Ekonomik krizi itiraf etmek için Erdoğan'ı bekliyorlarmış: Numan Kurtulmuş da kabul etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hayat pahalılığını kabul eden açıklamaları sonrası AKP'li siyasetçilerin demeçlerinde de benzer bir değişiklik yaşandı.

Ekonomik krizi itiraf etmek için Erdoğan'ı bekliyorlarmış: Numan Kurtulmuş da kabul etti

GERÇEK GÜNDEM

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Eylül 2020'de başlayıp dört ay süren faiz indirimi serisi ve Rusya'nın ABD ve NATO'yla yaşadığı gerilimde yeni bir perde açarak başlattığı 'Ukrayna'yı işgal' hareketi, halihazırda baskı altında olan Türkiye ekonomisini iyiden iyiye sıkıştırdı. Bu altı aylık süreçte neredeyse her ürüne birbiri ardına zam geldi. Krizin başlarında herhangi bir sorun yaşanmadığına dair açıklamalarda bulunan iktidar partisi ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabullenmesinin ardından 'fikrini değiştirdi.'

Son olarak bugün AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "Diğer ülkelerde olduğu gibi, Türkiye'de de başta enflasyon, hayat pahalılığı olmak üzere üretim maliyetlerindeki artışlar, vatandaşlarımızın günlük hayatını etkiledi. Maalesef hayat standartlarını olumsuz yönde etkileyen birtakım gelişmeleri hep beraber yaşadık, yaşıyoruz" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de 'zorlukların paylaşılarak, yan yana durarak çözüleceğini' ifade etmiş,"Son 20 yıldır bu ülkede hiç kimse fiyat artışları karşısında ezdirilmedi. Küresel bir zorluk. Dünyanın her ferdi bunu yaşıyor. Dünyanın hangi ülkesinde birileri kalkıp ihanet derecesinde piyasayla oynuyor diye sormak lazım. 20 yıldır kimse hayat pahalılığı karşısında ezdirilmedi, bundan sonra da ezdirilmeyecek, bunun için her şeyi yapacağız" diye konuşmuştu.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Bu açıklamalarda büyük ölçüde Erdoğan'ın söylem değişikliğinin etkili olduğu gözleniyor.

Türk lirasının tarihi değer kaybı yaşadığı Aralık 2021'de "Biz ne yaptığımızı biliyoruz. Nasıl yapacağımızı biliyoruz. Nereye gideceğimiz biliyoruz. Ne elde edeceğimizi de biliyoruz" diyerek halka da sabırlı olma çağrısı yapan Erdoğan, hayat pahalılığının anketlere 'oy kaybı' olarak yansıdığını görünce bir süre sonra 'sıkıntıların yaşandığını' kabul etti. Üç gün önce yaptığı açıklamadaysa bunu boyutlandırdı:

'HAYAT PAHALILIĞININ ÜSTESİNDEN GELECEK OLAN YİNE BİZİZ'

"(...) Türkiye’ye 81 vilayetinin her karışıyla 20 yılda kazandırdığımız eserleri anlatırken, bugün yaşadığımız sıkıntıları elbette görmezden gelmiyoruz. Ülkemizin demokrasi ve kalkınma yolunda önüne çıkan her meseleyi çözdüğümüz gibi, hayat pahalılığı başta olmak üzere bugünkü sorunların üstesinden gelecek olan da yine biziz. (...)"

'VATAN TOPRAKLARI AKBABALARIN İSTİLASINA UĞRAMIŞ OLSAYDI...'

(...) Bugün haklı olarak hep birlikte hayat pahalılığından şikayet ediyoruz. Şayet vatan toprakları gözünü istiklalimize dikmiş sırtlanların, akbabaların, yılanların istilasına uğramış olsaydı, bugün hayat pahalılığını değil, kaybettiğimiz özgürlüğümüzün, yitirdiğimiz sevdiklerimizin, yıkılan evlerimizin, kararan geleceğimizin acılarını konuşuyor olacaktık. (...)"

Peki siyasiler daha önce neler demişti? Kamuoyunda en tepki çeken açıklamalar şunlardı:

'EKMEK KUYRUĞU DEĞİL, TİYATRO KUYRUĞU'

AKP'li Sancaktepe Belediye Başkanı Şeyma Döğücü: Bu gördüğünüz Halk Ekmek kuyruğu değil; Sancaktepe'de tiyatro kuyruğu.”

Ekonomik krizi itiraf etmek için Erdoğan'ı bekliyorlarmış: Numan Kurtulmuş da kabul etti - Resim : 1

'DÜNYADA KRİZ VAR AMA TÜRKİYE'DE YOK'

AKP Afyonkarahisar Milletvekili, eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu: “Türkiye 2021 yılında G-20 ülkeleri içerisinde büyümeyle lider oldu. Dünyada kriz var ama Türkiye’de kriz yok. Bu açık.”

AKP Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir: "Ekonomik olarak sıkıntılar var ama bu bizimle ilgili değil. Herkes söylüyor bunu."

'BEREKET YOĞUNLUĞU'

AKP İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı: (Akaryakıt istasyonlarında zam öncesi oluşan kuyrukla ilgili) “Bereket yoğunluğunu, CHP dönemi yokluk kuyruğu zannetmiş..! Sünger dolu yine…”

Ekonomik krizi itiraf etmek için Erdoğan'ı bekliyorlarmış: Numan Kurtulmuş da kabul etti - Resim : 2

AKP Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu: "Sanal kriz oluşturmaya çalışılıyor. Rusya ve Ukrayna tarafından yağ için Ayçiçek alınıyordu, savaştan dolayı gemilerle ilgili sıkıntı oldu. 11 gündür gemiler o taraftan buraya gelemiyor. Bu durumun sanki yağ daha üretilmeyecek gibi bir durum ortaya çıkarıldı. Ben vatandaşın elinde dört tane yağ almış vaziyette evine giderken gördüm. 4 tane yağı ortalama bir aile 4 ay kullanır. Böyle bir felaket ülkemizde yaşanmıyor. Savaş Ukrayna'da var, bizim ülkemizde değil."

'UFAK TEFEK SIKINTILAR VARSA DA...'

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki: "Ufak tefek ekonomik sıkıntılar varsa yakında asgari ücretlinin de emeklinin de dar gelirlinin de ücretlerinin nasıl arttığını, nasıl rahatladığını herkes görecek, hiç merak etmeyin."

(Bu noktada asgari ücretin 4 bin 253 lira olarak belirlendiğini, bu paranın da enflasyon karşısında yılın ilk ayından itibaren eridiğini hatırlatalım.)

AKP Afyonkarahisar İl Başkanı Hüseyin Ceylan Uluçay: "Korkmayın, üzülmeyin, yese kapılmayın. Allah bizimledir. Bu ülke 19 yıldır Recep Tayyip Erdoğan’ın yönettiği bir ülkedir. Evet, 19 senedir bize bolluğu veren devletimize 1 sene darlandım diye yüz çevirecek, küsecek, kırılacak değiliz. Ben şahsım adına nankör olmaktan Allah’a sığınırım."

Etiketler
Numan Kurtulmuş Muş Ekonomik kriz Recep Tayyip Erdoğan