de gerçekleşecek seçimlerden önce böyle bir düzenleme ihdas edilmesinin potansiyel sonuçlarından duydukları endişeyi dile getirmişlerdir. Söz konusu görüşte; 29. Maddenin kanunilik ilkesine aykırı olduğu; başka ülkelerde bu konuda daha az hak sınırlayıcı tedbirlerin olduğu da dikkate alındığında, teklif maddesinin demokratik toplumda gereklilik ölçütüne uygun olmadığı ve meşru amaçlara orantılı bulunmadığı belirtilmiş ve teklif metninin kanunlaşmaması tavsiye edilmiştir. Özellikle vurgulanmak gerekir ki, madde teklifi, yol açacağı antidemokratik ve otoriter seçim öncesi ortamla, ulusal egemenliğimize yönelik doğrudan bir tehdit oluşturmaktadır.”

Etiketler
TBMM