Otobüs kullanan Muharrem İnce’den ehliyet sorularına 'Erdoğan'ın diploması' hatırlatmalı yanıt

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, kendisine parti otobüsü kullanması nedeniyle gelen eleştirilere AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diplomasındaki belirsizlikleri hatırlatarak yanıt verdi.

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Tokat’tan Malatya’ya giderken parti otobüsünün direksiyonuna geçti. İbrahim Tatlıses’in yorumladığı Malatya yöresine ait Etek Sarı türküsü eşliğinde bir süre yol aldı.

Bu görüntüleri sosyal medya hesaplarından paylaşan İnce’ye, sürücü ehliyetinin olup olmadığı yönünde sorular da gecikmedi.

DİPLOMA GÖNDERMELİ EHLİYET CEVABI

Bunun üzerine sosyal medya hesapları üzerinden ehliyetinin fotoğrafını paylaşan İnce, “Bana ehliyet soranlar! İşte benim otobüs kullanabilir, E sınıfı ehliyetim. Bir zahmet arkadaşa da diplomasını sorar mısınız?” dedi.

Otobüs kullanan Muharrem İnce’den ehliyet sorularına 'Erdoğan'ın diploması' hatırlatmalı yanıt - Resim : 2

Otobüs kullanan Muharrem İnce’den ehliyet sorularına 'Erdoğan'ın diploması' hatırlatmalı yanıt - Resim : 3

Erdoğan'ın diploması tartışması

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üniversite diploması tartışması, Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk kez cumhurbaşkanlığına adaylığını koyduğu 2014 cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde belirginleşti.

Tartışmanın ana nedeni Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 101. maddesi uyarınca cumhurbaşkanı olacak kişinin yükseköğretim mezunu olma şartı olmasına rağmen Recep Tayyip Erdoğan'ın bir üniversite diplomasına sahip olmadığı iddiasıdır.

Tartışmanın geçmişi 2000'li yılların ortasına dayanıyor. . 2007 ve 2008 yıllarında Yalçın Küçük ve Banu Avar kitaplarında ve konuşmalarında Erdoğan'ın diploması olmadığını ileri sürdü.

Sonraki yıllarda ise farklı kesimlerden kişiler Erdoğan'ın diploması olmadığını, bu yüzden cumhurbaşkanlığı görevini yasal olarak ifa edemeyeceğini iddia etti.

Bu iddiaların temelinde Erdoğan'ın elinde iki farklı diploma olması, noterde orijinal bir diploma gözükmemesi, mezun olduğu sene mezun olduğu okulun resmi olarak daha açılmamış olması, üniversite yıllarına dair anılarının azlığı ve lise yıllarındaki arkadaşlarının günümüzde siyasi ve ticari kurumlarda önemli yerleri gelmesine rağmen hiçbir üniversite arkadaşının önemli bir mevkide olmaması gibi temellere dayandı.

Üniversite diplomasının incelenmesi için yapılan başvuruları ise Yüksek Seçim Kurumu reddetmekte ve Erdoğan'ın diplomasının gerçek olduğunu belirtmektedir.

Temmuz 2016'da Yargıçlar ve Savcılar Birliği'nin eski başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Erdoğan'ın diplomasının sahte olduğunu iddia etmiş ve kendisinin görevinin sonlandırılması gerektiğini söylemiştir. Marmara Üniversitesi, konu hakkındaki iddiaları yalanlayarak diplomanın sahte olduğuna dair bir kanıt olmadığı yönünde açıklama yapmıştır.

2019 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne, Erdoğan'ın diplomasının olmadığı iddiası ile suç duyurusunda bulunulmuştur.

Etiketler
Memleket Partisi Muharrem İnce