Kılıçdaroğlu'ndan 'kamulaştırma' sinyali: 'Ya adam gibi görevlerini yaparlar ya da...'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul’da üniversite öğrencileriyle buluştu. Kılıçdaroğlu, öğrencilerden birinin elektrik şirketlerine ilişkin sorusuna verdiği yanıtta; ''Deriz ki ‘Bu kamuya ait bir hizmettir'' dedi.

Kılıçdaroğlu'ndan 'kamulaştırma' sinyali: 'Ya adam gibi görevlerini yaparlar ya da...'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, fahiş elektrik zammını protesto etmek için 'fatura ödememe' eylemi başlatmış, Kılıçdaroğlu'nun elektriği geçtiğimiz hafta kesilmişti.

Elektriğinin kesildiği akşam bir açıklama yapan Kılıçdaroğlu, bir hafta faturasını ödemeyeceğini belirtirken; neoliberal ekonomi politikalarını eleştirmiş, ısınma, elektrik, su, internet gibi ihtiyaçların temel hak olduğunu söylemişti.

KAMULAŞTIRMA SİNYALİ

AKP'ye yakınlığı ile bilinen ve kamuoyunda 'beşli çete' olarak bilinen şirketlere yönelik sert açıklamaları ile gündeme gelen Kılıçdaroğlu, yeni açıklamalarda bulundu.

İstanbul'da üniversite öğrencileri ile bir araya gelen Kılıçdaroğlu, bir öğrencinin ''Beşli çete’ kavramından bahsettiniz sizin deyiminizle, biz hukuk öğrencileri olarak biliyoruz ki bu özelleştirmeler ihale ile belirli bir süre için yapılıyor. İktidara geldiğiniz taktirde ihaleleri devam eden şirketler için bir politika izleyecek misiniz, yoksa ihale sürecinin son bulmasını mı bekleyeceksiniz?'' sorusuna yanıt verdi.

''DERİZ Kİ: BU KAMUYA AİT BİR HİZMETTİR''

Kılıçdaroğlu, soruya ''İhale Kurumu’nu tamamen değiştireceğiz; sağlıklı, tutarlı bir kurum oluşturacağız. Siz elektrik faturanızı öderken bir normal masrafınızı ödüyorsunuz; aydınlatma. İki; elektrik dağıtım işini alan firmanın yapacağı dağıtım işinin bedelini ödüyorsunuz. Üç; kayıp kaçak bedelini ödüyorsunuz. Fakat o firmalar bunu alıyorlar, yatırım yapmıyorlar. Isparta olayı bunu bize gösterdi, bir hafta karanlıkta kaldı. Pek çok yerde böyle oldu, bunun da hesabını kimse sormuyor. Dolayısıyla biz iktidar olduğumuzda hiç kimsenin endişesi olmasın ya adam gibi görevlerini yaparlar ya da kimse kusura bakmasın, o işleri onların elinden alırız. Yani deriz ki ‘Bu kamuya ait bir hizmettir; elektrik, su, internet artık 21. yüzyılda insan hakkıdır’'' diyerek yanıt verdi.

Kılıçdaroğlu ayrıca ''Son yaptığım direniş dolayısıyla Avrupa Birliği’nde de aradılar, destek vermek amacıyla. Ben onlara sordum, ‘Avrupa’da nasıl oluyor bu işler?’ Dediler ki ‘Kışın kesinlikle hiç kimsenin elektriği kesilemez. Borcu olsun olmasın. Eğer ailenin gelir durumu düşükse ona enerji çeki veriliyor, harcadığı enerjinin belirli bir miktarını çek olarak ödüyor. Durumu iyi olup da elektriğini ödemeyen kişilerin voltajı düşürülüyor, televizyon seyredemez hale geliyor ama ışığı var yine.’ İnsan hakkı elektrik ve siz yaklaşık 4 milyon abonenin elektriğini kesiyorsunuz; 12-13 milyon insan demek ve burada çocuklar var. Çocuklar okula gidiyorlar. Buna toplumun dikkatini çektik. Onun elektriğinin neden kesildiğini sorgulamamız lazım. Bir anne bana şunu söyledi; ‘3 çocuğum var, eşimden boşandım, elektrik faturamı ödeyemiyorum, elektriğim kesildi. Çalışmak istediğim zaman çocukları bırakacak bir kreş lazım ama aldığım ücret asgari ücret, çocukların kreşine yetmez’'' ifadelerini kullandı.

Etiketler
İstanbul Kemal Kılıçdaroğlu Elektrik Öğrenci