Bekir Bozdağ, Saray’ın yargı mensuplarını böyle savundu: 'Karar eksik veya yanlış olabilir'

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, son dönemde tartışmalı karar veren yargı mensuplarına yöneltilen eleştiriler üzerine "Elbette bir karar eksik olabilir, yanlış olabilir" dedi.

Bekir Bozdağ, Saray’ın yargı mensuplarını böyle savundu: 'Karar eksik veya yanlış olabilir'

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Alaaddin Keykubat Kampüsü Sultan Alparslan Kültür Merkezinde düzenlenen Selçuk Üniversitesinin 2022-2023 Akademik Yıl Açılış Töreni'nde, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ifade etti.

Bozdağ, son dönemde usulsüz atanan ve siyasi iktidarın politikasına yönelik tartışmalı karar veren yargı mensuplarına yöneltilen eleştirilere yanıt verdi. Bozdağ, "Esasında adaleti ayakta tutmak, herkese hakkını vermek sadece yargı görevi yapan hakim ve savcılara bırakılırsa o zaman büyük bir hataya düşmüş oluruz. Elbette ki yargı görevi yapanlar, bir ihtilaf konusunda adil bir soruşturma, yargılama yapıp adil karar vererek hakkı tespit edip sahibine teslim etmekle asli görevlidir. Bunu yapacaklar ama öte yandan ailede, okulda, üniversitede, iş yerinde, hayatın her yerinde karar vericilerin de adil olması, hakkı tespit edip, sahibine teslim etmesi adaleti ayakta tutmanın, adalete olan güveni arttırmanın bir başka yoludur. Türkiye'de bu konudaki tartışmalarda sadece yargı üzerine değerlendirme yapmanın büyük bir eksiklik olduğunu buradan ifade etmek isterim" diye konuştu.

“YANLIŞ VEYA EKSİK OLABİLİR”

AA'nın aktardıklarına göre, tartışmalı mahkeme kararları ile ilgili “yanlış olabilir” diyen Bozdağ şöyle devam etti:

"Bunlar eleştirilebilir ama itham etmeden, hukuki sınırlar içerisinde, anayasa, kanun ve hukuk çerçevesinde bunu yapmakta fayda var. Maalesef Türkiye'mizde bunun anayasa, kanun ve hukuk çerçevesinde yapıldığı konusundaki değerlendirmelere baktığımızda büyük bir kısmının maalesef bundan uzak olduğunu söylemek zorundayız. O yüzden de burada büyük bir haksızlığın hakim ve savcılarımıza yapıldığını ifade etmek isterim. Elbette bir karar eksik olabilir, yanlış olabilir ama bizim hukuk sistemi içerisinde eksik ve yanlış tarafı düzeltici itiraz, istinaf, temyiz gibi yeteri kadar hukuki mekanizma vardır, bu mekanizmayı işleten hukuk müesseselerimiz vardır. Bırakın hukuk kendi hükmünü icra etsin, bırakın yargı kendi hükmünü icra etsin, bırakın usul kendi hükmünü icra etsin, bırakın adalet yerini bulsun, herkes orasından burasından çeke çeke adaletin başı belada. Herkes hakim ve savcı gibi karar verip, hakim ve savcıları itham ederse bu yargıya da adalete de Türkiye'ye de yapılmış en büyük kötülüktür."

Etiketler
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Saray