Anket: MHP seçmeni, başkanlık sistemine AKP'liler kadar güçlü bir destek vermiyor

Ankara Enstitüsü tarafından yapılan araştırmanın sonuç bölümünde "MHP seçmeni genel eğilim itibarıyla başkanlık sistemine daha yakın dururken AKP seçmeni kadar güçlü bir destek de vermiyor" analizi yer aldı.

Anket: MHP seçmeni, başkanlık sistemine AKP'liler kadar güçlü bir destek vermiyor

T24 yazarı Murat Sabuncu, Ankara Enstitüsü'nün 2017'de yapılan referandumda mühürsüz oyların da dahil edilmesiyle 'kıl payı' kazanılan cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle ilgili çalışmasından detayları okurlarıyla paylaştı.

Söz konusu araştırma, 22 - 26 Ağustos 2022 tarihleri arasında yapıldı.

Gazetecinin aktardığına göre raporda başkanlık sistemine yönelik memnuniyet ortalaması 10 üzerinden 3.8, katılımcıların yüzde 45'i sıfır puan vermiş. Yani sisteme yönelik ciddi bir memnuniyetsizlik var.

Başkanlık sistemi yetkileri konusunda ise muhalefet bekleneceği üzere 'azaltılmalı' diyor. AKP'de yine bekleneceği şekilde 'yetkilerden memnun, artırılmasını isteyen de var'.

Ancak sürpriz MHP seçmeninde. MHP seçmeninin yüzde 26.4'ü yetkiler azaltılmalı derken yüzde 14.7'si fikrim yok demiş.

Sabuncu, MHP seçmeninin tavrının bu konudaki hemen her soruda aynı şekilde seyrettiğini aktardı: "Meclis'in etkisinin azaldığını düşünenlerin oranı yüzde 30.7, fikrim yok diyenler yüzde 17.5."

Rapordan diğer sonuçları da paylaşan gazeteci, sonuç kısmındaki şu cümlelere dikkati çekti:

"Muhalefet iktidara kıyasla seçmenini daha geniş bir hatta tutmayı başarmış gözüküyor. Muhalefet seçmeni ilgili bütün başlıklarda başkanlık sistemine karşı ve parlamenter sistemden yana tutumunu daha güçlü yansıtırken iktidar seçmeni başkanlık sistemine taraftarlığını daha zayıf bir tonla sürdürüyor. Özellikle AKP ile MHP seçmeni arasında görünür bir farklılaşma dikkat çekiyor. MHP seçmeni genel eğilim itibarıyla başkanlık sistemine daha yakın dururken AKP seçmeni kadar güçlü bir destek de vermiyor."

Yazının tamamı.

Etiketler
Ankara MHP Başkanlık Sistemi