'Önümüzdeki seçim aynı zamanda referandum niteliğinde olacak'

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, ''Önümüzdeki seçim aynı zamanda referandum niteliğinde olacak'' açıklamasında bulundu.

'Önümüzdeki seçim aynı zamanda referandum niteliğinde olacak'

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Adalet Bakanlığı kesin hesabı ve bütçe görüşmeleri devam ederken ANKA Haber Ajansı’nın sorularına yanıt verdi.

YARGI REFORMU YAPAMAZLAR, VESAYET ALTINDALAR

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün sunumundaki “Yargı hiçbir kişi ve yerden emir almaz” sözlerinden yola çıkarak Türkiye’deki kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığı hakkındaki soruyu Muharrem Erkek, şöyle yanıtladı:

“Gerçek olmadığını bütün dünya ve toplum biliyor. Adalete güven kalmadı. Bir rejim, bir sistem, halkın adalete güvenmediği noktaya gelmişse iflas etmiştir. Kuvvetler ayrılığının olmadığı yerde hukuk devleti, bağımsız ve tarafsız yargı olamaz. Bir toplum için en büyük tehlike; yasama, yürütme, yargı güçlerinin bir kişide toplanmasıdır. Türkiye, bugün bunu yaşıyor. Adalet bir telefona bakıyor.

Rahip Brunson, Deniz Yücel, başka olaylar var; en son casusluk iddiasıyla suçlanan İsrailli çift, İsrail Cumhurbaşkanı’nın Erdoğan’ı aramasıyla derhal salıverildi ve özel uçakla gönderildi. Yargının düşürüldüğü duruma bakın. Talimatla hareket eden, siyasallaşan bir yargı. Yargı reformunu yapamazlar, vesayet altındalar. Adalet Bakanı, tüm bakanlar, Meclis, herkes vesayet altında bu sistemde. Biz yapacağız, değiştireceğiz. İlk seçimden sonra bağımsız, tarafsız yargıyı tesis edeceğiz. Siz yargının talimat almamasını, bağımsız ve tarafsız olmasını istiyorsanız; ilk yapmanız gereken iş, yargıyı yürütmenin vesayetinden kurtarmaktır.

Bugün bir siyasi partinin genel başkanı tek başına yargıyı şekillendiriyor. HSK’ya, AYM’ye, Danıştay’a üye atıyor. Bir siyasi parti genel başkanının mahkemeye yargıç atadığı bir düzende adalet olur mu? Olmadığı için aş, iş, ekmek de olmuyor. Ekonomik krizin sebebi; siyasi kriz, hukuki kriz, adalet krizi. Bu adaletsiz düzeni mutlaka değiştireceğiz.”

“ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİM REFERANDUM NİTELİĞİNDE OLACAK”

6 muhalefet partisinin güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasında gelinen aşama ve bitimindeki beklentilere ilişkin Muharrem Erkek, “Çalışmalar olağanüstü güzel gidiyor. Çünkü temel ilkelerde uzlaşıyoruz. 6 parti Türkiye ve demokrasi için ittifak yapıyor. Cumhur İttifakı dışındaki tüm siyasi partilerin, hükümet sistemi konusunda uzlaşmış olması çok değerli. Önümüzdeki seçim aynı zamanda bir referandum niteliğinde olacak. Vatandaş şuna da karar verecek: Bu sistem devam mı etsin, değişsin mi?’ Endekslerde en yüksek noktalarda olan ülkelere bakın, hepsi güçlendirilmiş parlamenter sistemle yönetiliyor” diye konuştu.

(ANKA)

Etiketler
Referandum Muharrem Erkek Seçim