CHP'li Orhan Sarıbal: Biliniz ki zenginler de aç kalır, ama paranız da olsa gıdaya ulaşamazsınız

CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, TBMM'de yaptığı konuşmada Türkiye'deki gıda krizine ve yoksulluğa dikkat çekti. Sarıbal, gıdanın da ithal edildiğini hatırlattı.

CHP'li Orhan Sarıbal: Biliniz ki zenginler de aç kalır, ama paranız da olsa gıdaya ulaşamazsınız

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 2022 yılı bütçe kanun teklifinin maddeleri üzerindeki görüşmeler devam ediyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, “Türkiye şu anda açlıkla karşı karşıya ve Türkiye’de insanlar ekmeğe ulaşamamakla sınanıyor. Şu anda eğer Rusya, Ukrayna, Romanya Türkiye’ye buğday vermesin, şu anda o kuyrukların olduğu büyük şehirlerde veya diğer ucuz ekmek satan yerlerde ekmek olmayacak. Yine eğer Romanya bize ayçiçeği vermesin, soframızda ayçiçek (yağı) olmayacak. Cumhuriyet tarihi böyle bir şey görmedi. Cumhuriyet tarihi bu kadar büyük bir açlık ve yoksulluk sınavı geçirmedi” dedi.

Grubu adına söz alan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, şunları söyledi:

"BUNU AKP VE SARAY İKTİDARI BAŞARDI"

“Türkiye şu anda açlıkla karşı karşıya ve Türkiye’de insanlar ekmeğe ulaşamamakla sınanıyor. Bunu siyasal iktidar, yoksullaştırarak, fakirleştirerek biat kültürüne dönüştürüp oradan oya tahvil etme çabasında olabilir. Ama şu gerçeği görelim. Şu anda eğer Rusya, Ukrayna, Romanya Türkiye’ye buğday vermesin, şu anda o kuyrukların olduğu büyük şehirlerde veya diğer ucuz ekmek satan yerlerde ekmek olmayacak. Yine eğer Romanya bize ayçiçeği vermesin, soframızda ayçiçek (yağı) olmayacak. Cumhuriyet tarihi böyle bir şey görmedi. Cumhuriyet tarihi bu kadar büyük bir açlık ve yoksulluk sınavı geçirmedi. Bunu biri başardı; AKP ve saray iktidarı başardı. Çünkü onlar için ekmek ranttı. Onlar için ekmek sermayeydi. Yaşam hakkını eğer siz şimdilik bedava hava, onun ardından gıda ve su hakkıyla desteklemezsiniz yaşam hakkınız olmaz. Türkiye’de şu anda insanların gıda hakkı yoktur. Biliniz ki zenginler de aç kalır, ama paranız da olsa gıdaya ulaşamazsınız.

"TÜRKİYE ŞU ANDA CİDDİ BİR AÇLIK SORUNUYLA KARŞI KARŞIYA"

Türkiye çok olağandışı bir süreçten geçmektedir. Geleneksel bir sözümüz var, ‘tok açtan anlamaz’. Çünkü siz ve hepimiz, bu çatı altında olanlar, değerli halkım size söylüyorum: Burası Türkiye Cumhuriyeti’nin en ucuz etinin satıldığı yer, burası en ucuz yemeklerinin olduğu yer elbette. AKP iktidarı, bu ucuz yerlerden yerken milletvekili maaşıyla size öbür dünyada cenneti vadetti. Bunu vadetmeye de devam etmektedir. Türkiye şu anda ciddi bir açlık sorunuyla karşı karşıyadır.

"SİZCE BU ÜLKEDE ÇİFTÇİ ÜRETİM YAPABİLİR Mİ"

Bir bütçede 25,8 milyar TL tarıma para ayırdınız. Bir yılda çiftçinin cebinden çıkan para, yem 100 milyar, bütçedeki payı 800 milyon lira. Gübre; çiftçinin bir yılda ödeyeceği para 80 milyar, bütçeden ayrılan para 1,6 milyar. Mazot; bir yılda çiftçinin ödeyeceği para 30 milyar, bütçede ayrılan para 3,1 milyar. Tohum; bir yılda çiftçinin ödeyeceği para 20 milyar, bütçede ayrılan para ne yazık ki 400 milyon ve zirai ilaç; ödenecek olan 10 milyar, bütçede ayrılan para sıfır. Sadece 5 kalemde çiftçinin ödeyeceği para 240 milyar TL. Bunda elektrik, sulama su ücreti, mekanizasyon, borç faizi, işçilik, BAĞ-KUR, depolama, SGK yok. Sizce bu ülkede çiftçi üretim yapabilir mi?”

Etiketler
Para TBMM Türkiye Orhan Sarıbal