İstanbul’da İnce patlaması: Kasımpaşa sürprizi

Bir önceki genel seçimlere oranla ve referandum sonuçları gözönüne alındığında İnce’nin oy oranı partisinin de üzerine çıkmış görünüyor.

İstanbul’da İnce patlaması: Kasımpaşa sürprizi

Miyase İlknur/ Cumhuriyet- Her seçimde bütün partiler için “İstanbul’u alan Türkiye’yi alır” mantığıyla Avrupa’nın birçok ülkesinden daha fazla nüfusa sahip İstanbul’a yüklenilir. Bu seçimde de kural değişmedi. 2017 referandumunda ilk kez muhalefet bloku uzun yıllardan sonra AKP’yi burun farkıyla geçişti.

İnce patlama

Dün yapılan seçimlerde İstanbul sandıkları açıldığında özellikle Kadıköy, Ataşehir, Şişli, Beylikdüzü, Beşiktaş sandıklarında İnce patlaması yaşandı. “Diyekceksiniz ne var bunda, bu ilçeler CHP’nin kalesiydi.” Hayır, bir önceki genel seçimlere oranla ve referandum sonuçları gözönüne alındığında İnce’nin oy oranı partisinin de üzerine çıkmış görünüyor. Asıl sürpriz ise CHP’nin zayıf olduğu ilçelerden gelen sonuçlarda. Beyoğlu, Ümraniye, Üsküdar, Fatih , Eyüp ve Küçükçekmece’de İnce beklenenin çok üzerinde oy aldı. Bazı mahallelerde Erdoğan’ı bile geçti. Fatih’te Çarşamba hariç İnce ve Erdoğan başa baş gitti. Kasımpaşa’da bile inanılmaz bir oy aldı. Üsküdar’da Erdoğan ve İnce eşit oy aldı.

CHP’den ‘emanet oy’

Partilerin durumlarına gelince; tahmin edildiği gibi İnce partisinden çok fazla oy alırken, HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş ve İYİ Parti lideri Meral Akşener partilerinden daha az oy aldılar. Özellikle HDP’nin bazı ilçelerde Türkiye genelinin ortalamasından daha yüksek oranda oy almasına rağmen Demirtaş’ın oy oranı partisinin oy oranının yarısı bile olamadı. Mesela Beşiktaş gibi CHP’nin yüzde 70 oranında oy aldığı bir ilçede HDP yüzde 16 oy alarak ikinci parti konumuna yükseldi. Ama Demirtaş’ın oyu bunun yarısında kaldı. Bu durum gösteriyor ki, CHP seçmeni HDP barajı aşsın diye yüksek oranda “emanet oy” kullanmış. Tabii bu yorumlar, dün akşam 22.00 sularındaki ulaşan sandık verilerine göre yazıldı. Partilerin oy oranı stratejik oy kullanma nedeniyle değişiklik gösterdi. CHP’nin oy oranının beklentilerin altında kalmasını HDP’ye verilen emanet oylar ve bir miktarda liste tepkilerine bağlamak mümkün.

Etiketler
Patlama Referandum Seçim Kasımpaşa