Kılıçdaroğlu'nun helalleşme adımı: Nasıl yorumlanıyor, etkisi ne olur?

Saadet Partili Ali Aktaş ve İstanbul Ekonomi Araştırma Genel Müdürü Can Selçuki, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun helalleşme adımını yorumladı.

Kılıçdaroğlu'nun helalleşme adımı: Nasıl yorumlanıyor, etkisi ne olur?

GERÇEK GÜNDEM - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 28 Şubat'tan Roboski'ye, Diyarbakır hapishanesi mahkumlarından azınlıklara dek birçok kesimle helalleşeceklerini açıklaması kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

CHP liderinin adımını, İstanbul Ekonomi Araştırma Genel Müdürü ve Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki ve Saadet Partili Avukat Ali Aktaş ile konuştuk.

Selçuki, gelişmenin kamuoyuna yansımasının olumlu olacağı görüşünde.

"Ekonomik nedenlerle AK Parti’den uzaklaşan ve aynı zamanda büyükşehirlerde CHP’li belediyelerin performansından memnun olan, fakat birtakım kimlik bariyerleri nedeniyle CHP’ye gelmekte zorlanan kitleye karşı açılımdır aslında bu" diyen Selçuki, şöyle devam ediyor:

'İLK DEFA BÖYLE BİR ŞEY YAPIYOR'

"CHP ilk defa böyle bir şey yapıyor. Yani Kılıçdaroğlu genel başkan olduğundan beri toplumun farklı kesimlerine karşı çok daha uzlaşmacı ve kapsayıcı bir dile sahip olmasına rağmen, genel strateji, bir duruş değişikliği bakımından ilk defa böyle bir şey yapıyor.

'OLUMLU KARŞILANACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM'

Dolayısıyla bir taban genişletme, daha erişemeyen kitlelerle hemhal olma açısından olumlu bir çaba. Olumlu karşılanacağını düşünüyorum, ama oyları etkileyip etkilemeyeceğini konuşmak için henüz biraz erken."

SAADET PARTİLİ AKTAŞ: KILIÇDAROĞLU SAMİMİ, CHP TABANININ DA ANLAMASI LAZIM

Saadet Partisi üyesi Ali Aktaş da CHP liderinin açıklamalarını çok doğru ve sağlıklı bir tutum olarak değerlendiriyor.

Memlekette herkesin özeleştiriye ihtiyacı olduğunu dile getiren Aktaş, "Yani şimdi CHP'li bir kişinin görmediği şeyler var. Niye görmüyor? Çünkü içindesiniz. Ben bugün Saadet Partiliyim. Milli Görüş geleneğinin geçmişte birtakım politikalarından duyulan rahatsızlığa ilişkin özeleştiriye ihtiyacı içeriden gözükmeyebilir. Ama dışarıdan gözükür. Bu CHP için de böyle" diyor.

Aktaş, CHP'nin uzun yıllar iktidar olamadığını hatırlatarak şu yorumları yapıyor:

"Ben Kılıçdaroğlu'nu samimi de buluyorum açıkçası. Ama CHP tabanının bu özeleştiri meselesine karşı negatif yaklaştığını da gözlemliyorum. CHP tabanı, Kemal Bey'in yaklaştığı şeyi anlarsa CHP'nin bu memlekette oyunu yükseltmesi, iktidara yaklaşması daha rahat olacaktır.

'SOLUMUZUN, SAĞIMIZIN, LİBERALLERİMİZİN DİNDARLIKLA BARIŞMASI GEREKİYOR'

Aslında şöyle bir şey var. Bu memlekette dindarlığın, muhafazakarlığın, yani sayısal anlamda çoğunluğu var... Bizim solumuzun, sağımızın, milliyetçiliğimizin, liberallerimizin dindarlıkla barışması gerekiyor. Bu şey anlamına da gelmesin, 'Dindarların gündemine ve onların dayattığına teslim olalım anlamına' gelmiyor bu. Kemal Bey bunu yapmaya çalışıyor. CHP tabanı dönüştürülebildiği ölçüde iktidara yaklaşacak.

'CHP'NİN SOLCULUĞUNA DA LAİK KARAKTERİNE DE ZARAR VERMEZ'

Solun değerlerinin, sosyal demokrasinin değerlerinin dinle, İslamla daha barışık hale geldiği CHP'nin iktidara daha rahat ulaşacağını düşünüyorum. Bu onların solculuğuna da zarar vermeyecektir, laik karakterine de zarar vermeyecektir. İslam dünyasının yaşadığı IŞİD, Taliban gibi örnekler devletin laik karakterinin olması yönünde eğilim geliştirmiş durumda. Ben sağlıklı ve doğru buluyorum şahsen."

KILIÇDAROĞLU NE DEDİ?

CHP lideri Kılıçdaroğlu, geçmişte açılan yaraları sarmak için bir helalleşme yolculuğuna çıkacağını duyurdu. Partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada helalleşecekleri kesimleri şöyle anlattı:

"28 Şubatçıların açtığı yaraları kapatıp helalleşeceğiz. İkna odalarına sokulan başı kapalı kızlarımızla helalleşeceğiz. Roboski ile helalleşeceğiz. Hukuk başka helalleşme başka. İnsanlara devlet tazminat ödeyecek ama bir taraftan da helalleşeceğiz. Sivas, Kahramanmaraş mağdurlarıyla helalleşeceğiz. Diyarbakır hapishanesi mahkumlarıyla helalleşeceğiz. Mahalleleri gasp edilip sürülen romanlarla helalleşeceğiz. Varlık vergileri altında inim inim inleyen azınlıklar, 6-7 Eylül olaylarının mağdurlarıyla helalleşeceğiz. Mahkemelerle süründürülen askerlerimiz ve aileleri ile helalleşeceğiz.

'HELALLEŞECEĞİZ DOSTLARIM'

Bugün Londra'ya göç etmiş en parlak beyinlerimiz ile helalleşeceğiz. Ali İsmail Korkmaz'ın ailesi ile, Soma ile helalleşeceğiz. Darbeciler tarafından bir sağdan bir soldan gencecik çocuklarımız asıldı bu ülkede o insanlarımızla helalleşeceğiz. 9 yaşındaki Oğuz Arda Sel'i kaybeden ve mahkemelerde süründürülen Mısra Öz ile helalleşeceğiz, Ahmet Kaya ile helalleşeceğiz. Helalleşeceğiz dostlarım."

Etiketler
Can Selçuki İstanbul Kemal Kılıçdaroğlu