AKP'nin büyük sınavı: Ya MHP'ye boyun eğecek ya da 2023 hedeflerine sahip çıkacak

MHP lideri Bahçeli, AYM’ye seslenerek HDP’nin kapatılması talebini yineledi. AKP’nin 2023 hedeflerinde, parti kapatılmasının kaldırılması yer alıyor. AKP, ya MHP’nin istediğine boyun eğecek ya da hedeflerine sahip çıkacak.

AKP'nin büyük sınavı: Ya MHP'ye boyun eğecek ya da 2023 hedeflerine sahip çıkacak

GERÇEK GÜNDEM - HDP'ye açılan kapatılma davası, Anayasa Mahkemesi'nin önünde. Yüksek Mahkemedeki yargılama sürecinin yakın zamanda başlaması bekleniyor.

HDP’nin kapatılması davasının açılmasını en çok Cumhur İttifakı ortağı MHP istiyordu. MHP lideri Devlet Bahçeli ve kurmayları, HDP’nin kapatılması için defalarca açıklama yapmış, Yüksek Yargı’yı hedef alan söylemlerde bulunmuştu.

MHP Genel Başkanı, bugünkü grup toplantısı konuşmasında da “HDP’nin kapatılması; Anayasa Mahkemesi’nin adalete, tarihe, millete, şehitlere ihmali mümkün olmayan bir görevidir. Teröristlerin namlusundan çıkan kurşun neyse, sözde milletvekillerinin saldırganlığı ve attıkları yumruklar aynısıdır. Türk milleti bu kenelere, bu terörist uzantılarına daha fazla sabır ve tahammül gösteremez” dedi.

Bahçeli, HDP’ye yönelik tahammülsüzlüğünü bu cümlelerle ifade ederken, Kürt sorunu tartışmalarının önceki seçimler gibi önümüzdeki seçimlerde de temel tartışmalardan biri olacağının yansımaları AKP içinde de görünmeye başladı. AKP’li Mehmet Metiner, iktidar yanlısı Yeni Şafak gazetesinde bugün kaleme aldığı yazısında, partisi ile Kürtler arasında açılan makasa dikkat çekti. ATV kanalında yayınlanan “Yalnız Kurt” dizisindeki ırkçı ve Kürt düşmanı ifadelere tepki gösteren Metiner, "Ömrümüzü adadığımız davamıza ırkçı-faşist zihniyetli zevatın rota çizmesinden fazlasıyla rahatsızım." dedi.

Dizinin yönetmeni Osman Sınav’ı “Kürtleri faşist bir dille tahkir ve tezyif etmekle” suçlayan Metiner, “Meğer bizim ve milyonlarca Kürt’ün incinmesinin hiçbir kıymeti harbiyesi yokmuş! Meğer bir Osman Sınav kadar değerimiz yokmuş bizim! Anladık. Not ettik. Unutmayacağız." ifadelerini kullandı.

Metiner’in sitemi, AKP’nin Kürt illerinde yaşadığı kan kaybı ortada olsa da Bahçeli, ilk raundu kazandı. HDP’ye kapatılma davası açıldı. Sırada ikinci raunt var: Kapatılma davasından ne karar çıkacak?

AKP’NİN BÜYÜK SINAVI BAŞLIYOR

HDP’nin kapatılmasına yönelik dava Anayasa Mahkemesi’nde görülecek. Mahkeme heyetinin çoğunluğu AKP tarafından atandı. En son üye olarak seçilen İrfan Fidan, AKP’ye yakınlığıyla bilinen bir isim. Fidan’ın atanması muhalefetin büyük tepkisini çekmişti.

Ancak, AKP’nin önünde büyük bir sınavı var…

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı konuşmalarda partisinin 2023 hedeflerine ulaşacağını sıklıkla vurguluyor. AKP yöneticileri, 2023 hedefleriyle parti tabanlarını konsolide etmeye çalışıyor, topluma bu vaadi anlatıyor.

2023 hedeflerinden birisi partilerin kapatılmasının tamamen kaldırılmasıydı…

Seçimlerde Cumhur İttifakı bozulmasın diye çeşitli tavizlerde bulunan AKP; MHP’nin “HDP kapatılsın” talebini mi yerine getirecek yoksa sürekli bahsettiği 2023 hedeflerine mi sadık kalacak? AKP’nin bu büyük sınavının sonuçları yakın zamanda ortaya çıkacak.

Etiketler
MHP HDP