Ali Mahir Başarır'dan, Ziraat Bankası Genel Müdürü'nün yüzüne zor sorular: 'Sizin göreviniz yakasına yapışmak değil mi?'

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır Ziraat Bankası Genel Müdürü’ne “Bir kuruş ödememiş bu şirkete bir ihtarname, bir icra işlemi yapıldı mı?” sorusunu yöneltti.

Ali Mahir Başarır'dan, Ziraat Bankası Genel Müdürü'nün yüzüne zor sorular: 'Sizin göreviniz yakasına yapışmak değil mi?'

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, bugün TBMM KİT Komisyonu’nda görüşülmekte olan Ziraat Bankası üzerine konuşma yaptı.

DEMİRÖREN’E GÖSTERDİĞİNİZ AYRICALIĞI, BİR ÇİFTÇİYE, BİR MEMURA YA DA BİR VATANDAŞA GÖSTERİR MİSİNİZ?

Halkbank’ın da Ziraat Bankası’nın da Vakıfbank’ında da bizlerin üzerinde, dedelerimizin üzerinde çok emeği olan bankalar olduğunu ifade eden CHP’li Başarır, “Vatandaşlarımız maaş aldılar, kredi aldılar. Çiftçi olan ailelerimiz destek gördü. Bir sefer bu bankaların yıpranmaması bizim en büyük dileğimizdir. Maalesef ki son 1 yılda Demirören ailesi yüzünden sürekli Ziraat Bankası’nı konuşmak durumunda kalıyoruz. Bakın ben üzülüyorum sayın genel müdürüm (Ziraat Bankası Genel Müdürü). Ben 13 Ocak’ta Demirören kredileri için araştırma önergesi verdim.

Demirören, Medya Grubu’nun alınması için kredi aldı. Aslında bu kredi çiftçinin, memurun, halkın kredisi. Başta 700 milyon dolardı ve sonra 100 milyon dolar daha 2 yıl geri ödemesiz işletme kredisi verildi. Bir şey daha var. Bu şirket 150 milyon dolar 3 yıl içerisinde nakit sermaye koyması gerekiyordu ve koymazsa da bankanın bu şirkete ortak olması gerekiyordu.

Ben size soruyorum: Demirören bu krediyi çektikten sonra 150 milyon dolar nakit sermayeyi kasasına koydu mu? Hayır. Peki siz banka olarak bu şirkete ortak oldunuz mu? Hayır. Peki bunları yapmamasına rağmen aradan 4.5 yıl geçmesine rağmen tek bir kuruş ödememiş bu şirkete bir ihtarname, bir icra işlemi yapıldı mı? Hayır. Neden peki sayın genel müdür? Türkiye’de 25 milyon insan icrada. Başta olması gereken bu kişi bunların içerisinde değil. Bir çiftçiye, bir memura ya da bir vatandaşa bu ayrıcalığı gösterir misiniz? Hiç sanmıyorum” sözlerini dile getirdi.

SİZİN GÖREVİNİZ DEMİRÖREN’İN YAKASINA YAPIŞMAK, GEL BURAYA VE PARAYI VER DEMEK DEĞİL Mİ?”

Demirören Grubu’nun sadece Ziraat Bankası’nda bu işi yapmadığını söyleyen CHP’li Başarır, “Vakıfbank’tan da bu miktara yaklaşık bir krediyi kullanmış ve ödememiş. Kim bu Demirören? Bakın bunları ortaya koyuyoruz, meclis araştırma önergesi veriyoruz, sizlere soruyoruz ama bir tek cevap bulamıyoruz bu adamdan ama bu adam bize gelip tazminat davası açıyor.

Biz milletvekilleri olarak bu halkın parasının nereye harcandığını sorgulamak zorundayız. Dün bir ek bütçe yaptık. Niye ek bütçe yaptık dün? Bu beyefendinin 2 kamu bankasındaki parasını dönemin kurundan TL’ye çevirsek belki dünkü bütçenin %4’ü. Sayın genel müdür sizin göreviniz Demirören’in yakasına yapışmak, gel buraya ve parayı ver demek değil mi?” dedi.

DEMİRÖREN’İN NASIL BİR DOKUNULMAZLIĞI VAR? NASIL BİR KORUMA ALANI VAR?

CHP’li Başarır Ziraat Bankası Genel Müdürü’ne bir soru daha soracağını dile getirerek, “Böyle bir şirket çıksa X şirketi olsun. Medyası vs. olmasa, iktidarla ilişkisi olmasa, 800 milyon dolar kredi çekse ve üstelik bir kuruşunu ödemese ve kendisine verilen yükümlülüklerin hiçbirini yerine getirmese TCK’da bunun tanımı nedir? Dolandırıcılık. Demirören’in nasıl bir algısı var? Nasıl bir dokunulmazlığı var? Nasıl bir koruma alanı var?

Ben Ziraat Bankası’nı asla yıpratmak istemiyorum çünkü o bizim bir değerimiz. Vakıfbank bizim değerimiz, bankalar bizim başımızın tacı ama bu bankaların görevi Demirören’e kredi verip takip etmemek değil. Hadi bu şirkete verildi bu krediler ama aradan 4.5 yıl geçmiş. Bir kuruşunu ödedi mi lütfen söyleyin bana. Sen bu krediyle Doğan Medya Grubu’nu alacaksın, ben sana bunu sorduğum için ordan bana hakaret ettireceksin, bu parayı ödemeyeceksin valla bu çok güzel bir dünya. Ben bundan utanç duyuyorum. Demirören’den, bu aldığı paradan utanç duyuyorum. Ne davasını açarsa açsın ama ödesin bu parayı. Ziraat Bankası’nın görevi, sizlerin görevi bir hakkaniyetli doğru teminatlarla kredi vermek. Hadi bir hata yaptınız, gidip onun yakasına yapışmanız gerek” sözlerini ifade etti.

SİZE KİMLER TALİMAT VERDİ?

Ziraat Bankası’nın görevinin tarlaya imar çıkarmak olmadığını ifade eden CHP’li Başarır, “Madem imar çıkacaktı Demirören’i zamanı geldiğinde temerrüde düşürseydiniz, malvarlığına el koysaydınız. Şimdi imara çıkarsaydınız belki o para işçiye, emekliye, fukaraya giderdi ama Demirören grubuna verilen bu imtiyazlar, Demirören grubuna dokunmamanız bana dokunuyor. Tekrardan soruyorum. Demirören bu kredinin bir lirasını ödedi mi? Bir işlem yaptınız mı? İhtarname çektiniz mi? İcraya verdiniz mi? Vermediyseniz neden? Ben sizin vicdanen salt kararınızla yöneticilerle birlikte bunu yapmayacağınızı biliyorum ama size kimler talimat verdi? Bunun cevabını sizden bekliyorum” diyerek sözlerine son verdi.

Etiketler
Ziraat Bankası Mersin Ali Mahir Başarır Milletvekili