Bir seçim araştırmacısı daha 'İYİ Parti'nin reklam kampanyası' tartışmalarına katıldı

İYİ Parti’nin dördüncü kuruluş yıldönümü için hazırlattığı ‘‘Hz Ömer’in yolu’’ kampanyası aslında iktidar yürüyüşü iddiasının da çerçevesini oluşturuyor.

Bir seçim araştırmacısı daha 'İYİ Parti'nin reklam kampanyası' tartışmalarına katıldı

GERÇEK GÜNDEM ÖZEL

Kampanya aslında 2019’da yerel seçimlerde birçok büyükşehiri kaybettikten sonra ‘‘bize yeni Ömerler lazım’’ diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da bir yanıt niteliği taşıyor.

Zaten İYİ Parti lideri Meral Akşener de İstanbul’daki dördüncü kuruluş töreninde yaptığı konuşmada Hazreti Ömer adaletine vurgu yapmıştı

Akşener: ‘‘İYİ Parti iktidarında, Ömer’in yolundan, asla ayrılmayacağız, Ömer’in adaletini aklımızda tutacağız’’

İYİ Parti lideri, ‘‘Biz geldiğimizde, bizden öncekiler gibi olamayız, olmayacağız. Kimse merak etmesin. Hazreti Ömer’in; ‘Dicle’nin kenarında, bir koyunu kurt aşırsa, adli ilahi benden sorar diye, çok korkuyorum’ hitabına, siyaseten değil, ahlaken bağlı kalacak; Ömer’in Adaleti’ni, hep hatırımızda tutacağız. Ve söz olsun; İYİ Parti iktidarında, Ömer’in yolundan, asla ayrılmayacağız! Mahkemelerde, ısmarlama davalara izin vermeyeceğiz. Hukuk sistemini, demokrasi ve eşitlik ilkelerine uygun şekilde, yeniden ele alacağız. Fikri hür, vicdanı hür, siyasetin üstünde bir adalet sistemiyle, vatandaşlarımızın, kendilerini, her anlamda güvende hissedecekleri, adil bir Türkiye için çalışacağız. ‘Aksi ispatlanana kadar, herkes masumdur’ ve ‘suç, şahsidir’ temel ilkelerini, kirletmeyeceğiz’’ sözleriyle bu yeni çerçevenin altını kuvvetli bir şekilde doldurmuştu.

26 Ekim’deki toplantı sonrası üzerinde ‘‘Hz Ömer’in yolu’’ yazılı ve Atatürk, Fatih Sultan Mehmet, Turgut Özal, Alparslan Türkeş, Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Muhsin Yazıcıoğlu ve Bülent Ecevit’in fotoğrafları bulunan afişler, Türkiye’nin dört bir yanında billboardları süsledi.

Ancak bu kampanya eleştirilere de sahne oldu.

Özer Sencar: ‘‘Son üç yılda AK Partiden uzaklaşan seçmenlerin üzerinde dini sembollerin etkisi yok’’

Eleştiriler iktidar cephesinden değil de daha çok bugünkü iktidara mesafeli araştırmacılardan geliyor.

Bu sabah önce Metropoll Araştırma kurucusu Özer Sencar, ‘‘Siyasette ve siyasi reklamcılıkta dini değer ve sembollerin kullanılmasından daha yanlış ve amacın tam zıddı sonuç verecek bir girişim olamaz. 20 yıllık tecrübeden sonra akıl almaz bir iş. Son üç yılda AK Partiden uzaklaşan seçmenlerin çok büyük kısmı geleneksel merkez sağ seçmenlerdir. Bunların arasında islamcı gelenekten gelenler yok denecek kadar azdır. Bu kitleyi etkileyecek tek faktör ekonomidir. Dini sembol ve konuların bu kitle üzerinde hiçbir etkisi yoktu’’ yorumunda bulundu.

Can Selçuki: ‘‘Ekonomik kaygıların, kimlik bariyerini aşarak giderilmesi gerek’’

Daha sonra İstanbul Ekonomi Araştırma Genel Müdürü ve Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki tartışmaya katıldı.

Selçuki, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ‘‘AK Parti’den kararsıza geçmiş kitlenin tek anahtarının ekonomi olduğu görüşüne katılmıyorum. Öte yandan Hz. Ömer’in yolunun bu kitleye çıkacağını da sanmıyorum. Ekonomik kaygıların, kimlik bariyerini aşarak giderilmesi gerek. İstatistikle duygular arasında bir yer var’’ ifadelerine yer verdi.

Selçuki: AK Parti’den kopan seçmen evine gideceği, evine gelecek profil arıyor; Hz Ömer’in burada ne kadar karşılığı var, tartışılır’’

Selçuki’nin bu açıklamaları sonrası Gerçek Gündem, İstanbul Ekonomi Araştırma Genel Müdürü Can Selçuki’ye ulaştı.

Selçuki, ‘‘'Hz Ömer’in yolu' yol değil ama tamamen ve sadece ekonomiye yaslanmak da yeterli değil. AKP seçmeni iki temel iki temel aks üzerinde karar veriyor. Birinci aks rasyonel sebepler. Nedir bu? Ekonomi kalitesi ve hizmetler. Zaten buradaki eksiklikler ve yoksunluklar Ak Parti seçmeni kararsızlığa getirdi. Peki oradan neden karşıya geçmiyor? Çünkü kimlik bariyerleri devreye giriyor. Kimlik ve aidiyet ikinci aksta belirleyici oluyor. Şöyle bir yanılgı var. Evet, AK Parti’nin kaybetme ihtimali hiç olmadığı kadar var. Ak Parti kaybedince yüzde 30’luk bir parti olmayacak. Çekirdek AK Parti’ye hitap etme çabalarının karşılık üretmesi zor. Çünkü kimlik bariyerleri çok yüksek. Peki o zaman ne yapıyorlar? Birincisi sandığa gitmemek. 2011-2018 arasında AK Parti seçmeninin evden çıksa gidebileceği yer yoktu. Şimdi gidebileceği yerler var. Başta İYİ Parti olmak üzere, Deva, Gelecek gibi. Hatta Kemal Bey (Kılıçdaroğlu) da son helalleşme çıkışı ile adres olmaya çalışıyor. Ama bu yol Hazreti Ömer yolu mu? Bence değil. Bu insanlar akşam oturmaya gidecekleri, kendilerine oturmaya gelecek bir profil arıyor. Sadece ekonomi kötü dersen ve stratejini bunun üzerine kurarsan olmaz. Ama özellikle gençlerde Hazreti Ömer’in karşılığı ne kadar var? O da başka bir tartışması konusu’’ dedi.

Etiketler
İYİ Parti Seçim