Karar yazarı AKP'nin 'seçim kanunu' planını yazdı: Seçmenin teveccühünü kazanmaya çalışmak yerine...

Seçim kanununda Cumhur İttifakı'nın yaptığı düzenlemeler Türkiye'nin gündeminde. Karar yazarı İbrahim Kiras, "Seçim ittifakı AK Parti ile MHP’nin güçlerini birleştirebilmeleri için ihdas edilmişti." hatırlatmasında bulundu.

Karar yazarı AKP'nin 'seçim kanunu' planını yazdı: Seçmenin teveccühünü kazanmaya çalışmak yerine...

AKP ve MHP'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na(TBMM) sundukları seçim kanunu teklifi siyaset gündeminin ana maddesi oldu.

Seçim kanunu teklifine yönelik yorumlar ve eleştiriler sürerken barajın yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşürülüyor olması da kamuoyu tarafından yetersiz görüldü.

Düzenlemeyle siyasi partilerin seçime girebilmeleri için Meclis’te grup kurma şartı kaldırılıyor. Kanun değişikliği ile, partilerin seçimden 6 ay önce en az 41 ilde örgütlenmeyi tamamlamaları şartı olacak. Kanunun TBMM'de kabul edilmesiyle birlikte milletvekili transferleri ile partilerin seçime girmesinin de önüne geçiliyor.

İBRAHİM KİRAS'TAN BEYHUDE ÇABA YORUMU

Karar yazarı İbrahim Kiras, değişiklikleri yorumladığı yazısında "İktidar cephesi tabanındaki erimeyi ve dolayısıyla oy dengesinin muhalefet partileri lehine değişmesini bir sebep-sonuç ilişkisi içinde görmek istemiyor. Bu durumun halkın yönetimden memnuniyetsizliğinin sonucu olduğunu kabullenemiyor. Dolayısıyla bunun gereğini yapmaktansa başka çözüm yolları aramakla vakit geçirmeye devam ediyor." yorumunda bulundu.

Kiras, 2017'de gerçekleştirilen sistem değişikliklerini ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi referandumunu da hatırlattığı yazısında, "Seçim ittifakı AK Parti ile MHP’nin güçlerini birleştirebilmeleri için ihdas edilmişti. Muhalefet cenahında bir ittifakın gerçekleşebilmesine ise ihtimal verilmiyordu. Böyle bir durumun oluşabileceği hesaba katılsaydı muhtemelen başka bir çözüm düşünülürdü." dedi.

Kiras, 2017'de gerçekleştirilen sistem değişikliği ile ekonomik krizin ve ülkede sorunların arttığını, AKP'nin oylarının eridiğini belirterek, "Ülke yönetimindeki kötü gidişi durdurarak seçmenin teveccühünü yeniden kazanmaya çalışmak yerine muhalefetin yükselişini engelleyerek iş başında kalma imkanı arayışına girdi. Uzun bir süre boyunca tüm enerjisini muhalefet blokunu bölmek için harcadı. Buradan kopabilecek bir parçanın kendi eksilen oylarını tamamlayacağını düşünerek. Bundan bir sonuç çıkmadı. Çağrılanların hiçbiri gelmedi. Şimdi de seçim sisteminin üzerinde oynayarak buradan bir fayda elde etmek istiyorlar. Bunun da beyhude çaba olduğunu söylemeye gerek var mı?" değerlendirmesini yaptı.

İBRAHİM KİRAS'IN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
Yeni seçim kanunu Cumhur İttifakı İttifak Seçim AK Parti