Karar yazarı Karaalioğlu'ndan AKP'ye: İlan edilen hedeflerin yakınına dahi yaklaşamamak bir yenilgidir

Karar yazarı Mustafa Karaalioğlu, "Kötü ekonomi yönetimi, kaybolan hedeflerin üzerine bir de ekonomik kiriz getirmiştir." ifadelerini kullandı.

Karar yazarı Karaalioğlu'ndan AKP'ye: İlan edilen hedeflerin yakınına dahi yaklaşamamak bir yenilgidir

AKP, 2012 yılının sonunda cumhuriyetin 100. yılı olan 2023 için ekonomik, siyasi ve altyapı hedeflerinin olduğu 100'e yakın madde açıklamıştı.

Bu hedeflerin en iddialı olanları arasında yıllık gayrisafi yurtiçi hasılayı (GSYH) 2 trilyon dolara çıkararak dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmek, kişi başına düşen milli geliri 20 bin doların üzerine çıkarmak ve 500 milyar dolarlık ihracat yapmak da yer aldı.

Ancak 2022 yılına gelindiğinde ekonomik göstergeler aksi yönde seyretti. 11. Kalkınma Planı’nda ise 2023 hedefi 1.1 trilyon dolara düşürüldü.

Öte yandan kişi başına milli gelir hedefi 25 bin dolardan 11. Kalkınma Planı’nda 12 bin 484 dolara düşürüldü. Orta Vadeli Plan ile 2023’te kişi başına milli gelir hedefi 10 bin 703 dolara kadar indirildi.

Böylelikle AKP hükümeti de hedeflere ulaşamayacağını rakamları düşürerek göstermiş oldu.

KARAALİOĞLU'NDAN 2023 HEDEFLERİ HATIRLATMASI

Karar yazarı Mustafa Karaalioğlu, AKP'nin ulaşılamayan hedeflerini köşesine taşıdı.

Karaalioğlu, "Propaganda başarısı, aynı iktidarın şimdi 2023 hedeflerini gayet rahat şekilde 2053’e, olmadı 2071’e ertelemesidir. 30 yıllık bu sapmayı sıradan ve sakin anonslarla duyurabilmesidir. Hedefler 2023’te niye tutmadı da 2053’te nasıl tutacak demeden, kooperatif toplantısı haftaya ertelendi, rahatlığıyla işin içinden sıyrılabilmek büyük maharettir. Takdire de şayandır… Bu rahatlık aynı zamanda, ekonomideki kronik kriz haline rağmen iktidarın oylarının hala yüksek seviyede kalmasını da açıklıyor. Her şartta Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve iktidara sınırsız kredi açabilen bir kitle bulunuyor. Erteleme tarihlerindeki sembolleri bile heyecan verici bulabiliyor. İstanbul’dan Malazgirt’e bitmeyen bir heyecan sonuçta…" sözleriyle durumu değerlendirdi.

"MUHTEMELEN DAHA ÇOK HEDEF İLAN EDECEK AMA HİÇBİRİNİ TUTTURAMAYACAKTIR"

Türkiye'de krizin sadee ekonomi ile sınırlı olmadığını hatırlatan Karaalioğlu, "Türkiye ekonomide gerilerken bütün bu alanlarda da gerilemiştir. Hatta önce bu alanlarda gerileme başlamış, müteakiben ekonomi zayıflamaya başlamıştır. 2023 hedefleri, faiz-enflasyon teorilerindeki tutarsızlıktan ve rekabetçi kur gibi hayal ürünlerinden önce hukuk ve demokrasideki gerilemeyle imkansız hale gelmiştir. Kötü ekonomi yönetimi, kaybolan hedeflerin üzerine bir de ekonomik kiriz getirmiştir." diye yazdı.

Mustafa Karaalioğlu, "İlan edilen ve tekrar tekrar vadedilen hedeflerin yakınına dahi yaklaşamamak bir yenilgidir. Telafisi ilave bedel isteyecektir. Geride bıraktığımız on yılı aşkın sürede yapmamız gerekenleri yapamamış olmanın önümüzdeki on yıllara çıkaracağı fatura olacaktır. Siyasi egoizm ve günü kurtarma vizyonu! devam ettiği müddetçe Türkiye, muhtemelen daha çok hedef ilan edecek ama hiçbirini tutturamayacaktır." ifadelerini kullandı.

MUSTAFA KARAALİOĞLU'NUN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
Mamak