HDP Eş Genel Başkanı Sancar: “AKP Öcalan üzerinden seçim odaklı hamleler yaparsa, bunların farkına varılmayacağını mı sanıyor?"

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, AKP'nin Öcalan üzerinden yeni bir çözüm süreci başlatacağı iddialarını değerlendirdi. Sancar, “AKP Öcalan üzerinden seçim odaklı hamleler yaparsa, bunların farkına varılmayacağını mı sanıyor?" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sancar: “AKP Öcalan üzerinden seçim odaklı hamleler yaparsa, bunların farkına varılmayacağını mı sanıyor?"

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Artı Gerçek’ten İrfan Aktan’ın sorularını yanıtladı. Gündemdeki birçok konuya değinen Sancar, AKP’nin Abdullah Öcalan üzerinden yeni bir çözüm süreci başlatacağına yönelik iddialara dair de görüşlerini aktardı.

“Şimdi veya gelecekte, hangi iktidar bu konuda bir hamle başlatmak istiyorsa, başlatsın; olumsuz karşılamayız. Fakat bizim buna olumlu anlam yükleyebilmemiz için birkaç kriterin yerine getirilmesi gerekir” diyen Sancar, kriterlerini şöyle açıkladı:

“Bir kere odak TBMM olmalıdır. Çünkü TBMM güvence sağlar, şeffaflığa kapıyı açar ve geniş katılıma olanak yaratır. Ayrıca müzakerelerden sonra ortaya çıkacak çözüm içeriği TBMM’de karara bağlanır. Fakat Kürt sorununda iki mesele iç içe geçmiştir: Birincisi sorunun esası, diğeri de savaşın, çatışmanın kendisi. Yüz yıllık bir sorun, kırk yıllık bir çatışma gerçeği var ve bunlar birbirinden ayrılamaz.

Dolayısıyla çözüm ve barış, ayrıştırılamayacak kadar kaynaşmıştır. O zaman çözüm ve barış politikalarını uyumlu yürütmek, sonuç almak bakımından önemlidir. Bu kolay değildir. Ben “çözüm süreci” yerine “barış süreci” kavramını öneriyorum. Bizim yeni bir barış sürecine ihtiyacımız var ve bu sadece iktidara bağımlı olmamalı. Barış sürecinden de geniş kapsamlı, çoklu aktörleri dikkate alan ve toplumsal mutabakatı hedefleyen bir işleyişi kastediyoruz. Barış tabandan kurulabilir, kurumsal güvencelerle işleyebilir, sorunun karmaşıklığını, yani çatışmayı ve sorunun esasını aynı anda hesaba katmayı gerektirir.”

“AKP ÖCALAN ÜZERİNDEN SEÇİM ODAKLI HAMLELER YAPARSA, BUNLARIN FARKINA VARILMAYACAĞINI MI SANIYOR?”

Siyasi kulislerde terör örgütü PKK’nın lideri Abdullah Öcalan üzerinden yeni bir süreç başlatılacağı iddialarını değerlendiren Mithat Sancar, şunları kaydetti:

“AKP Öcalan üzerinden seçim odaklı hamleler yaparsa, bunların farkına varılmayacağını mı sanıyor? Son derece bilinçli bir politik kitleyi temsil eden HDP, çok ciddi bir siyasal birikime sahip. Kürt sorunu gibi, Türkiye’nin en hayati meselesinde seçimlere dönük araçsal hamlelerin herhangi bir karşılığı olmaz."

“MADEM İKTİDAR BU KONUDA HAZIRLIK İÇİNDE OLDUĞUNU İMA EDİYOR, O ZAMAN ÖCALAN’IN HERKESLE GÖRÜŞMESİNİ İSTEMEK EN MAKUL TALEPTİR”

İrfan Aktan’ın “Öcalan ‘yeni bir süreç başlatıyoruz’ der ve HDP’ye de bir yol haritası önerirse, buna cevabınız ne olur?” sorusunda HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, şu yanıtı verdi:

“Bu spekülasyonlar çok riskli. Fakat madem iktidar burada bir hazırlık içinde, ki bunu herkes görüyor, o zaman diğer muhalefet partilerinin de Öcalan’la görüşme yasağının, tecridin kalkmasını talep etmesi gerekiyor.

Söz konusu muhalefet partilerinin buradaki en iyi hamlesi, AKP’ye dönüp ‘Siz Öcalan’la görüşüyorsunuz, biz de görüşmek istiyoruz’ demesi olur. Yani muhalefet partileri Öcalan’la görüşmeyi talep etmeli. Sonuçta herkes Öcalan’ın rolünün öneminin farkında. Bu hakikati yok saymanın kimseye faydası yok.

Çözüm ve barış konusunda kapsamlı bir süreç başlayacaksa, Öcalan’ın burada oynayacağı rolün öneminden bahsetmek, malumun ilamıdır sadece. Madem iktidar bu konuda hazırlık içinde olduğunu ima ediyor, o zaman Öcalan’ın herkesle görüşmesini istemek en makul taleptir. Öte yandan Öcalan’ın, AKP’nin sunacağı önerilere ya da planlara evet diyecekmiş gibi bir algı yaratmak ve bu algıyı beslemek ciddi bir yanılgı ve haksızlık olur. Önceki çözüm sürecinin tutanakları incelenirse bunun gayet iyi farkına varılabilir.”

Etiketler
Çözüm Süreci HDP Seçim