Altılı masanın planını açıklıyoruz!

Kamuoyuna da yansıdığı gibi, 7 Ağustos’ta Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek altı parti liderlerinin toplantısı 21 Ağustos’a ertelendi....

Kamuoyuna da yansıdığı gibi, 7 Ağustos’ta Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek altı parti liderlerinin toplantısı 21 Ağustos’a ertelendi. Fırsat bu fırsat yandaş basın buna dayanarak altılı masanın dağılacağı yönünde haberler yapmaya başladı. Peki, olayın aslı ne? Bir Kulis Bir İddia olarak başta ev sahibi Saadet Partisi olmak üzere diğer partilerin koridorlarını da arşınlayarak bu olayın aslını öğrenmeye çalıştık.

MASA NEDEN ERTELENDİ?

Araştırmalarımıza göre altı parti liderlerinin toplantısının 21 Ağustos’a ertelenmesinin temel nedeni, alan çalışması nedeniyle yaşanan yoğunluk. TBMM’nin tatilde olmasını da fırsat bilen partiler alan çalışmalarını çok daha yoğun bir aşamaya gelecek biçimde artırdığı için toplantının ertelenmesi fikri doğdu. Esnafa ve halka daha rahat ulaşıldığı bir süreçte öncelik bu çalışmalara verildi. 2 Ağustos itibari ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun her Salı günü farklı bir ilde grup toplantısı yapmayı kararlaştırması, aynı günlerde milletvekillerinin kentte çalışmalarda bulunacak olması CHP nin ayrı bir yoğunluğuna işaret ediyordu. Yine İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve kurmaylarının sürekli sokakta olması, diğer siyasi partilerin de bu şekilde sokak ve alan çalışmalarına ağırlık vermesi nedeniyle toplantının ertelendiğini öğrendik.

ERTELENME NEDENİ KOMİSYON RAPORU MU?

Bir diğer konu ise altı parti genel başkan yardımcıları tarafından kurulan komisyonların yaptığı çalışmalardan somut bir şey kalmadığı için toplantının ertelendiği iddiasıydı. Ankara’da bu iddia sıkça dile getirilir oldu.

Bilindiği gibi Seçim Güvenliği Komisyonu ile Kurumsal Reform Komisyonu raporlarını açıkladı. Yol Haritası Komisyonu’dan somut bir rapor beklenmiyor. Geriye Anayasal ve Yasal Reform Komisyonu’nun raporu kalıyor. Altı parti liderinin bir araya geleceği toplantıda bu komisyonun raporu açıklanacağı ve henüz bu bitirilemediği için toplantının ertelendiği iddiaları net bir dille yalanlandı.

Herhangi bir komisyon raporunu yetiştirme gerekçesiyle bir ertleme yok. Çünkü ertelendiği tarih olan 21 Ağustos’ta da somut bir komisyon raporu açıklanmayabilir. Henüz bu konuda netleşmiş bir durum yok. Bu nedenle toplantının ertelenmesinin herhangi bir olumsuzluğa bağlanacağı bir durum söz konusu değil.

ALTI PARTİ BUNDAN SONRA NE YAPACAK?

Altılı masa toplantılarında ilk turun sonuna gelindi. İkinci tur toplantılarının başlayıp başlamayacağı büyük merak konusu. Bir Kulis Bir İddia olarak partilerin içinden aldığımız bilgiye göre ikinci tur toplantılarının yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Başka bir ifadeyle tekrar ilki CHP olmak üzere altı partinin sırasıyla ev sahipliği yapacağı toplantılar başlayacak ve seçim sürecine hazırlanacak.

Değişmez soru olarak bu arada Cumhurbaşkanı adaylığı konusunu da soruşturduk. Aday kim olacak ve ne zaman açıklanacak? Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda henüz partilerin net olarak açıklama kararı olmadığını görüyoruz. Yani başka bir ifadeyle kimi gazetecilerin iddia etikleri gibi 9 Eylül ya da 29 Ekim’de Cumhurbaşkanı adayı açılanacak gibi alınmış bir karar yok. Ondan dolayı seçim kararının alınmasıyla birlikte adayın açıklanması üzerine yoğunlaşıldığı net.

Bir Kulis Bir İddia olarak kulislerin sesine kulak vermeye devam edeceğiz.

Etiketler
Altılı masa