'Seçim Kanunu' teklifinde dikkat çeken madde: Cumhur İttifakı sürpriz sonuçların önüne geçmeye mi çalışacak?

AKP ve MHP'nin Milletvekili Seçimi Kanunu teklifinde dikkat çeken bir madde yer aldı. Cumhur İttifakı'nın teklifinde yer alan maddde, iktidar için olası sürpriz sonuçların önüne geçilmek için atılmış bir adım olarak yorumlandı.

'Seçim Kanunu' teklifinde dikkat çeken madde: Cumhur İttifakı sürpriz sonuçların önüne geçmeye mi çalışacak?

GERÇEK GÜNDEM - FURKAN KARABAY

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Milletvekili Seçimi Kanunu teklifi hakkında açıklama yaptı.

“Milletvekili Seçimi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” üzerine yapılan açıklamada, dikkat çeken maddelere yer verildi.

"EN YAŞLI HAKİM" İBARESİ YER ALMADI

Meclis’e sunulan kanun teklifinde, “İl Seçim kurulu başkan ve üyeleri ile ilçe seçim kurulu başkanları birinci sınıfa ayrılmış hakimler arasından kura ile belirlenecek” denildi. Öte yandan, İlçe Seçim kurulu Başkanı o ilçedeki en yaşlı hakimlerden seçiliyordu. Yeni teklifte “en yaşlı hakim” ibaresinin kaldırılması dikkat çekti.

Kanun teklifinde yer alan bu madde akıllara, 2019 yılındaki İstanbul seçimini akıllara getirdi.

İKTİDAR İÇİN SÜRPRİZ SONUÇLARIN ÖNÜNE Mİ GEÇİLECEK?

31 Mart 2019'da gerçekleştirilen yerel seçimler kapsamında yapılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı seçiminin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından iptal edilmişti. Seçim, 23 Haziran 2019’da tekrar edilmişti. YSK’nın 11 Temmuz 2019 tarihinde ilan ettiği resmi sonuçlara göre oyların yüzde 54,22'sini alan Ekrem İmamoğlu 806 bin oy farkla seçimi kazanmıştı. Yenilenen İstanbul seçiminde, seçim kurulları tartışmaya açılmıştı.

Yeni kanun teklifinde, “İl Seçim kurulu başkan ve üyeleri ile ilçe seçim kurulu başkanları birinci sınıfa ayrılmış hakimler arasından kura ile belirlenecek” maddesinin yer alması, iktidar için olası sürpriz sonuçların önüne geçilmek için atılmış bir adım olarak yorumlandı.

Teklif kabul edilirse, kurul başkanları en yaşlı hakim olmayacak ve “kura” ile seçilecek. Böylelikle, iktidarın kendine yakın isimleri seçim kurulu başkanı yapabilmesinin önü açılacak.

Etiketler
Yeni seçim kanunu Cumhur İttifakı İttifak Milletvekili