Barış Soydan: Mehmet Şimşek, Lütfi Elvan veya Naci Ağbal kadar bile şanslı değil

Gazeteci Barış Soydan, AKP hükümetlerinde ekonominin başına getirilen isimlerin 'akıbetlerini' yorumladı. Eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in, Lütfi Elvan veya Naci Ağbal kadar bile şanslı olmadığını söyledi.

Barış Soydan: Mehmet Şimşek, Lütfi Elvan veya Naci Ağbal kadar bile şanslı değil

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2018 yılında cari açık ve enflasyon konularında yaptığı açıklamalar nedeniyle "Kendi topuğuna sıkıyor" ifadesiyle hedef aldığı, Temmuz 2018'de yapılan ilk kabine revizyonunda liste dışı kalan eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in adı, şimdilerde Hazine ve Maliye Bakanlığı için geçiyor.

Söz konusu iddia kulislerde geniş yankı bulurken, Halk TV yazarı Barış Soydan bu vesileyle daha önce Türkiye ekonomisinin başına getirilen isimlerin 'akıbetini' kaleme aldı.

Erdoğan'ın AKP'nin eski milletvekilleri ve yöneticileriyle akşam yemeğinde bir araya gelmesinin de eski kadrolara geri dönüş şeklinde yorumlandığını söyleyen Soydan, şöyle devam etti:

'İKTİDAR, ESKİ BAKANLARINA MUHALEFET PARTİSİNDEN BİR YÖNETİCİYE MUAMELE EDER HALE GELDİ'

"Bakanlık ve üst düzey bürokrat pozisyonundan ayrılanların kamuda çeşitli pozisyonlarda görevlendirilme teamülü 2013’ten itibaren yavaş yavaş terk edildi. İktidar, eski bakan ve yöneticilerine adeta muhalefet partisinden bir yöneticiye muamele eder hale geldi.

Son örneklere, 2020 Kasımında büyük ümitlerle göreve getirilen Lütfi Elvan-Naci Ağbal ikilisinin durumuna bakalım. Her iki isim de Cumhurbaşkanına teşekkür ederek görevlerinden ayrıldılar. Lütfi Elvan köşesine çekilmiş durumda. Zaman zaman -belki de bağlılık mesajı vermek için- seçim bölgesine ziyaretler yapıp Twitter hesabında duyuruyor. Aktif bir görev verilmemesi ve kenara alınmış olması dikkat çekiyor.

'ERDOĞAN'IN TALİMTIYLA BAKANLIK BÜNYESİNDE MÜŞAVİR KADROSUNA ATANDILAR'

Naci Ağbal ise bu dönemde birkaç Twitter mesajı dışında hiç varlık göstermedi. Görevden alındıktan sonra Lütfi Elvan’ın da inisiyatifiyle bir süre daha eski maaşını almaya devam ettiği söyleniyor. Ama iddialara göre hem Ağbal hem de ondan önceki Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın aynı maaşı almaya devam ettikleri bilgisi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletilince bizzat onun verdiği talimatla bu isimler Bakanlık bünyesinde müşavir kadrosuna atandılar. Maaş ve hakları kayda değer ölçüde azaldı. Naci Ağbal gibi geçmişte Maliye Bakanlığı ve müsteşarlık yapmış bir ismin müşavir kadrosuna atanması tam bir tenzil-i rütbe...

'ERDOĞAN'IN DAHA FAZLA TEPKİSİNİ ÇEKMEMEK İÇİN KABUL ETMİŞ OLABİLİRLER'

Ağbal ve Uysal müşavirlik görevini neden kabul ettiler? Erdoğan’ın daha fazla tepkisini çekmemek için belki de. Bu arada görev ifadesi yerinde olmayabilir, çünkü konuya yakın kaynaklar bunun bankamatik memurluğu olduğunu ifade ediyor.

'ERDOĞAN'IN MEHMET ŞİMŞEK'E HİÇBİR İMKAN TANIMADIĞI BİLİNİYOR'

Lütfi Elvan’ın selefi Berat Albayrak’ın özel bir hikayesi var, onu bir kenarda tutalım. Albayrak’tan önce ekonomiyi yöneten Mehmet Şimşek ise Lütfi Elvan veya Naci Ağbal kadar bile şanslı değil. Yaklaşık dört yıl önce görevden ayrılan Şimşek’e Erdoğan’ın hiçbir imkan tanımadığı ve kamu ile bağının tamamen koptuğu biliniyor.
O dönemden bu yana kalıcı ve sürekli bir iş veya görev de üstlenemeyen Şimşek’in isminin dönem dönem Hazine ve Maliye Bakanlığı için geçmesi, 'Acaba birileri Şimşek’in unutulmasının önüne geçmeye mi çalışıyor?' sorusunu akla getiriyor. Konuya yakın kaynaklar Şimşek’in kamuda veya kamunun yurtdışında sağlayacağı bir görevde olmaya hazır ve istekli olduğunu ifade ediyorlar.

'KOLAY DEĞİL'

Bununla birlikte Erdoğan’ın daha önce İstanbul Şehir Üniversitesi’nin arazi tahsisiyle ilgili isim vererek (Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra) Mehmet Şimşek’i de eleştirmiş olması bunun kolay olmadığını düşündürüyor. (...)"

Soydan'ın yazısının tamamını okumak için tıklayın.

Etiketler
Lütfi Elvan Mehmet Şimşek