Son hedef Zeytinli: AKP'ye yakın vakıflar istiyor kaymakamlık iptal ediyor

Son dönemde artan konser ve festival yasaklarına bir yenisi eklendi. AKP’ye yakın İlim Yayma Cemiyeti’nin hedef göstermesinin ardından Zeytinli Rock Festivali iptal edildi. İlim Yayma Cemiyeti yetkilileri Gerçek Gündem'e konuştu...

Son hedef Zeytinli: AKP'ye yakın vakıflar istiyor kaymakamlık iptal ediyor

GERÇEK GÜNDEM - ECE SEÇİL ŞAHİN

2014 yılından beri düzenlenen Zeytinli Rock Festivali, bu yıl ilk kez Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde gerçekleştirilecekti. 17-21 Ağustos tarihleri arasında yapılması planlanan festival kaymakamlık engeline takıldı.

“KAMU SAĞLIĞI” BAHANESİ

Festivale izin vermeyen kaymakamlıktan organizasyon şirketine gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi:

“Milyon Yapım Organizasyon Firması olarak 17-21 Ağustos tarihlerinde İlçemiz Ali Çetinkaya Mahallesi 2554. Caddesi No: 41 adresinde bulunan alanda düzenlemeyi planladığınız Kamplı Zeytinli Rock Festivali talebiniz, daha önceki yıllarda yakın bölgede düzenlediğiniz Zeytinli Rock festivallerinde yaşanan güvenlik, asayiş, trafik, çevre sorunları, ortaya çıkan bu tür istenmeyen durumlar dolayısıyla vatandaşlarımız tarafından yapılan yoğun şikayet ve yakınmalar göz önüne alınarak; kamu güvenliği ve sağlığı, toplumun huzuru, çevrenin korunması amacıyla uygun görülmemiştir."

Organizasyon koordinatörü Serkan Fidan ise kendilerine ulaşan bir tebligatın olmadığını söyledi.

İLK YASAK KARARI DEĞİL

Öte yandan, AKP iktidarında son dönemde artan konser ve festival yasakları sık sık gündeme geliyor.

Önceki haftalarda Tunceli'de düzenlenecek olan Munzur Festivali ile Zonguldak'ta düzenlenecek olan Kozlu Müzik Festivali Valilik kararıyla yasaklanmıştı. Yasaklar büyük tepki çekse de yasak kararları kalkmamıştı.

Eskişehir’de Anadolu Fest, Ankara’da ODTÜ, İstanbul’da Yıldız Teknik Üniversitesi festivali gibi pek çok etkinlik de art arda yasaklanmıştı.

AKP'Lİ VAKIFLARDAN YASAKLARA DESTEK

Geçen aylarda Eskişehir’de düzenlenmesi planlanan Anadolu Fest de, AKP’ye yakın kuruluşların talebinin ardından yasaklanmıştı.

Aralarında Memur-Sen, İHH, AGD, Beşir Derneği, MÜSİAD, TÜGVA, İlim Yayma Cemiyeti gibi AKP’ye yakın kuruluşların bulunduğu Eskişehir Kardeşlik Platformu, Anadolu Fest'in yasaklanmasının ardından şu açıklamayı yapmıştı:

“Son birkaç yıldır Eskişehir’de Söğütönü Mahallesi okullar bölgesi karşısında alkol firmalarının sponsorluğunda, herhangi bir denetimin olmadığı, çadırlarda kızlı erkekli yatılı kalınan, alkol ve uyuşturucu etkisiyle istenmeyen görüntülerin oluştuğu, çevrede yaşayan ve eğitim öğretim gören çocuklarımıza birçok olumsuz örnek teşkil edecek, insan sağlığı açısından da sakıncalı müzik festivali adı altında hoş olmayan görüntüleri maalesef gördük şahit olduk. Mesele kimsenin sanatı, müziği, konseri ya da yaşam tarzı değil. Bugüne kadar Eskişehir’de kimin konseri, kimin sanatı engellenmiş?”

İLİM YAYMA CEMİYETİ "YASAK" İSTEDİ, FESTİVAL YASAKLANDI

Son olarak, yasaklanan Zeytinli Rock Festivali'nin iptal edilmesinde de AKP’ye yakın vakıfların rolü gündeme geldi. Festivalin yasaklanmasından 3 gün önce İlim Yayma Cemiyeti Balıkesir Şube Başkanlığı, festivalin iptal edilmesini istedi.

Zeytinli Rock Festivalinin iptal edilmesinin gerekçelerinin ifade edildiği açıklamada gençler hedef alındı.

İlim Yayma Cemiyeti'nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Uyuşturucunun ve alkolün her türlüsünün kullanılıp taciz, tecavüz ve fuhşun aleni bir şekilde yapılıp, çıkan kavgalarda dükkanların, evlerin zarar gördüğü, yağmalandığı, alkolün etkisiyle kötü davranış ve hareketlerin sokaklarda yapıldığı, değerlerimizle hiçbir şekilde örtüşmediği ve gençlerimizi fesada sürüklediği için şiddetle kınıyoruz. Bizler geleceğimize ışık tutacak olan gençlerimizin girdikleri ortamların onlara faydalı olup şuur kazandırmasını, milletimizi bir adım daha ileri taşımasını, milli ve manevi değerlerimizi yüceltici, güzele sevk eden ortamlarda bulunmasını temenni ederken festival adı altında türlü uygunsuz halleri gençlerimize sunan, tek gayesi gençlerimizi bataklığa sürüklemek olan bu tür festivalleri kabul etmiyoruz. Milli ve manevi değerlerimizi hiçe sayan “Zeytinli Rock Festivali’nin iptal edilmesini bütün yetkililerden talep ediyoruz.”

AKP’ye yakın kuruluşun bu talebinden 3 gün sonra ise Zeytinli Rock Festivali, kaymakamlık kararıyla iptal edildi.

İLİM YAYMA'DAN GERÇEK GÜNDEM'E AÇIKLAMA

Konuyla ilgili ulaştığımız İlim Yayma Cemiyeti Balıkesir şubesi yetkilileri, yalnızca ilgili tweeti attıklarını ve festivalin iptal edilmesi için herhangi bir resmi başvuru yapmadıklarını söyledi.

Etiketler
Zeytinli festivali İlim Yayma Cemiyeti Festival yasakları Konser