Türkiye’nin NATO politikası: Akar ve Kalın övdü, Soylu hedef aldı

Türkiye, başta Hulusi Akar ve İbrahim Kalın olmak üzere çeşitli açıklamalarla NATO ile arasındaki bağı korumaya çalışırken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun dün yaptığı açıklama dikkat çekti.

Türkiye’nin NATO politikası: Akar ve Kalın övdü, Soylu hedef aldı

GERÇEK GÜNDEM - Rusya-Ukrayna savaşı birinci ayını geride bırakırken, Türkiye son dönemde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın açıklamaları ile Batı ve NATO arasındaki ilişkilerini güçlü tutmaya çalışıyor.

ART ARDA NATO’YA DESTEK MESAJLARI VERİLMİŞTİ

İbrahim Kalın geçen günlerde yaptığı açıklamasında “Bir ülkenin işgal edilmesi haklı ve meşru değil” diyerek Rusya’yı eleştirmişti.

Ayrıca Hulusi Akar da Rusya’nın karşısında bulunan NATO’ya desteklerini dile getirmiş ve "Türkiye, Balkanlar'dan Orta Doğu'ya, Afganistan'a ve Kafkaslar'dan Afrika'ya ve ötesine kadar NATO'nun aktif ve yapıcı bir üyesi olmaya devam edecektir” demişti.

SOYLU NATO VE AB’Yİ HEDEF ALDI

Türkiye, başta Hulusi Akar ve İbrahim Kalın olmak üzere çeşitli açıklamalarla NATO ile arasındaki bağı korumaya çalışırken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun dün yaptığı açıklama dikkat çekti.

İstanbul Esenyurt’ta Karadeniz Dernekler Federasyonu’nun düzenlediği “5. Hamsi ve Horon Festivali”ne katılan Soylu, Akar ve Kalın’ın aksine NATO’yu eleştiren sözler sarf etti.

“ONLARA GÜVENSEK UKRAYNA GİBİ OLURDUK”

Soylu açıklamasında, “Eğer biz Avrupa’ya veya Amerika’ya güvenseydik, eğer biz NATO’ya güvenmiş olsaydık, eğer biz dünyanın küresel kulüplerine güvenmiş olsaydık bugün Kuzey Irak’tan Afrin’e kadar terör koridorunu kurmuş olurlardı. Biz bugün kendi göbeğimizi kendimiz kestiğimiz için ayaktayız” ifadelerini kullandı.

Soylu konuşmasının devamında ise “Batı’nın, Amerika’nın, Avrupa’nın o tasallutundan dünyayı kurtaracağız” ifadelerini kullandı.

Soylu’nun dikkat çeken sözleri şöyle:

“Eğer biz Avrupa’ya veya Amerika’ya güvenseydik, eğer biz NATO’ya güvenmiş olsaydık, eğer biz dünyanın küresel kulüplerine güvenmiş olsaydık bugün Kuzey Irak’tan Afrin’e kadar terör koridorunu kurmuş olurlardı. Biz bugün kendi göbeğimizi kendimiz kestiğimiz için ayaktayız. Onların tezgahlarına güvenmiş olsaydık aynı Ukrayna gibi olurduk.

Bu ülke zengin bir ülkedir, bu ülke güçlü bir ülkedir. Sadece 780 bin kilometre kareye değil, etrafımızdaki coğrafyaya huzur vereceğiz. Daha yapacak çok işimiz var. Dünya duysun, Irak’ta da huzur biz getireceğiz, Suriye’de de huzuru biz getireceğiz, Afganistan’da da huzuru biz getireceğiz. Batının, Amerika’nın, Avrupa’nın o tasallutundan dünyayı kurtaracağız.”

Etiketler
İbrahim Kalın NATO Hulusi Akar Süleyman Soylu