15 anlaşma imzalanmıştı: Katar dönüşü Erdoğan'ın Doğu Akdeniz sessizliği

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar ziyaretinin sona ermesinin ardından gündeme dair gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan'ın Doğu Akdeniz krizinde Katar'ın faaliyetlerine yönelik tutumu dikkat çekti.

15 anlaşma imzalanmıştı: Katar dönüşü Erdoğan'ın Doğu Akdeniz sessizliği

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, çeşitli temaslar ve anlaşmalar için Katar'ı ziyaret etti.

Ziyarette, Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani arasında toplamda 15 anlaşma imzalandı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar ziyareti dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

KATAR'IN GÜNEY KIBRIS RUM YÖNETİMİ İLE İŞBİRLİĞİ

Erdoğan'ın Katar ziyareti öncesinde gündemdeki en önemli konulardan biri Katar Petrolleri ile Exxon Mobile'ın Güney Kıbrıs yönetimiyle birlikte Doğu Akdeniz'deki 5. parselde hidrokarbon arama çalışmalarına başlayacağını duyurması olmuştu.

Türkiye'nin kıta sahanlığı içerisinde olduğunu ilan ettiği ihtilaflı bölgelerden biri olan 5. parselde yapılacak aramanın Erdoğan'ın Katar Emiri'yle yapacağı görüşmede gündeme gelmesi de kritik ziyaretten kamuoyunun beklentileri arasındaydı.

Erdoğan, Dışişleri'nin hafta içi konuyla ilgili yaptığı tepki açıklamasına karşın Katar ziyareti öncesinde konuyu gündeme getirmemiş ve gerçekleştirilen basın toplantısına katılan gazetecilerden konu hakkında soru gelmemesi dikkat çekmişti.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ziyaret sonrası Doğu Akdeniz gündemi soruldu. Erdoğan'ın Katar'ın ihtilaflı faaliyetleri hakkında konuşmaması dikkat çekti.

"ÜZÜNTÜMÜZÜ BELİRTTİK"

Taha Dağlı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Geçtiğimiz perşembe günü Rum Kesiminin Bakanlar Kurulu’nda bir karar çıkmıştı. Türkiye’nin kıta sahanlığını da kapsayacak şekilde 5. parselde Amerikan firması ile Katar Petrolleri ortaklığına verilen bir arama izni var. Dışişleri Bakanlığı’nın bu konuda bir tepkisi olmuştu. Bu konu gündeme geldi mi bu görüşmede?" ifadeleriyle gelişmeleri sordu.

Katar'ın Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri hakkında sessiz kalan Erdoğan, "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bu tek taraflı adımının ülkemizin ve Kıbrıs Türklerinin haklarını görmezden geldiğini belirttik. Çünkü söz konusu ruhsat sahasının bir kısmı Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığını ihlal ediyor ve Ada’nın ortak sahibi Kıbrıs Türklerinin haklarını yok sayıyor. Bu konuyla ilgili tabi hatırlatma yaptık. Üzüntümüzü de belirttik. Temenni ederim ki bunu aşarlar. Tabi Dışişleri Bakanlığımız da bunun takipçisi olacaktır." ifadelerini kullandı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Doğu Akdeniz'de ExxonMobil-Katar Petrolleri ortaklığından oluşan konsorsiyuma sözde 5. parselde doğal gaz arama izni vermesine tepki göstererek, bu ruhsat sahasının bir bölümünün Türkiye'nin kıta sahanlığını ihlal ettiğini bildirmişti.

Bilgiç, "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin ülkemizin ve Kıbrıs Türklerinin haklarını görmezden gelerek, tek taraflı olarak ilan ettiği sözde 5 numaralı ruhsat sahası için ExxonMobil-Katar Petrolleri Ortaklığına doğal gaz arama izni verdiğine dair haberler, Doğu Akdeniz'de gerçekte kimin gerginlikten yana olduğunu bir kez daha açıkça göstermektedir." ifadelerini kullanmıştı.

Etiketler
Akdeniz Doğu Akdeniz Katar