İYİ Partili isim açıkladı: Akşener, Erdoğan'ın üçüncü kez aday olması için çalışacak!

Sözcü gazetesi yazarı Uğur Dündar, İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray ile yaptığı görüşmeyi bugünkü köşesine taşıdı.

İYİ Partili isim açıkladı: Akşener, Erdoğan'ın üçüncü kez aday olması için çalışacak!

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın üçüncü kez aday olacağını açıklamasının ardından Liberal Demokrat Parti (LDP), Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurdu ve Erdoğan'ın 3. kez aday olup olamayacağını sordu.

Sözcü gazetesi yazarı Uğur Dündar bugünkü yazısında bu gelişmeyi hatırlatarak "Bu gelişmeyle ilgili haberleri okurken İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkanı Meral Akşener'in Başdanışmanı Dr. Aytun Çıray ile, yaklaşık 2 yıl önce yaptığımız söyleşiyi hatırladım. O söyleşide Dr. Çıray, “Meclis'ten erken seçim kararı çıkaramazsa bu, Erdoğan'ın son dönemidir” demişti. Gerekçe olarak 21 Ekim 2007 ve 16 Nisan 2017'de yapılan Anayasa referandumlarıyla gerçekleşen değişiklikleri göstermişti." ifadelerini kullandı.

Dündar, konunun gündemi meşgul etmeye başlamasının ardından Aytun Çıray'ı arayarak merak edilenleri sordu.

YSK'YA “TAYYİP BEY ADAY OLABİLİR Mİ?” DİYE SORMAK ABSÜRTTÜR

LDP'nin hamlesini değerlendiren Çıray şu ifadeleri kullandı:

Sayın Dündar, saygıdeğer anayasacılar “Eğer 16 Nisan Anayasası'na istisna hükmü konmamış olsaydı, belki yoruma ihtiyaç olabilirdi.” Ancak Anayasa yapıcı 116. madde ile istisnai durumu net olarak ortaya koyup, “İki kez seçilen bir cumhurbaşkanının üçüncü kez aday olabilmesi için Meclis'ten 360 oy ile erken seçim kararı alınması gerekir” diyor. Yani madde 101 net, madde 116 net. O nedenle ben, LDP'nin YSK'ya neyi sorduğunu anlamakta güçlük çektim. Bu, ceza mahkemesine “Hırsızlık suç mudur değil midir?” diye sormak gibi absürt bir soru olmuş.

AKŞENER, ERDOĞAN'IN TEKRAR ADAY OLABİLMESİ İÇİN ÇALIŞACAK

Dündar, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in konuyla ilgili fikirlerini sorduğunda Aytun Çıray şu yanıtı verdi:

Birincisi; “Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir” maddesini referanduma Meral Hanım sunmadı. Tayyip Bey bu maddeyi istedi ve meydan meydan savundu. Şimdi mağdurum mu diyecek? Aman Tayyip Bey mağdur rolü oynamasın diye “Anayasa'yı bir kez delmekten bir şey çıkmaz” mı diyelim? O zaman anayasal meşruiyeti savunma konusunda inandırıcılığımız ne olacak? Ancak kimse merak etmesin; Sayın Meral Akşener akıllarda bir tereddüt kalmaması ve seçime girebilseydim kazanırdım diyememesi, daha da önemlisi demokrat tavrı nedeniyle Sayın Erdoğan'ın adaylığının önünü açmak için çalışacaktır. Ben “altılı masa”daki -Sayın Kılıçdaroğlu'nun deyimi ile- dostlarımızın da bundan farklı düşüneceklerini sanmıyorum.

Tamamını okumak için tıklayın

Etiketler
Aytun Çıray Uğur Dündar İzmir İYİ Parti