CHP'li Oğuz Kaan Salıcı: 'Türkiye tek adamla yönetilemeyecek kadar köklü, kültürlü, büyük bir ülke'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, İzmir'de yaptığı açıklamada parlamenter sistemin önemine dikkat çekti. Salıcı, "Tek adam rejimi gidecek." vurgusu yaptı.

CHP'li Oğuz Kaan Salıcı: 'Türkiye tek adamla yönetilemeyecek kadar köklü, kültürlü, büyük bir ülke'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi'nin 3. ve 4. etabının temel atma törenine katıldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, “Tek adam rejimi gidecek, Türkiye tek adamla yönetilemeyecek kadar köklü, kültürlü, büyük bir ülke. Parlamento ile geniş, çoğulcu, herkesin sözünü söylediği, istediği temsilciyi gönderdiği, öyle parti kapatmanın falan olmadığı, demokrasinin kuralları neyse birebir çalıştığı bir sistemi kuracağız" diye konuştu.

Anka'nın aktardığına göre CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ise AKP iktidarının CHP'li belediyeleri engelleme çabası içinde olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"31 Mart seçimleri öncesinde, 'CHP'nin belediye başkan adaylarına oy verin, onlar size sizden yana hizmetlerde bulunacak. Halktan yana hizmetlerde bulunacak. CHP'nin programını uygulayacaklar ve sosyal demokrat belediyecilik hizmeti yapacaklar' demiştik. İktidar, belediye başkanlarımızın yaptığı işlerden o kadar rahatsız oldu ki sürekli engelleme bir engelleme çabası ve sorun çıkarma çabası içinde. Başkanlarımız tüm bu engelleme çabalarına rağmen hizmet vermeye devam ediyor.

2018 Haziran ayında seçim yapıldı ve ağustos ayında kur şoku yaşadı. Fiyatlar yükselmeye başladı. Ürettiğimiz ürünler ithal, dolayısıyla dövizle alınıyor. Biz neredeyse 4 yıldan beri açık bir şekilde krizdeyiz. Döviz yükseliyor düşüyor ama inşaat maliyetleri birkaç kat arttı. İthal olan ürünler dövizden kaynaklı olarak arttı. Pandemide fiyatlar yine yükseldi. Ukrayna-Rusya savaşının da getirdiği süreçle tedarik zinciri sıkıntısı yaşandı. İnşaat yapmanın, kentsel dönüşüm yapmanın hele içinde kar olmadan, kamu mantığıyla iş yapmanın zor olduğu dönemdeyiz. Enflasyon yükseldi. Elektrik, doğal gaz, akaryakıt fiyatları malum. Bu kadar sıkıntılı bir ortamda, iktidarın kıpırdayamadığı, yatırım yapamadığı bir ortamda bugün 400 milyon liranın üzerinde bir rakama böyle bir yatırım yapılıyor, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kooperatif modeliyle. Bu önemli bir şey.”

"TEK ADAM REJİMİ GİDECEK"

Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili dava süreci başlatıldığını anımsatan Salıcı şöyle devam etti:

"İktidarın ekonomik olarak kıpırdayamadığı bir dönemde belediyelerimiz halktan yana bir bakışla, kooperatif modeli ile yeni bir süreç kazandırıyorlar Türkiye'ye. Eleştiriler olacak mı, olacak. Dava da açılmış. Bu kadar güzel bir iş yapılınca dava açılmasaydı şaşırırdık. Hiç sürpriz yok. Siyasal sistemin baskısı altındaki yargı dahi o açılan davalara gereken cevabı verecektir. Burada yaşayan yurttaşlar bulundukları yerden ayrılmıyorlar. Ceplerinden bir şey çıkmayacak, bizzat bu işin ortağı olacaklar. İşin teminatı Büyükşehir Belediyesi. Hem piyasanın sistemi çalışacak hem kooperatif modeliyle iş daha makul bir yere gelecek. Adalet ve Kalkınma Partisi bundan niye korkar ve niye çekinir? Senin daha iyi bir yerde yaşamana niye itiraz eder sevgili yurttaşım? Çünkü buradan başlayan dönüşüm yarın Ankara'da devam edecek. Onların çekindiği işleri yapmaya devam edeceğiz. Onlar bir de 6'lı masadan çekiniyorlar. İstiyorlar ki o altılı masa kurulamasaydı. Nasıl bozarız onun hesabını yapıyorlar. Türkiye'yi dönüştürecek, güçlendirilmiş parlamenter sistemle buluşturacak, sizin sözününüz neyse aynen parlamentoya aynen yansımasına sağlayacak, şeffaf, adil, güçler ayrılığına dayanacak sistemi kuracağız. Tek adam rejimi gidecek, Türkiye tek adamla yönetilemeyecek kadar köklü, kültürlü, büyük bir ülke. Parlamento ile geniş, çoğulcu, herkesin sözünü söylediği, istediği temsilciyi gönderdiği, öyle parti kapatmanın falan olmadığı, demokrasinin kuralları neyse birebir çalıştığı bir sistemi kuracağız."

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin depremzede konutlarının yenilenmesi için Dünya Bankası'ndan bulduğu kredinin onaylanmadığını söyleyen Salıcı sözlerini şöyle tamamladı:

"İzmir Büyükşehir Belediyesi 344 milyon dolarlık kredi alıyor. Bunun onaylanması lazım. Kim tarafından majesteleri tarafından, saray tarafından. Onaylıyorlar mı, onaylamıyorlar. Niye? İzmir Büyükşehir Belediyesi bunu vatandaşın lehine kullanacak. Süreci geciktiriyorlar. Bugün itibariyle bu krediden haber yok. Devlet en son dolar bazında yüzde 8.65 ile borçlandı. O İzmir Büyükşehir Belediyesi yüzde 1'den daha düşük bir oranla borçlandı, 30 yıla yayılan bir ödeme ile ama majesteleri imzalamıyor. Sayın Erdoğan o işi çözün, uzatmayın yoksa biz seçimi kazanıp geldiğimizde zaten imzalayacağız. Vatandaşın edineceği yararı daha fazla geciktirmeyin. İzmirliyi rahatlatan bir işe imza atın. Sizden özel ricamız yok. İzmir'in yaptığı işin karşılığını verin."

Etiketler
Oğuz Kaan Salıcı İzmir Türkiye